Başlangıç / Popüler Beslenme / Diyet Çeşitleri / Candida Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Candida Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Candida Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

    Diyetine geçmeden önce candida(ablicans) mantarı nedir bilmemizde fayda var. Candida mantarı vücudumuzda bağırsaklarımızda  yaşayan ve aldığımız besinlerin sindirimi ve emilimini kolaylaştıran herkeste bulunan bir mantar çeşididir.

    Bağırsakta diğer mikroorganizmalarla birlikte belirli bir düzen halinde yaşayan bu mantar  yüksek miktarda basit şekerli beslenme, stres gibi bazı etkenlerden dolayı bağırsakta sayısını arttırır.

    Bağışıklık sisteminin düşmesi de bu  candida mantarı bulunduğu dokularda enfeksiyona neden olarak hızla çoğalmaya devam eder. Bağırsak sisteminde hızla büyüyen bu popülasyon sindirim sistemini etkiler ve bağırsak duvarına zarar verir. Bağırsağımız zarar gördüğünde zararlı ürünler üreterek dolaşım sistemine, doku ve organlarımıza zarar verir.

Candida’nın belirtileri nelerdir?

  • Şekerli yiyecek yeme isteği
  • Düzensiz regl dönemi
  • Hormon dengesizliği
  • Depresyon
  • Zayıf bağışıklık sistemi

Candida diyeti nedir nasıl yapılmalıdır?

    Candida diyetinin amacı mantarın hızla büyümesine neden olan basit şekerin kesilmesi ve düşük şeker tüketiminin sağlanmasıdır bu şekeri de kompleks şekerlerden sağlaması gerekmektedir. Ayrıca probiyotik kaynağı besin ve takviyelerin kullanımı ile mantar sayısının azaltılması ve anti-fungal yani mantar oluşumunu engelleyen  besinlerin tüketiminin artırılması gerekir. Bu diyeti yapan insanlar, sebzeler, yumurta, taze balık, yağsız etler, fındık ve tohumlar, zeytinyağı ve avokado yağı gibi sağlıklı yağlar, soya, yaşlanmamış keçi peyniri ve hindistan cevizi sütü yemesi gerekmektedir. Candida diyeti aynı zamanda maya büyümesini önlemeye yardımcı olan probiyotik dostu bakterilerin yanı sıra az miktarda fasulye ve baklagiller içeren şekersiz yoğurt da içerebilir.Alkolden de kesinlikle uzak durulması gerekir.

Kaynakça:

Nazlıkul, H. Unutuğum Bedenim – Yarım Doktor Candan Eder Ankara 2008 S:55-58, 71-80, 84-87, 106-111, 127-129,146-153, 220-225

Hakkında: Zeynep Akman

Merhaba Sevgili okurlar, beslenme ve diyetetik bölümü 2.sınıfım sizler için en bilimsel doğru bilgileri araştırıp paylaşacağım umarım faydasını görürsünüz soru ve önerileriniz için zeynep.akman47@hotmail.com mail adresimden iletişime geçebilirsiniz herkese sağlıklı mutlu günler dilerim :)

Buna da bakın

Vejetaryen Beslenmesi İçin Önemli Notlar

Vejetaryenliğin Tanımı Vejetaryenlik, bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı olarak tüketilmesini içeren bir beslenme tarzıdır. Vejetaryen ise; …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.