Başlangıç / Popüler Beslenme / Diyet Yaparken En Çok Yapılan 10 Hata!

Diyet Yaparken En Çok Yapılan 10 Hata!

1.Ekmeği diyetten çıkarmak

    En sık yapılan hatalardan biriside diyet yaparken ekmek yememek.Tahıllı ekmek tüketmek bedenimiz için gerekli olan sağlıklı karbonhidrat alımını sağlayarak kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Diyet yaparken kan şekerinin dengede olması o diyetin sürdürülebilirliği için en gerekli unsurdur. Ekmekle birlikte bütün karbonhidratların beslenmeden çıkartılması , kas kaybı riskini beraberinde getirir. Dikkat edilmesi gereken ekmek veya diğer karbonhidratların tüketim oranıdır.

2.Yeterli su tüketmemek

    Tüm metabolik faaliyetlerin gerçekleşmesi için vücudumuzun suya ihtiyacı vardır . Besin maddelerinin hücrelere taşınmasında ve oluşan atıkların ter, idrar gibi yollarla atılmasında su büyük bir öneme sahiptir. Günlük alınan kalori başına 1 ml su tüketilmesi gerekmektedir. Bu oran bebekler için 1,5 ml olmalıdır.

3.Egzersiz yapmamak

    Günlük en az 30 dakika orta şiddette egzersiz yapmak, kas dokusu ve kemik yoğunluğunun artmasında,yağ dokusunun azalmasında, tansiyonun ve kolesterolün düşmesinde etkilidir. Özellikle zayıflama diyeti yapan bireylerde sık görülen konstipasyonun (kabızlık) önlenmesinde de egzersizin etkisi görülmektedir.Eğer spor yapacak imkanınız ve olanağınız yok ise kesinlikle günde 1 saat kadar yürümeye çalışın. Vücuda büyük ölçüde katkısı vardır.

4.Düzensiz öğün saatleri:

    Metabolizmayı düzene sokmak önemlidir. Kişi hergün aynı saatlerde yemek yiyerek iştah kontrolünü daha rahat yapar. Geciken akşam yemekleri ve haftasonları geç yapılan kahvaltılar öğün düzeninizi bozarak metabolizmanızın hızını yavaşlatacaktır.

5. Uzun süreli yapılan düşük kalorili diyetler

    Vücudun özellikle su ve kas kaybettiği bu diyetler tam bir fiyasko. Ayrıca ciddi sağlık problemlerine de neden olabilmekte.Düşük kalorili diyetleri bağışıklık sistemini ve metabolizmayı zayıflatarak kişinin ömür boyu kalıcı hasara uğramasına sebep olabilmektedir. Zayıflarken diyet ve beslenme aynı anda beraber yürütülmelidir.

6. Gerçekçi hedefler koymamak 

    Diyete “1 haftada 8 kilo vereceğim.” ya da “1 ay sonunda 20 kilo gitmeli . “ gibi hayali hedefler koymak diyet sonunda ciddi motivasyon eksikliğine ve hayal kırıklığı yol açar . Sağlıklı olan hedefler ise kişiye göre değişmekle birlikte ortalama, ayda 2-4 kilo kaybı , haftada 0,5- 1 kg arası kilo kaybı olmalıdır.

7. Yetersiz-fazla uyku 

    Yeterli ve düzenli uyku kilo verme süreciyle ilgili önemli  bir faktördür. Yeterli uyuyamayan bireyler enerji açıklarını besinlerden alma eğiliminde olacaklardır, fazla uyuyan bireyler ise günlük aktivitelerini aksatacakları için enerji harcamaları azalacaktır sonuç olarak her iki durumda da kişi kilo alacaktır .

8. Çok fazla light ürün tüketimi 

    Light ürünler sınırsız tüketilebilinen ürünler demek değildir, karbonhidratı ya da yağı azaltılarak light ismini almış ürünlerde lezzet açığının olmaması için diğer bir besin maddesi arttırılmaktadır. Bu da çoğunlukla şekerdir! Bu nedenle ürünün fazla tüketilmesinin kilo yapacağı unutulmamalıdır.

9. ”Yemem zayıflarım “ mantığı 

    Sağlıklı beslenmeyerek kendini aç bırakarak zayıflamak olası bir durumdur fakat bu tür diyet yapan bireylerde genellikle vücut su ve kas kaybı, yağ kaybından daha fazla görülür. Düşük kalorili yapılan diyetlerde olduğu gibi metabolizmanın yavaşlaması sonucu diyet sonunda verilen kilolar yağ olarak kişiye geri dönecektir. Sağlıklı bir egzersiz ve diyetle desteklenen zayıflama sürecinde yağ kaybı ve kas kazanımı gözlenecektir.

10. Mucizevi bir besinle zayıflayacağına İnanmak

    Hepimiz görmüşüzdür internette gezinirken ;
“… Kürü ile haftada 10 kilo ver.” ,
“… çayı ile yağ yak.” ,
“Mucizevi … suyu . ,
Ve bu liste shakeler, haplar,mamalar uzar gider …Maalesef hiçbir kür,besin,çay tek başına diyette mucizeler yaratmaz. Keşke bu şekilde mucizeler yaratan bir ürün olsaydı dünyada 2.1 milyar obez insan kalmazdı.Unutulmamalıdır ki diyet sabır işidir. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için uzman kontrolünde ve sağlıklı besinlerle diyet yapmak gerekir.

Hakkında: Elif Naz Dilbaz

Kasım 1995 doğumlu, İstanbul Yeni Yüzyıl Beslenme ve Diyetetik Bölümü 3. Sınıf öğrencisiyim. Hayallerine, hedeflerine ulaşmak isteyen bir diyetisyen adayı olarak öğrendiklerimi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağım. Nerede bir istek varsa ,orada bir yol olduğunu unutmayın, renkli sebzeler ile dolu tabaklardan asla vazgeçmeyin.İyi okumalar, sağlıkla kalın:)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.