Başlangıç / Genel / Probiyotik Etki

Probiyotik Etki

Probiyotikler barsak florasında bulunan doğal bakterilerdir. Bağırsaklarda mikroorganizmalararası dengeyi sağlayarak sağlığını olumlu etkileyen canlı mikroorganizmalardır. Başlıca mikroorganizmalar ise; Lactobacillus sp., Bifidobacterium sp., Saccharomyces boulardii ve Streptococcus thermophilus’dur.

Faydalarından bahsedecek olursak;
Güçlü bağışıklık sistemi için!
Lactobasiller ve Bifidobacterler bağışıklık sistemini uyaran, immün sisteminin koruyucu bakterileridir. mevsim geçişlerinde güçlü bir bağışıklık için bu bakteriler önemlidir.
Probiyotiklerin sindirim sistemindeki rolü vazgeçilmezdir! Sindirim sisteminde iyi ve kötü bakteriler yer alır. Bunun dengelenmesinde probiyotiklerin önemli yeri vardır.
Aşırı antibiyotik kullanımı sonrasında kaybolan iyi bakteriler probiyotiklerle geri kazanılabilir. Çocuklarda probiyotiklerin akut viral ishallerdeki etkisi iyi olarak ortaya konulmuştur. Bazı probiyotikler akut viral ishallerde süreyi kısaltmaktadır.
Kilo sorunu yaşayan çoğu bireyin yanlış uyguladığı diyetlerde, yüksek yağlı beslenme alışkanlığını uzun süre sürdüren kişilerde metabolizmaya verilen zararı probiyotikler ile sağlıklı hale getirebilirsiniz! Nedeni ise bu tip beslenme çeşitlerinde bağırsaktaki obez bakteri adı verilen Firmicutes’in artmasına pozitif bakteri Bacteriodes’in azalmasına neden oluyor. Bağırsak florasını düzenlemekte probiyotiklere düşüyor.
Probiyotik bakımından zengin besinler;
-süt ve süt grubu besinler. Bakacak olursak; kefir,yoğurt çorbası, peynir gibi..
-Bunun yanı sıra sirke, turşuda zengin besinler arasıda yer alır.

DİKKAT!!
Turşular fermente edilmiş meyve sebzeler olarak probiyotikler açısından çok zengindirler. Ancak çok fazla tuz içermesi nedeniyle hipertansiyonu olan kişilerin, yaşlıların ve çocukların tüketmesi sakıncalıdır.

Beril Yılmaz

Hakkında: besinler

Amacımız sizlere beslenme ile alakalı en doğru ve en güncel bilgileri aktarmak. Bu yolda emek veren tüm yazarlarımıza sizler adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizleri sosyal medyada takip etmeyi unutmayın.

Buna da bakın

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir? İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.