Başlangıç / Hastalıklar / Sizde Sık Sık Bu Şikayetlerden Yakınıyorsanız Reflünüz Olabilir!

Sizde Sık Sık Bu Şikayetlerden Yakınıyorsanız Reflünüz Olabilir!

  Nedir bu reflü? Asıl adı gastroözafajiyel reflü olan bu hastalık, midedeki besinlerin özafagusa yani yemek borusuna doğru geri gelmesidir.Normal insanlarda mide içeriği özafagus sfinkteri (yemek borusunun ucundaki kas benzeri halka) tarafından yemek borusuna kaçması engellenir. Fakat bu kas herhangi bir sebeple hasar aldığında gevşer ve yemeklerin yukarı doğru geçmesine izin verir. Bu gibi durumlarda da hastalık kendini belli eder.

    Günümüzde birçok ülkede de yaygın olarak gözüken bu hastalık kronik olarak gelişmektedir. Tanı konmasında ise özellikle  iki semptom önem taşır. Bunlar mide yanması ve regürjitasyondur. Nedir bu regürjitasyon derseniz yenilen içilen şeylerin kusma olmadan ağza geri gelmesidir. Bunun dışında ağızda acı tat, geğirme, ses kısıklığı, göğüs ağrısı, uyku bozukluğu, öksürük, astım gibi durumlar da bu hastalığın habercisi olabilir. Bu gibi semptomlardan siz de şikayetçiyseniz eğer bir doktora başvurmanızı öneririm.

GERD Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 Reflü için risk faktörleri nelerdir?

  •  sigara tüketimi
  • gebelik
  • obez bireyler
  • alkol tüketimi
  • hiatal herni varlığı
  • yaşın ilerlemesi

  Teşhis ve tedavisi nasıl olmalıdır?

    Bazen tıbbi öykü ve semptomlara bakılarak tanı koyulabilir. Bunun dışında çeşitli testler sizden istenebilir. Gerekirse endoskopi veya çeşitli numuneler almak için de ameliyatsız birtakım işlemler yapılabilir. İşte tüm bunlar sonucunda tanınızı aldığınızda neler yapmanız gerekir?Medikal tedaviyle beraber yaşam tarzı değişikliği veya sonraları için de cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulabilir. Çoğu hastalar için tıbbi  tedavi iyileşmeye sebep olurken çok azı için cerrahi işlem gerekli olabilir.

    Yaşam tarzı değişikliğinin ilk aşamasında fazla kilolu hastalar için kilo verme önemli bir yer tutar.Peki reflü için beslenmenin amacı nedir ve nasıl bir beslenme programı izlenmelidir?

Tıbbi beslenme tedavisinin amacı;

  • özafajiyal reflüyü önlemek,
  • özafajiyal mukozanın hasarını ve ağrısını önlemek,
  • midedeki asit salgısının düzensizliğini ve ve hasar kapasitesini önlemek.

Ä°lgili resim

Beslenme düzeninde dikkat edilecek hususlar ise şöyle sıralanabilir:

Öncelikle ne zaman ve ne yeneceğinin bilincinde olunması hastalığın rahatsız edici şikayetlerini ortadan kaldırmanızı büyük oranda sağlar.yüksek yağ, yüksek protein ve düşük diyet posası ; obezite ve alkol tüketimi reflü olasılığını artırır.

    Bu yüzden yemeklere eklenen yağ miktarı sınırlanıp, kızartma yerine ızgara haşlama yöntemleri kullanılmalıdır. Hamur işleri de gizli yağ içerikleri sebebiyle kepekli, lifli ürünlerin tercih edilmesi sağlanmalıdır .Reflüyü tetikleyen kahve, çay, gazlı içecekler, domates, çikolata, çiğ soğan gibi besinlerden uzak durulmalıdır.bir öğünde fazla miktarda yemek tüketilmesi de özafagus kaslarının gevşemesine sebep olarak gastrik boşalımı geciktirip  geri gelmesine sebep olabilir.Bunun dışında mideye baskı yapacak sıkı giysiler ve kemer kullanmamaya dikkat edilmelidir.

Sonuç olarak;

  • sigaradan kaçınılmalı,
  • kızartmalar, kavurmalar çok sıcak- soğuk besinler alınmamalı,
  • yemek sonrası yatılmamalı,
  • hızlı yemek yenmemeli,
  • sıkı kemer, korse kullanılmamalı,
  • yatmadan önce yemek yeme alışkanlığından vazgeçilmeli,
  • diyet posası arttırılmalı

Özge Bulut

Kaynakça:

World J Gastrointest Pharmacol Ther 2014 August 6; 5(3): 105-112
ISSN 2150-5349

International Scholarly Research Network ISRN Gastroenterology Volume 2012, Article ID 391631, 11 pages doi:10.5402/2012/391631 

The Journal of the American Medical Association

https://www.eatright.org/health/wellness/digestive-health/gastroesophageal-reflux

Hakkında: besinler

Amacımız sizlere beslenme ile alakalı en doğru ve en güncel bilgileri aktarmak. Bu yolda emek veren tüm yazarlarımıza sizler adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizleri sosyal medyada takip etmeyi unutmayın.

Buna da bakın

KUMKUAT NEDİR?

Son Zamanların En Araştırılan Meyvesi Kumkuat Kumkuat Nedir? Kumkuat, Doğu Asya ve Çin’de doğal olarak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.