Başlangıç / Beslenme Tavsiyeleri / DUMPİNG SENDROMU

DUMPİNG SENDROMU

Dumping Sendromu

    Postgastrektomi sendromlarından biridir. Midenin bir bölümünün veya tamamının alındığı ameliyatlar veya gastrik bypass sendromu sonrası ortaya çıkabilen midenin çok hızlı boşalması ile karakterize bir hastalıktır.

     Nedenleri olarak pilorun fonksiyonu bozulduğu için besinler birden hızlı bir şekilde jejenuma gider. Bu nedenle bağırsak damarı genişler ve kan dolar. Ameliyat sonrası görülen anemi barsak mukozasının ve kaslarının irritabilitesine neden olur. Besinlerin iyice sindirlimeden bağırsağa geçmesi sonucu alerjik reaksiyonlarda görülür. Dumping sendromu erken ve geç olmak üzere iki şekilde görülür. Erken dumping sendromu yemeklerden hemen sonra başlar, 20-40 dakika devam eder. Uzun yıllar sürebilir. Epigastriumda ağrı, dolgunluk, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, hiperglisemi görülür. Geç dumping sendromunda ise, yemekten 2-3 saat sonra başlar, ameliyattan 3-6 ay sonra başlayıp 2-5 yıl sürebilir. Aşırı insülin salınımı sonucu hiperglisemi, kol ve bacaklarda titreme, yorgunluk, sıkıntı, baş ağrısı, diürez görülebilir. Belirtileri ise; sendromun tipine ve semptomlara göre değişkenlik gösterebilmektedir. Belirtiler genellikle yemeklerden hemen sonra meydana gelmektedir. Bazı hastalar erken ve geç olan her iki sendromuda beraberinde yaşayabilmektedirler.

Diyet tedavisinde ise;

  • Yeme sıklığı değiştirilir, ana öğünlerdeki besinler ara öğünlerde de dağıtılarak yemekler 6-8 öğünde eşit miktarlarda, az az ve sık sık verilir.
  • Diyet proteinden zengin, yağ orta düzeyde olmalı.
  • Diyet karbonhidratı orta düzeyde olmalı, ancak hemen emilerek kan şekerini yükselten basit karbonhidratlar azaltılır. Kompleks karbonhidratlar arttırılır. Meyvelerde basit şeker tükettiği için fazla yenmemelidir.
  • Yemek sırasında sıvı alınmamalı. Yemeklerden 45 dakika önce veya sonra sıvı alınmalıdır.
  • Çok soğuk besinler uyaıcı olduğu için verilmemelidir.
  • Yemek öncesi ve sonrası hastalar dinlenmelidir.

Dumping sendromu tedavi edilmezse beraberinde çok daha fazla ve farklı sendromlara da neden olabilir. Örneğin afferent loop sendromu denilen sendrom ortaya çıkabilir. Bu sendromda ise ağrı ile birlikte ani bir kusma gerçekleşir. Tedavi edilmezse B12 vitamini ile birlikte anemi ve malabsorbsiyonlar gerçekleşir. Tedavisi cerrahidir.

Kaynakça

  • Baysal A, Aksoy M, Besler HT, Bozkurt N, Keçecioğlu S, Merdol TK, et al. Diyet El kitabı, Ankara 2008.

Hakkında: Hazime Yılmaz

Merhaba, ben beslenme ve diyetetik öğrencisiyim. Her zaman sizlere yeni bilgi ve fikirlerimi sunuyor olacağım.

Buna da bakın

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir? İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.