Başlangıç / Besinler / Neden Yulaf Tüketmeliyiz? Sağlık Üzerine Etkileri Nelerdir?

Neden Yulaf Tüketmeliyiz? Sağlık Üzerine Etkileri Nelerdir?

Son yıllarda yulafın neden diyetlerin gözdesi olduğunu merak ediyorsanız sizler için birkaç sebebini anlatmak istedik.

Sağlık Üzerine Etkileri Nelerdir?

İlk başlarda özellikle yulaf lapa olarak tüketilse de zamanla granola veya un şeklinde ekmek vb. tariflerde de yerini almaya başladı. Yulaf diğer tahıllara oranla daha yüksek miktarda posa içerir. Ayrıca demir, manganez, çinko ve E vitamini, B1(tiamin),B2 (niasin),B3 (riboflavin) ve diğer B grubu vitaminleri için de iyi bir kaynaktır. Aynı zamanda iyi bir selenyum kaynağıdır. Selenyum iyi bir antioksidandır, astım ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur, DNA tamiri ve özellikle kolon kanseri vb. birçok kanser riskini azaltır. Ayrıca yapısında betaglukan isimli, suda çözünebilen bir lif bulunur. Bu kadar popüler olmasının sebeplerinden başlıcası da bu lifi içeriyor olmasıdır. Çünkü betaglukan tüketildiğinde midede jelleşerek mide ve bağırsaktaki safra asidini bağlayarak safranın atımını sağlar. Karaciğer ise yeniden safra asidi üretmek için kandaki kolesterolü düşürür. Böylece kötü kolesterol olarak adlandırdığımız LDL de ve total kolesterolde düşme yaşanır. Bunun yanı sıra betaglukan sayesinde vücudun bakteriyel enfeksiyonlara karşı verdiği tepki desteklenir ve bağışıklık sistemi güçlenir. Yulaf daha doğrusu betaglukan ile ilgili birçok çalışma, tip 2 diyabetin (T2DM) iyileştirilmesinde olumlu yönde etkisi olduğunu doğrulamıştır. TIP2 DM hastalarının açlık plazma glukozunda yulaf tükettikçe düşmelerin olduğunu yani hastaların glisemik kontrolünü desteklemiş olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca betaglukan ile ilgili yapılan bazı araştırmaların sonuçları, kolitte diyette yulaf (betaglukan) tüketiminin, kolon dokusundaki lenfosit sayısında, yüksek sitokinlerde ve eikosanoid seviyelerinde, iltihaplanma ile belirgin bir ilişki içinde terapötik etkisi olduğunu da göstermiştir. Yulaf veya yulaf kepeği tüketimini lifli yapısından dolayı dışkı ağırlığını önemli ölçüde artırabilir ve kabızlığı azaltmaya yardımcı olur. Diğer önemli özelliklerinin biri de istah mekanizmamız üzerinde etkili olan Peptit YY hormonu üzerine etkisidir, hormonun salınımını destekleyerek iştahı kontrol etmeye, tokluk hissini uzatmaya böylelikle de kilo kontrolüne yardımcı olur.

Nasıl Tüketilebilir?

Yulaftan bu kadar bahsetmişken tüketim şekliyle de ilgili birkaç öneri vermek gerekirse; sabah kahvaltılarında veya ara öğünlerde isterseniz süt ile lapa şeklinde veya yoğurt ile gevrek şeklinde tüketebilirsiniz. Yulafın tadını sevmeyenler veya yavan bulanlar ise bazı kuruyemiş ve kuru meyvelerle karıştırarak fırınlayıp granola şeklinde tüketilebilir. Ayrıca birçok tarifte de beyaz un yerine iyi bir alternatif olabilir.Siz de denemek isterseniz diye bir tarif de sizler için bıraktık 🙂

DOMATESLİ AYÇEKİRDEKLİ YULAF TOPLARI

TARİF
▪1 Yumurta ▪1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
▪1 Adet Domates ▪1 Adet Kapya Biber
▪12 Yemek Kaşığı Yulaf ▪2 Yemek Kaşığı Tam buğday Unu
▪2 Yemek Kaşığı İç Ay çekirdeği ▪2 Adet Ceviz
▪1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı ▪Tuz, Kekik, Karabiber, Fesleğen, Sarımsak tozu

▪İlk önce domates rendelenir ardından kapya biber küçük küçük doğranır. Daha sonra tüm malzemeler katılarak karıştırılır. Bir kaba az miktarda zeytinyağı konulur. Eller devamlı yağlanarak karışımdan minik minik toplar elde edilir.Fırın kağıdı serili tepsiye dizilir.Ve 180-200 derecelik fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirilir.

▪Tarif 10-12 kişiliktir.

▪Tariften 55 Adet çıkmaktadır.

KAYNAKÇA

2008 Mar;47(2):68-79. doi: 10.1007/s00394-008-0698-7. Epub 2008 Feb 26.
Oat: Unique Among the Cereals
Masood Sadiq Butt 1, Muhammad Tahir-Nadeem, Muhammad Kashif Iqbal Khan, Rabia Shabir, Mehmood S Butt
Front Nutr
2019 Nov 27;6:171. doi: 10.3389/fnut.2019.00171. eCollection 2019.
The Cholesterol-Lowering Effect of Oats and Oat Beta Glucan: Modes of Action and Potential Role of Bile Acids and the Microbiome
Susan A Joyce 1 2, Alison Kamil 3, Lisa Fleige 3, Cormac G M Gahan 1 4 5

J Med Assoc Thai
 2013 Dec;96 Suppl 5:S25-32.
Effect of Oat Consumption on Lipid Profiles in Hypercholesterolemic Adults
Pimonphan Thongoun, Patcharanee Pavadhgul, Akkarach Bumrungpert, Pratana Satitvipawee, Yashna Harjani, Anne Kurilich

Hakkında: Begüm Kaymak

06.08.1998 İstanbul doğumlu Medipol Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümü 4.Sınıf öğrencisi :) Büyük bir istekle okuduğu bölümünde öğrendiklerini sizlere aktarmaya çalışan, çok araştıran , okuyan, aşçılığa oldukça meraklı diyetisyen adayı ve yazar. Unutmayalım ki iyi yaşamanın temeli iyi beslenmektir! :))

Buna da bakın

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir? İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.