Başlangıç / Genel / Protein Deposu Yumurtanın Özellikleri Nelerdir?

Protein Deposu Yumurtanın Özellikleri Nelerdir?

Hepimizin severek tükettiği, kahvaltıların vazgeçilmezi ve vücudun en iyi kullandığı protein kaynağı yumurtadan bahsedeceğim..

Yumurta; kahvaltılarda, pastalarda, çorbalarda ve bir çok yemekte kullanılır.  Tam yumurta A, E, K vitaminleri ile B grubu vitaminlerinden zengindir. D vitamini içeriği açısından karaciğer ve balık yağından sonra ikinci sıradadır. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan yumurtayı sarı ve ak olarak ikiye ayıralım.

Yumurtanın Sarısı; A,D,E tiamin, riboflavin, biotin kolinden zengin olmakla beraber aynı zaman da demir, çinko, bakır ve fosforu fazlaca içerir. Yumurta Akı; niasin bakımından zengindir. İçerisinde sodyum, potasyum, kükürt ve magnezyum bulundurur.

Yumurtanın Fonksiyonel Özellikleri Nelerdir?

  • Koyulaştırıcı Özelliği: Yumurta akı şeffaf halinden opak-beyaza dönüşür.
  • Fom Oluşturma Özelliği:  Yumurta akı proteinlerinin çırpılması ile proteinler denatüre olur ve böylece hava kabarcıkları sarılır ve hacmi 7 kat büyür fakat yumurtanın sarısının fom oluşturma özelliği çok azdır.
  • Emülsifiyer Özelliği: Yumurta sarısı (lesitin) mayonez, salata sosları, kek gibi yağlı pasta ürünlerinin yapımında önemli bir emülsifiyer maddedir.

Yumurta Nasıl Saklanmalıdır?

Oda ısısında bekleyen yumurta, fiziksel,kimyasal ve mikrobiyolojik olarak bozulur. Yumurta tazeliğini yitirmemesi için -1, +1 dereceler arasında saklanmalıdır. Buzdolabında saklanan yumurta bir iki hafta tazeliğini korur.Saklamak amacıyla yumurtanın yıkanması gözeneklerin açılmasına neden olduğundan risk oluşturur.

Yumurta Pişirilmesi Nasıl Olmalıdır?

Yumurta kaynamış suda 8 dk, kaynamamış suda 12 dakika da pişirilir. Uygun koşullarda pişmiş yumurtanın sindirimi kolaylaşır.

PİŞİRME SÜRESİNE GÖRE KIVAM

Yumurta Analizi Nasıl Yapılır?

Sallama deneyi: Taze yumurtalar sallamakla ses çıkarmazlar.

Işık deneyi: Işık kaynağına tutulan yumurta taze ise saydamdır ve merkezde siyah bir nokta görülür, hava boşluğu hareketsiz ve 1 cm den küçüktür.

Su deneyi: Yumurta eğer suda yukarıda kalıyorsa taze değildir.

KAYNAKÇA

 Beslenme, Prof. Dr. Ayşe BAYSAL

Hakkında: Hatice Kübra Acar

Merhaba, ben Hatice Kübra. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencisiyim. Merak ettiğiniz konulara açıklık getirmek için buradayım. Keyifli okumalar dilerim :)

Buna da bakın

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir? İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.