Hangi soruya cevap arıyorsun?
Anne sütü bebeklerin beslenmesinde en önemli besin kaynağıdır ve anne sütünün yaygınlaştırılması için dünyada çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmek bebek için çok önemlidir. Anne sütünü arttırmak için bebeklerin erken emzirmeye başlanması, sık sık emzirme, memelerin boşaltılması, annelerin yorulmaması gibi girişimler önemlidir. Yeterli sıvı almak , yeterli beslenmek ve yeterince dinlenmek, annedeki süt miktarını arttıran en önemli faktörlerdir. Bunlara ek olarak anne sütünü arttırıcı (galaktogog) yiyecek ve içecekler geçmişten günümüze kullanılmaktadır. Galaktogog, anne sütünün üretiminin başlaması, sürdürmesi ve arttırmaya yarayan maddelerdir.
ANNE SÜTÜ ARTTIRICI BESİNLER
Protein ve kalsiyum açısından zengin süt-yoğurt-peynir-yumurta anne için çok önemlidir ayrıca her gün mutlaka et/köfte veya balıktan birisi tüketilmelidir. Karbonhidrat ihtiyacını şekerli basit karbonhidrattan almak yerine tam tahıl ürünlerini seçmek daha doğrudur.
Emziklilik döneminin ilk günlerinde sütün bollaşması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir.
YULAF :
Kolesterolü düşüren ve kan basıncını düzenleyen yulaf, süt artırmada da etkili. Ayrıca rahatlatan ve enerjinizi yükselten bir besin olması özelliğiyle de stresli olmadığınızda salgılaya bildiğiniz hormonların salgılanmasına izin vermiş olur. Oksitosin, prolaktin gibi süt üretiminde anahtar rol oynayan bu hormonlar, siz rahatladığınızda çok daha iyi salgılanabilirler.
HUMUS :
Nohut, tahin, sarımsak, zeytinyağı ve limon ile hazırlanan humus, emziren bir annenin ihtiyaç duyduğu neredeyse bütün besinleri içeriyor.Protein açısından zengin olan humus, süt üretimine de yardımcı oluyor.
KAYISI , İNCİR , HURMA :
Tazesini ya da kurutulmuşunu tüketebileceğiniz bu meyveler, bilinen en iyi süt artırıcı (galaktogog) besinlerden birkaçıdır. Ayrıca azbşekerli komposto olarak da tüketebilirler. Bol miktarda lif, potasyum ve kalsiyum içerirler, A ve C vitamini bakımından zengindirler. Kayısı ayrıca triptofan denilen ve süt üretimi sağlayan prolaktin hormonunu tetikleyen bir madde de içerir.
REZENE :
Fitoöstrojenler içeren rezene, süt üretimini artırmaya yardımcı olan en iyi bitkilerden biri. Taze rezene yapraklarını yemeklerinize, salatanıza katabilir, kurutulmuş rezene tohumlarını da kaynamış suda demleyerek çay şeklinde tüketebilirsiniz.
SU :
Normalde herkesin günde 2-2,5 litre kadar su tüketmesi gerekiyor. Ancak emziren annelerin bu miktarı 3 litreye çıkarması önemli. Vücudun susuz kalması süt üretimini de olumsuz etkiler, dolayısıyla her gün 3 litre -yaklaşık 14-15 bardak- su içtiğinizden emin olun.
HAVUÇ :
Havuç, bitkisel östrojen olarak anılan fitoöstrojenin süt kanallarının gelişimine katkı sağladığı biliniyor. Ve böyleve süt üretiminin artmasına da destek olur.
FESLEĞEN :
Emzirme dönemindeki annelerin günlük beslenmelerinden eksik etmemesi gereken yeşilliklerden bir diğeri de fesleğen. Fesleğen, hem içinde bolca bulunan C ve k vitaminleri sayesinde vücuda destek oluyor hem de vücutta rahatlatıcı bir etki yaratarak stres kaynaklı süt azalmalarının ya da süt kesilmelerinin önüne geçiyor.
Kaynakça:
Ken K, Nita F. Communicating the benefits of breastfeeding. Arch Dis Child 2007; 92: 471-2.
Quigley MA. Increasing exclusive breastfeeding. BMJ 2007; 22: 574-5.
Low Dog T: Lactogogues. Presentation at International Lactation Consultants Association (ILCA)Annual Meeting, August 2001.
Koletzo B, Lehner F. Beer and breastfeeding. Adv Exp MedBiol. 2000; 47: 23-8.