Başlangıç / Popüler Beslenme / Diyet Çeşitleri / Aralıklı Açlık Diyetlerinin Vücudumuza Etkileri Nelerdir?

Aralıklı Açlık Diyetlerinin Vücudumuza Etkileri Nelerdir?

Aralıklı Açlığın Tanımı ve Türleri ?

Kilo kaybının sağlanmasında ve aynı zaman da vücut bileşimi ve metabolik sağlığın geliştirilmesinde kullanılan bir diyet modelidir. Aynı zaman da bireylerin enerji tüketimini azaltması ve sadece açlığın uygulandığı günlere odaklanılması gereken daha kolay bir yaklaşımdır. Aralıklı açlık uygulamaları enerji kısıtlaması ve çok düşük enerji sağlayan diyetlere dayanan aralıklı besin alımları olarak da bilinmektedir. Çok düşük enerjili diyetler 800 ve daha az kkal/gün olan enerjiyi içermektedir.

Alternatif Gün Açlık Diyeti

Alternatif gün açlık diyetleri, başlıkta da bahsedildiği gibi açlık ve beslenme günlerinden oluşur. Aç olunan günlerde hiçbir şekilde enerji içeriğine sahip yiyecek ve içecek tüketilmemektedir. Yiyeceklerin tüketildiği günlerde ise isteğe bağlı besin tüketimi sağlanmaktadır.

Zaman Kısıtlı Beslenme

Düzenli yeme alışkanlığı sağlık açısından önemlidir. Bireyler gün içerisin de aldıkları enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarını karşılarken çeşitli beslenme modellerini tercih ederler. Modellerden bir tanesi de zaman kısıtlı beslenme modelidir. Zaman kısıtlı beslenme modelinin en büyük farkı öğünün zamanın önemli olmasıdır. Zaman kısıtlı beslenme modelinin öğün içeriğinin ve öğünlerin tüketildiği zamanlar önemlidir. Kısıtlanan zaman diliminin gün sekiz saat veya daha az bir zaman dilimi ile kısıtlandığı bir beslenme şeklidir.

Aralıklı Oruç Diyeti Ne Kadar Süre Yapılmalı?

Aralıklı açlık diyetlerini uzun süre uygulamalar için tavsiye edilmemektedir. Uzun süren uygulamalar sağlığımızı olumsuz etkilemektedir. Kısa süreli uygulamalara bakıldığında  gözle görülen faydalar sağlanmadığı görülmüş. Aralıklı açlık diyetini uygulayan  beslenme uzmanlarının önerisi ise 2 hafta ile 21 gün süre ile uygulanması yönündedir.

Aralıklı Açlık Diyetlerinin Faydaları Nelerdir?

 

  • Diyet programını uygulayan kişilerin  büyüme hormonunun artmasını sağlamaktadır.
  • Sağlıklı besinler tüketerek kişinin dinç ve zinde olmasını sağlayacaktır.
  • Açlık diyetini uygulayan kişilerde kalp, şeker gibi hastalıkların risklerini  azaltmaktadır.
  • Diyeti uygulayan kişilerdeki, trigliserid seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olmaktadır.
  • Açlık diyeti, insülin duyarlılığının normalleştirilmesini sağlamaktadır.

Aralıklı Açlık Diyetlerinin Zararları var mıdır?

Aralıklı açlık diyeti uygulayan kişilere fayda sağlayan bir beslenme  biçimidir. Ancak bazı durumlarda zararlarının olmadığı  anlamına da  gelmemektedir.

İsterseniz olası zararlara göz atalım;

  • Diyet sonra yemek yemeye birden yüklenilmemeli. Çünkü birden yüklendiğinizde sindirim fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir.
  • Gün içerisinde uzun süreli besin tüketmiyor olmak yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü gibi semptomlara neden olabilir.
  • Protein ağırlıklı beslenmek ise uzun vadede bir çok sorunu beraberinde getirebilir.

Kaynakça

Mengi Çelik Ö. Köksal E. Mersin Üniv Saglık Bilim Derg 2020;13(2):249-271 doi:10.26559 Beşevler/Ankara
TATAR T. ACAR TEK N. Cumhuriyet Üniv. Sağ. Bil. Enst. Derg. Tatar ve Tek 2020 2020 (5)2: 91-100 / Burdur.
 AYDIN ASLAN B. KARABUDAK E. Journal of Health Professionals Research J Health Pro Res 2020; 2(3):128-136
Ruth E. Patterson, PhD Gail A. Laughlin, PhD J Acad Nutr Diet. Author manuscript; available in PMC 2016 August 01.

Hakkında: Özgenur Kurt

Herkese Merhabalar :)) Ben Özgenur KURT Beslenme Ve Diyetetik son sınıf öğrencisiyim aynı zamanda Aşçılık okuyorum. Aldığım çeşitli eğitimleri ve katıldığım bir çok seminerlerden öğrendiklerimi harmanlayıp size faydalı olacağını düşündüğüm şekilde aktarmaya çalışacağım. Beslenmeye dair tüm merak ettiklerinizi instagram hesabımdan bana iletebilirsiniz. Takipte Kalınn :))

Buna da bakın

Vejetaryen Beslenmesi İçin Önemli Notlar

Vejetaryenliğin Tanımı Vejetaryenlik, bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı olarak tüketilmesini içeren bir beslenme tarzıdır. Vejetaryen ise; …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.