Eliminasyon Diyeti Nedir? Eliminasyon diyeti ;İnflamatuar yada Otoimmün Hastalıkların gıda toleransı ve gaz-şişkinlik problemlerinde teşhis ve tedavi amaçlı uygulanan bir diyet modelidir. İnflamatuar Barsak Hastalığı (İBH) olan hastalarda gıda alerjisi sık rastlanan bir durumdur.Bu hastaların yarısında gıdalara karşı bir duyarlılık söz konusudur. …
Devamı »Bağışıklık Sistemi ve Beslenme
Bağışıklık Sistemi Nedir? Beslenme Yapılan araştırmalarda dünyada her yıl 6 milyona yakın çocuğun yetersiz beslenme sonucu zayıflayan bağışıklıklarının temel olduğu enfeksiyon kaynaklı ölümler gerçekleşmektedir Genel hatlarıyla, A Vitamini Öncelikli özellikleri görme, büyüme ve epitelyel-mukozal dokuların bütünlüğü üzerinedir. A vitamini, bağışıklık sisteminin geliştirilmesinde önemli bir işlevi vardır ve bundan dolayı “anti-inflamasyon …
Devamı »İrritabl Bağırsak Sendromunda(IBS) Dikkat Edilmesi Gerekenler?
İrritabl Bağırsak Sendromu Nedir? İrritabl bağırsak sendromu (IBS), toplumun büyük bir kısmında görülebilmekle birlikte gastrointestinal sistem hastalıkları arasında da en yaygını olarak bilinmektedir. Sebebi bilinmeyen kramp tarzında karın ağrıları defekasyona çıkmakla son bulur. Bağırsak hareketlerinde değişikliğin söz konusu olduğu fonksiyon bozukluğudur. Beslenme alışkanlıkları, uyku düzeni, çalışma koşulları, sosyoekonomik gelir düzeyi, …
Devamı »1 Yaşından Önce Bal Yedirmenin Sonucu: BOTULİZM Nedir?
Öncelikle bu hastalığa neden olan mikroorganizmayı tanımlayarak ile başlamak istiyorum. CLOSTRİDİUM BOTULİNUM; Besinlerde botulin denilen bir toksin üreten anaerobik, patojen mikroorganizmadır. Toksini sindirim sistemi üzerinde etkilidir ve öldürücü olabilmektedir. Isıya dayanıklı sporları bulunan bu mikroorganizma doğada yaygın olarak bulunmaktadır. Bu mikroorganizmadan kaynaklı zehirlenmelere ise Botulizm denilmektedir. BEBEK BOTULİZMİ; 1 …
Devamı »Kefirin Vücuttaki Önemli Etkileri Nelerdir?
Son zamanlarda hastalıklarında artmasıyla toplumlar beslenme konusuna daha çok önem vermeye başladı. Sağlıklı besinlerin yanında ek olarak tercih edilen fonksiyonel besinlerden biri de kefirdir. Popülaritesini günden güne arttıran kefirin sağlığa olan faydalarına gelin birlikte göz atalım. Probiyotik Bir Besin:KEFİR Kefir, hemen hemen her yaş grubuna hitap eden fermente bir süt …
Devamı »Narın Faydaları ve Merak Edilenler
~Nar Hakkında Sıkça duyulanların Dışında Belki de İlk Kez Duyacağımız Bİlgilerin Derlemesi ~ ✨Nar hakkında bunları biliyor musunuz? •Nar hakkında bildiklerimizin yanında ilk kez duyacağımız bir bilgi ile başlamak istedim… Şimdiden keyifli okumalar diliyorum:) •Bereketi sembolize eden bir meyve olarak bilinen nar eski zamanlarda nazardan koruyucu bir meyve olarak tüketilmekteydi. …
Devamı »Fekal Mikrobiyota Transplantasyonu (Dışkı Nakli)
Mikrobiyota nedir ? Mikrobiyota vücudumuzda bizimle birlikte yaşayan mikroorganizmaların bütününe denir. Büyük çoğunluğunu bakteriler oluştururken, bakterilerin haricinde virüsler, mantarlar, arkealar da mevcuttur. Bu mikroorganizmaların sayısı vücut hücrelerimizin sayısından yaklaşık 10 kat daha fazladır. Bizi kendi vücudumuzda misafir konumuna düşüren bu mikroorganizmaların sayısı bile ne kadar önemli …
Devamı »Enteral-Parenteral Nütrisyon Gereksinimin Belirlenmesi
Enteral ve parenteral beslenme; genelde yanık, travma, kanser, yoğun bakım hastaları ve büyük ameliyatlar sonrası görülen yeme bozukluklarında ortaya çıkan malnütrisyon sonucu, hastalara uygulanan beslenme desteğidir. Özellikle hastanede oluşan malnütrisyonların prevelansı çeşitli çalışmalarda %20-%60 olarak bildirilmiştir. Hastanede, yatan hastalarda oluşan malnütrisyon genellikle kas, solunum, immün sistem fonksiyonlarında bozulmaya, …
Devamı »Antibiyotiklerin Bağırsak Mikrobiyotasına Etkisi
Mikrobiyota insan vücudunda yaşayan mikroorganizmaların tamamına denir. Mikrobiyota vücudumuzun iç ekosistemi olarakta tanımlanabilir.Vücudumuzun birçok yerinde farklı mikrobiyotalar bulunur.Bunlardan biride bağırsak mikrobiyotasıdır. Bağırsaklarımızda yaşayan mikroorganizmaların tamamına ‘bağırsak mikrobiyotası denir. Vücudumuzda mikroorganizmaların en kalabalık bulunduğu yer bağırsaklarımızdır. Bağırsak mikrobiyotası ikinci beyin olarakta adlandırılabilmektedir. Bağırsaklarımızın sağlık durumu tüm vücudumuzu etkileyebilir.Bu nedenle bağırsak sağlığımıza …
Devamı »