Başlangıç / Etiket Arşivleri: prebiyotik

Etiket Arşivleri: prebiyotik

Nedir bu Probiyotik, Prebiyotik, Postbiyotik Meselesi?

Bu günlerde çok konuşulan probiyotik, prebiyotik ve postbiyotik karmaşına biraz olsun açıklık getirmek için hem bir moleküler biyoloji ve genetik mezunu gözüyle hem de bir diyetisyen yorumuyla konuyu açıklağa kavuşturmak adına bu yazıyı kaleme aldım. Umarım aradığınız cevapları bulursunuz. Kafanıza takılan bir sorunuz olursa bana ulaşmaktan çekinmeyiz. Sorularınızı heyecanla bekliyorum :)

Devamı »

Postbiyotikler

Giriş İnsan vücudunda, genomlarında ve metabolitlerinde ve yaşadıkları çevrede bulunan mikroorganizmaların bir araya gelmesine mikrobiyota denir. Mikrobiyotayı oluşturan mikroorganizmalar en çok gastrointestinal sistemde bulunmaktadır. İnsan vücudu, yaşayan mikroorganizmalar için dengeli, besin açısından zengin bir ortam sağlar ve karşılığında bir dizi fayda sağlar. Bu faydalar arasında bağışıklık sisteminin uyarılması, gıdanın daha …

Devamı »

Probiyotik, Prebiyotik ve Sinbiyotiklerin Sağlık Üzerine Etkisi

Günümüzde yapılan çalışmalar ve araştırmalar birçok mikroorganizmanın bedenimizde yaşadığını ve işlevlerinin olduğunu göstermiştir. Hastalık yapmayan organizmaların yaşadığı popülasyona mikrobiyota veya mikroflora adı verilmektedir. Günümüzde mikrobiyota bir organımız olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Doğumdan itibaren her bireyin kendine özgü mikrobiyotası gelişmektedir. Ölüme dek de bu gelişim sürmekte ve öldüğünde de toprak ile …

Devamı »

Dirençli Nişasta ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

dirençli nişasta

    Günümüzde tüketicilerin hızlı tüketilebilen gıdalara olan taleplerinin artması diğer taraftan bedensel etkinliklerinin azalması ve yanlış beslenme alışkanlıkları sonucu; kalp damar hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, aşırı şişmanlık, diyabet ve barsak hastalıkları gibi bazı sağlık problemleri artış göstermiştir (Burdurlu & Karadeniz, 2003).     Enzime dirençli nişasta (EDN) kavramının ortaya …

Devamı »

Psikobiyotik Nedir ?

psikobiyotik

    Bağırsak mikrobiyotası beyin ve bağırsak arasında karşılıklı bir ilişki oluşturarak insan sağlığı üzerinde temel ve önemli bir rol oynar.Sağlıklı bir mikrobiyota oluşumuna beslenme,probiyotikler ve prebiyotikler gibi faktörler etki eder.     Sağlığımız, davranışlarımız ve ruh halimiz sadece ne yediğimize veya ne yaptığımıza (yaşam tarzı davranışları) değil, aynı zamanda …

Devamı »