Başlangıç / Genel / Omega-3 Takviyelerini Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Omega-3 Takviyelerini Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Omega-3 (w-3) Nedir?

Elzem bir  yağ asidi olan omega-3 yağ asidi, vücutta EPA ve DHA şeklinde metabolize olan doymamış yağ asididir. insan vücudunda sentezlenemedikleri için dışarıdan alınması zorunlu olan elzem yağ asitleridir. omega -3 yağ asitleri ise EPA, DHA VE ALA olarak isimlendirilmektedir. EPA ve DHA bebeklerde beyin, sinir sistemi ve göz gelişiminin normal şekilde fonksiyon göstermesine yardımcı olduğu çalışmalarla saptanmıştır.

Vücuda Sağladığı Yararlar

Yetişkinlerde ise romatoit artrit gelişimini yavaşlatan

Hafızayı güçlendiren

Depresyon tedavisini destekleyen

Yüksek kan trigliserit değerini düşürerek  kardiyak aritmileri önleyen

Damar sertliğini önleyen ve kan basıncını azaltarak kardiyovasküler hastalık riskini ve diğer birçok riski önlemede yardmcı olan bir destektir.

Beyinde alzheimer hastalığının oluşumunu önleyen ve yavaşlatan uzun zincirli yağ asitleridir.

 

 

Günlük Yetişkinler İçin Alınması Gereken Miktar Nedir?

Yetişkinler için günlük alınması gereken miktar : en az 250 ila 500 mg kombine EPA+ DHA olmalıdır. Hamilelik ve diğer durumlarda ise günlük ihtiyaç ekstra 250 mg kadar artırılması önerilmektedir.

Omega-3’ün Zengin Kaynakları Nelerdir?

Omega-3’ün zengin kaynakları olan : yağlı balıklar, ceviz, keten tohumu, semiz otu, chia tohumu, kanola yağı ve soya yağı gibi doğal kaynakları bulunmakta,

Doğal kaynaklardan alabilmek çok daha değerli fakat günümüzde diyetimizde bu kaynaklara yeteri kadar yer vermediğimiz için takviye olarak dışarıdan alınarak ihtiyaç karşılanmakta…

Omega-3 Takviyeleri Seçerken Dikkat Etmemiz Gerekenler 

 

1 – içerisindeki toplam EPA ve DHA miktarının 1000 mg ın altında olmamasına dikkat etmeliyiz.

Epa/dha oranının ise 3/2 ve katları olması önemlidir. Bu oran ne kadar yüksekse omega-3 ün kalitesi o kadar iyi anlamına gelmektedir.


2- emilimin yani biyoyararlanımın daha iyi ve kolay olması açısından alınan takviye omega 3 ün “trigliserit formunda” olması daha iyi olacaktır. Etil ester yapıda olmamasına dikkat etmek gerekir.


3- iki parmağınızın arasına aldığınızda yumuşak olan kapsüller hava alarak içeriğindeki omega 3 okside olmakta. Hava sızdırmayan kaliteli kapsül içerikli olanları tercih etmeliyiz.


4- kolayca yutularak tüketilebilir olması da önemli bir faktördür.  

 

  Sonuç olarak piyasada bulunan her omega-3 takviyesi aslında epa ve dha miktarı açısından günlük ihtiyacı karşılayamamakta ve bu  ürün tüketildiğinde vücudun biyoyararlanımı yüksek olmamakta. Takviyeyi seçerken muhakkak etiket bilgisini okuyarak içeriği hakkında bilgi sahibi olup  gerçekten kaliteli içerikli omega -3 takviyelerini seçmek ve kullanmak daha yararlı olmaktadır.  

Kaynakça

Aydın.A .(2004). 'Sağlığımız ve Omega-3 Yağ Asitleri'.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri. İstanbul . Türkiye

Karabulut.H , Yandı.İ .(2006). 'Su Ürünlerindeki Omega-3 Yağ Asitlerinin Önemi ve Sağlık Üzerine Etkisi'. Karadeniz Teknik Üniversitesi Rize Su ürünleri Fakültesi. Trabzon . Türkiye

Turan. H, Erkoyuncu.İ , Kocatepe . D .(2013). 'Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri ve Balık '. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi . Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü. Sinop. Türkiye

Konukoğlu .D .(2008). 'Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin özellikleri,
etkileri ve kardiyovasküler hastalıklar ile ilişkileri'. Türk Aile Derneği Hekimliği. 12(3): 121-129

Hakkında: Melike Gül

Buna da bakın

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir? İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.