Başlangıç / Genel / 1 Haziran Dünya Süt Günü: Süte Farklı Bir Bakış

1 Haziran Dünya Süt Günü: Süte Farklı Bir Bakış

     Süt üretimi doğal bir süreçtir. Bu süreç hayvanlarda da insanlarda olduğu gibi doğumu takiben başlar ve yavrunun süte ihtiyacı kalmadığı noktada sonlanır. Peki bu süreç fabrika çiftliklerinde gerçekten yavrunun ihtiyaçları doğrultusunda mı gelişiyor? Reklamlarda ve ambalajlarda gördüğümüz mutlu inekler gerçekten var mı? Süt endüstrisi doğallığı ne kadar sağlıyor? 

Süt Fabrikası Çiftliklerinde  Neler Oluyor? 

Fabrika İnekleri 

Mandıra ineklerinin de hamilelik süresi insanlardaki gibi 9 aydır. Yine insanlarda olduğu gibi inekler de doğumun ardından yavrusunu kendi sütüyle beslemek ister. Hayvanlarda da insanlarda da doğumu takiben salgılanan ilk süt yavru için ilk aşı niteliğindedir. İlerleyen dönemlerde salgılanacak süte göre daha kıvamlı, protein, vitamin, antienfektif madde ve immün sistemi destekleyici faktörlerce daha zengin bir yapıya sahiptir. Bu nedenle yavruyu dış ortamın olumsuz etkilerine karşı korur. Yavrunun annesi ile kurduğu ilk bağ emzirme ile ortaya çıkar. Emzirmenin devamı anne ve yavru arasındaki bağı güçlendirmekte aynı zamanda her ikisinin de stres seviyelerini azaltmaktadır. Bugün stresin pek çok hastalığı tetiklediğini biliyoruz ve hayvanlarda da durum farklı değil. Bu nedenle yavrunun annesi ile birlikte olması sağlıklı bir yaşam sürmesi açısından çok önemli.

Yavru Doğuyor. Peki Ya Sonra? 

Fabrika çiftliğinde doğmayan bir buzağı 1 sene boyunca annesi ile birlikte kalır. Bu süre buzağının normal bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için yeterlidir. Fabrika çiftliklerinde ise durum daha farklıdır. Yeni doğan buzağının annesiyle kalma süresi sadece birkaç saat ile sınırlıdır. Birlikte geçen kısıtlı süreden sonra buzağılar cinsiyetlerine göre ayrılır. Erkek buzağılar süt üretemeyeceği için süt danası olarak kesilmek üzere mezbahalara satılır. Dişi buzağılar ise anneleri gibi mandıra ineği olmak üzere yetiştirilir. Fakat altı haftalıkken kuyrukları kesilmekte, altı aylıkken ise boynuzları kırılmaktadır. Bu işlemler ineklerde kalıcı hasarlara yol açabilmektedir.

Bu Kadar Süt Nereden Geliyor?

Bir fabrika çiftliğinde bir inekten günde ortalama 100 kg süt elde edilir. Bu değer dişi ineğin yavrusu için üreteceği sütün yaklaşık 10 katı kadardır. Bir mandıra ineği ilk yavrusunu doğurduktan sonra 10 ay boyunca günde üç kez süt makinelerince sağılır. Doğumundan sadece üç hafta sonra ise inek doğal olmayan koşullarla yeniden hamile bırakılır. Çünkü insanların süt içmesi gerekiyordur.

Kanada’nın Beslenme Rehberinde Artık Süt Yer Almıyor, Neden? 

Kanada’nın 2017 yılında yayınladığı ulusal beslenme rehberinde hayvansal protein kaynakları bulunmamaktadır. Bu rehber daha tam şeklini almamış olsa da belirlenen maddeler yeni beslenme şekli konusunda gerekli ip ucunu vermektedir. Protein alımı konusunda halkı proteinlerce zengin bitkisel kaynaklara yönlendiren Kanada hükümeti, diğer sebze ve meyveleri de beslenmelerine düzenli şekilde eklemeleri gerektiğini belirtilmiştir. Bu adımın hem sağlık hem doğa açısından büyük önem arz ettiği Kanada tarafından dile getirilmiştir. Rehberde dikkat çeken nokta ise süt kategorisinin beslenmeden tamamen çıkarılmasıdır. Bunca endüstriyelleşmenin içinde kendimizden başka canlıların da özgürce yaşama hakkının olduğunu, her şeyin delicesine bir tüketimden ibaret olmadığını anlarız belki bir gün kim bilir? O zamana dek şimdilik

DÜNYA SÜT GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN!

Kaynakça

Bisinotto, Rafael & Greco, Leandro & Ribeiro, Eduardo & Martinez, Natalia & Lima, Fabio & Staples, Charles & Thatcher, W & Santos, Jose. (2012). Influences of nutrition and metabolism on fertility of dairy cows. Animal reproduction. 9. 260-272.

K. Gavin, H. Neibergs, A. Hoffman, J.N. Kiser, M.A. Cornmesser, S. Amirpour Haredasht, B. Martínez-López, J.R. Wenz, D.A. Moore, Low colostrum yield in Jersey cattle and potential risk factors, Journal of Dairy Science, Volume 101, Issue 7, 2018, Pages 6388-6398, ISSN 0022-0302 https://doi.org/10.3168/jds.2017-14308  (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030218302960)

V.E. Cabrera, A.S. Kalantari, Economics of production efficiency: Nutritional grouping of the lactating cow1, Journal of Dairy Science, Volume 99, Issue 1,
2016, Pages 825-841, ISSN 0022-0302, https://doi.org/10.3168/jds.2015-9846.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030215007730)

Slavich G. M. (2020). Social Safety Theory: A Biologically Based Evolutionary Perspective on Life Stress, Health, and Behavior. Annual review of clinical psychology16, 265–295. https://doi.org/10.1146/annurev-clinpsy-032816-045159

Dahl Geoffrey E., Tao Sha, Laporta Jimena, Heat Stress Impacts Immune Status in Cows Across the Life Cycle, Frontiers in Veterinary Science, vol: 7, 2020, page: 116, https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fvets.2020.00116 , 10.3389/fvets.2020.00116, ISSN: 2297-1769

https://www.foodguideconsultation.ca/

https://www.onegreenplanet.org/


Hakkında: Bilge Sever

MERHABA! Ben Bilge. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde aldığım dört yıllık 'Beslenme ve Diyetetik' eğitimimi bu dönem tamamlıyorum. Amacım yazarlığını yaptığım konuları değişik şekillerde ele alıp bu konulara hep birlikte farklı açılardan bakabilmek. Yepyeni şeyler öğrendiğimiz, öğrendikçe daha çok sorguladığımız güzel günlerimiz olsun. Keyifli okumalar!

Buna da bakın

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir? İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın …

6 yorumlar

  1. Diğer yazılarınızı heyecanla bekliyoruz !

  2. İnsanların çok basit olarak baktığı fakat hayati öneme sahip bir konuda mükemmel bir yazı olmuş. Tebrikler..

  3. Emeğinize sağlık.

  4. Teşekkür Ederim 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.