Başlangıç / Besinler / Ananastaki Enzim: Bromelain ve Alerjisi

Ananastaki Enzim: Bromelain ve Alerjisi

Ananasın İçeriği ve Faydaları

                   Tropikal bir meyve olan ananas lezzeti dışında sağlığa faydalı pek çok özellik barındırmaktadır. Anavatanı Güney Amerika’dır ve bol miktarda su ve lif içerir.

       En başta C Vitamini olmak üzere potasyum, demir, çinko, omega3-6 yağ asitleri, A ve B vitamini açısından zengindir. Yetişkin bir kadın/erkek için günlük C vitamini ihtiyacı 60-70 mg olup bir porsiyon ananas bunu karşılamaktadır. Bu askorbik asit düzeyi ile antiinflamatuar etki göstererek iltihap oluşumunu engeller ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

       Yüksek lif değeri ve içerdiği enzimler nedeniyle sindirimi kolaylaştırır, bağırsak hareketlerini artırır ve kilo kaybını destekler. Ancak sadece suyu değil posası ile birlikte meyveyi tüketmek çok daha doğru bir yoldur. Lif içeriğinin yüksek olmasıyla birlikte şeker oranı da yüksek olduğu için diyabet hastaları dikkatli tüketmelidir.

       Güçlü antioksidan özelliği ile tümörlü hücrelerin büyümesini engeller. Kan pıhtılaşma hücrelerinin kümeleşmesini ve trombolizi önler ve ilaç emilimini artırıcı yönde etki gösterir. Kalp hastalığı riskini azaltır. Ayrıca üçüncü derece yanıklarda iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

Bromelain Nedir?

      Bromelain yapısında asit fosfataz ve protez inhibitörleri gibi maddeler içeren protein sindirimde rol alan proteolitik bir enzimdir. Kaba tabir ile etin yumuşamasını sağlar. Taze ananasların özellikle sap kısımlarında bol miktarda bulunur. 

 Bromelain Enziminin Faydaları

       Bu enzimin birçok faydası vardır. Bunlar başlıca ananasın faydaları olarak belirttiğim maddeler olup eklemek istersek; başlıca artrit tedavisinde kullanılır. Yani eklem iltihaplanmaları ile oluşan ödemi azaltmaya yardımcıdır. Benzer şekilde Gut hastalığı tedavisinde de kullanılır.

       Buna ek olarak yaşlanma karşıtı diyebiliriz. İlerleyen yaş ile birlikte deride oluşan protein çökeltilerini parçalayarak kırışıklıkları gidermede etkilidir.  Ayrıca bromelainin diş operasyonları sonrası oluşan şişlik, ağrı ve trismus olarak bilinen çene kitlenmesi durumunda etkili olduğu saptanmıştır.

 

Bromelain Enziminin Yan Etkileri(Bromelain Alerjisi)

       Tüm bu faydaların yanı sıra bromelain çok da masum bir madde değildir.

    ♦Bu enzim bahsettiğim üzere etin yumuşamasını-protein parçalanmasını sağladığı için ağız içinde ve dilde yanma-uyuşma yapabilir. Aşırı tüketimde atopik bireylerde alerjik reaksiyonlara hatta buna bağlı solunum durmasına sebep olabilir.
      ♦Kan sulandırıcı etkisi ile tansiyon artışına, çarpıntıya, menorajiye(aşırı adet kanaması) ve başka kanamalara yol açabilir. Kan inceltici ilaç kullananların bu nedenle ananas tüketmesi sakıncalı olacaktır.

 

Sonuç

Diğer tüm besinlerdekine benzer ananasta da ölçülü tüketim esastır ve bütün etkiler bireyden bireye fark gösterir. Bütün besinlerin mucizevi faydaları olduğu gibi zararlı etkileri de olabilir. Bu noktada kişi kendini tanımalı ve kullandığı ilaçlara varsa metabolik hastalıklarına göre hareket etmelidir

Kaynakça

  1. de Souza GM, Fernandes IA, Dos Santos CRR, et al. Is bromelain effective in controlling the inflammatory parameters of pain, edema, and trismus after lower third molar surgery? A systematic review and meta-analysis. Phytotherapy Research. 2019;33(3):473-481.
  2. Hossain F, Akhtar S, Anwar M. Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences. Vol. 4, No. 1, 2015, pp. 84-88. doi: 10.11648/j.ijnfs.20150401.22
  3. Kümeli T, Bromelain, http://www.taylankumeli.com/besin-bilgileri/bromelain/l
  4. Taussig, Steven J., and Stanley Batkin. "Bromelain, the enzyme complex of pineapple (Ananas comosus) and its clinical application. An update." Journal of ethnopharmacology 22.2 (1988): 191-203.

Hakkında: Dyt. Begum BUTUNOZ

Merhaba sevgili okurum, 1992 Safranbolu doğumlu mesleğine aşık ve en büyük tutkusu fotoğrafçılık olan bir diyetisyenim. Aynı zamanda Ege Üniversitesi Hemşirelik mezunuyum. Bu mesleki portal üzerinden sizlere başta çocuk beslenmesi ve metabolik hastalıklarda beslenme olmak üzere beslenmeye dair tüm merak edilenleri aktarmaya çalışacağım. Soru ve önerilerinizi instagram ve facebook hesaplarım üzerinden bana iletebilirsiniz. Sağlıkla ve takipte kalın 😊

Buna da bakın

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir? İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.