Atkins Diyeti Nedir?

Atkins Diyeti Nedir?

Atkins Diyeti Nedir?

•Amerikalı uzman Atkins tarafından geliştirilmiştir.
•Vücudu yağ yaktıran , düşük karbonhidratlı ve proteini yüksek bir diyettir.
•Atkins diyeti, 4 evreden oluşmaktadır.
•Daha çok B grubu vitaminlerini içeren atkins diyeti kilo verme sürecinde vücudun dayanıklı ve güçlü olmasını, yıpranmamasını sağlayacağı öngörülür. Önemli vitaminler ve mineraller içeren diyet türü vücudunuzun zayıf düşmesini önleyemesiyle beraber kolay bir şekilde zayıflamayı da sağlayacaktır.

Atkins Diyetinde;

1.EVRE:Atkins diyeti ilk evresi 2 hafta süren diyet programı içerir. Bu evre de günlük olarak tüketmeniz önerilen karbonhidrat miktarı 20 gram olarak belirtilmektedir. Genellikle Atkins diyetini bireyler 2 hafta uygularlar.Bu süreç içinde yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi serbesttir.Yağ bakımından zengin ve protein içeriği fazla besinlerin tüketilmesi önerilir. Uzmanlar ortalama günlük enerjinin %70’inin yağdan, %25’inin proteinden, %5’inin karbonhidrattan alınmasını söylüyorlar.

2.EVRE: Az miktarda ve tek olmak şartıyla diyete fındık, düşük karbonhidratlı sebzeler ve az miktarda meyve eklenmesi önerilir.

3.EVRE: Bu evrede hedeflenmiş ağırlığa yaklaşılmış olunur. Kilo kaybı yavaşlayıncaya kadar diyete karbonhidrat kaynakları eklenebileceği ifade edilir.

4.EVRE:Bu evreye kiloyu koruma evresi diye biliriz. Bu evrede vücudun kilo kaybetmeden tüketebileceği miktar karbonhidrat tüketimine izin verilir.

Tüketilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?

•Şeker: Şekerli içecekler, meyve suları,kek ve şekerlemeler,hamurişleri…
•Tahıllar: Buğday, çavdar, pirinç..
•Bitkisel yağlar: Kanola yağı, mısırözü yağı, soya yağı..
•Yüksek karbonhidratlı sebzeler: Bezelye, havuç, patates..(sadece 1.evrede uzak durulmalı)
•Yüksek karbonhidratlı meyveler: Muz, elma,portakal, incir, üzüm (sadece 1.aşamada uzak durulmalı)..
•Baklagiller: Nohut, fasulye, mercimek..
Düşük Kalorili Ara Öğün Seçenekleri?
•Haşlamış yumurta
•Peynir çeşitleri
•Tam yağlı yoğurt
•Bir avuç fındık
•Meyve çeşitleri(1. Evreden sonrası tüketilebilir)

Atkins Diyetinin Zararları Nelerdir?

    Bu diyet proteinden zengin, karbonhidrattan yetersiz olması çeşitli sağlık problemlerine ve vücut metabolizmasında değişikliklere neden olabilir. Atkins diyetinin vücuda uzun süreli etkisi hakkında bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Ancak diyetin proteinden ve yağdan zengin olması böbreklere daha fazla yüklenmeye neden olabilir. Uzun süreli aşırı miktarda tüketilen yağ içeriği fazla olan besinler vücutta yağ artışına da neden olabilir. Bununla birlikte doymuş yağların aşırı miktarda tüketilmesi kolesterol değerlerinin yükselmesine neden olduğundan, kalp krizi riskinde artış görülebilir.Atkins beslenme şeklini uygulayan bireylerde en sık raslanan sağlık problemleri yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, kabızlık ve ağız kokusu şikayetleridir.

    Atkins diyeti gibi besin kısıtlaması fazla olan şok diyet sayılabilecek beslenme çeşitlerinde ilk haftalarda verilen kiloların büyük bir çoğunluğu sudan olur bu nedenle halsizlik çok sık görülür. Hedeflenen kilo kaybı gerçekleştildikten ve 4. Evre atlatıldıktan sonra kaybedilen kiloların hızlı bir şekilde geri alınma ihtimali yüksektir. Bu yüzden kalıcı olmayan bir ağırlık kaybı olunabileceği unutulmamalıdır.

 

Kaynakça:

A decade of the modified Atkins diet (2003–2013): Results, insights, and future directions. Kossoff EH, Cervenka MC, Henry BJ, Haney CA, Turner Z. Epilepsy Behav. 2013 Dec;29(3):437-42.

The ketogenic and atkins diets effect on intractable epilepsy: a comparison.Ghazavi A, Tonekaboni SH, Karimzadeh P, Nikibakhsh AA, Khajeh A, Fayyazi A. Iran J Child Neurol. 2014 Summer;8(3):12-7.

Use of the Modified Atkins Diet in Intractable Pediatric Epilepsy. Park EG, Lee J, Lee J. J Epilepsy Res. 2018 Jun 30;8(1):20-26. doi: 10.14581/jer.18004. eCollection 2018 Jun.

Hakkında: Elif Naz Dilbaz

Kasım 1995 doğumlu, İstanbul Yeni Yüzyıl Beslenme ve Diyetetik Bölümü 3. Sınıf öğrencisiyim. Hayallerine, hedeflerine ulaşmak isteyen bir diyetisyen adayı olarak öğrendiklerimi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağım. Nerede bir istek varsa ,orada bir yol olduğunu unutmayın, renkli sebzeler ile dolu tabaklardan asla vazgeçmeyin.İyi okumalar, sağlıkla kalın:)

Buna da bakın

Vejetaryen Beslenmesi İçin Önemli Notlar

Vejetaryenliğin Tanımı Vejetaryenlik, bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı olarak tüketilmesini içeren bir beslenme tarzıdır. Vejetaryen ise; …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.