Başlangıç / Beslenme & Psikoloji / Depresyon ve Beslenmenin Çift Yönlü İlişkisi Nedir?

Depresyon ve Beslenmenin Çift Yönlü İlişkisi Nedir?

Depresyon Nedir ?

Duygu durum bozukluklarından biri olan depresyon Dünyada yaklaşık 350 milyon kişinin muzdarip olduğu bir hastalıktır. Bunun üzerine bilim insanlarının ilgisi de artmıştır. Depresyon gün içinde üzgün hissetmekten ziyade farklı bir boyutu vardır. 

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

  • Süreli üzgün hissetme
  • Değersizlik, aşırı ve gereksiz suçluluk durumu
  • Sürekli uyuma veya uykusuzluk
  • Sürekli yorgunluk
  • Zevkle yaptığı aktivitelerden zevk almama
  • Düşünme ve odaklanmada güçlük
  • İştahsızlık veya aşırı yeme
  • Ölüm korkusu, ölüm düşüncesi, intihar
Belirtiler en az iki hafta süresince devam ediyorsa psikiyatri hekimine danışılmalıdır.

Depresyonda Beslenmenin Etkisi Nedir?

Anksiyete ve depresif bozukluklar besin seçimi ve enerji metabolizmasını etkiler. Depresif ruh hallerinde bireyler çoğunlukla stres hormonunun da etkisiyle “comfort food” olarak adlandırılan hızlı yenebilen, yüksek karbonhidrat ve yağ içeriğine sahip yiyeceklere yönelmiştir. Depresif ruh halindeki bireyler genel olarak ruh halini düzelttiğini belirtmiştir. Kısa süreli rahatlama sağlayan bu yiyecekler uzun vadede obeziteye beraberinde kardiyovasküler hastalıklar, tip 2 diyabet ve mortalitede artışa neden olmaktadır.

Beslenme ve duygu durumu arasındaki ilişki ters yönlü de işleyebilir. Yani tüketilen besinler de duygu durumunu etkileyebilir. Yüksek yağlı diyetle beslenen deney hayvanlarında anksiyete benzeri bulgular olduğu gösterilmiştir. Ayrıca rafine şeker içeriği yüksek besinlerin beyinde depresyonla ilişkili olduğu bilinen faktörleri de olumsuz etkilediği görülmüştür.

Meyve ve sebze tüketiminin artırıldığı bir beslenme örüntüsü ile pozitif ruh hali arasında güçlü bir ilişki olduğu görülmüştür. Akdeniz diyetiyle beslenen sağlıklı bireyler üzerinde yapılan on yıl takip sağlanan bir kohort çalışmasında depresyon görülme oranının sadece %3 olduğu görülmüştür.  Akdeniz diyetinin depresyonlu bireyler üzerinde kısa süreli dönemde bile olumlu sonuçları görülmüştür. Bu diyetin faydalı etkileri balık tüketimiyle sağlanan omega-3, sebze ve meyve içeriği, tam tahıllların tüketimini önermesine dayandırılmaktadır.

Nasıl Beslenmeliyiz ?

  • Yüksek karbonhidrat, rafine şeker tüketimini azaltmalı.
  • Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmeli.
  • Günde  ortalama1,5-2 litre su tüketilmeli.
  • Diyet lifini artırmak için kurubaklagiller beslenme düzenimize eklenmeli.
  • Tam tahıllı ekmek, makarna gibi ürünler tercih edilmeli
  • Haftada 1-2 kez balık tüketilmeli. 

Şöyle ki, her besin grubundan tavsiye edilen miktarda tüketmeli, hareketsiz kalmamalı,  düzenli egzersiz yapmaya özen göstermeli, mümkün olduğunca “comfort food” bilinen isimleriyle fast food ve  rafine şekerden uzak durmalıyız. Kısa sürede rahatlama sağlasa da uzun vadede zararları çok fazladır. 

Sağlıkla kalın.

Sevgiler

KAYNAKÇA

Majem LS, et al. Association of the Mediterranean Dietary Pattern With the Incidence of Depression: The Seguimiento Universidad de Navarra/University of Navarra Follow-up (SUN) CohortMediterranean Dietary Pattern and Depression. Archives of General Psychiatry. 2009;66(10):1090-8.

America MH. What Are the Different Kinds of Depression? 2019 [Available from: http://www.mentalhealthamerica.net/conditions/depression.

Singh M. Mood, food, and obesity. Front Psychol. 2014;5:925.

White BA, Horwath CC, Conner TS. Many apples a day keep the blues away--daily experiences of negative and positive affect and food consumption in young adults. Br J Health Psychol. 2013;18(4):782-98.

5.  Organization WH. Depression and Other Common Mental Disorders. 2017.

Hakkında: Cemre Gülseven

Herkese merhaba, Antalya Metin-Nuran Çakallıklı Anadolu Lisesi 2015 mezunuyum. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2019'da mezun oldum. Akdeniz Üniversitesinde halen yüksek lisansıma devam etmekteyim. Burada sizlerle beslenmeyle ilgili merak edilen konular, doğru bilinen yanlışlar ve sağlıklı öneriler paylaşacağım. Sağlıkla kalın, Sevgiler :)

Buna da bakın

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir? İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.