Kombucha içeceği, eski Çinliler tarafından 2000 yıldır “Ölümsüzlük İksiri” olarak kullanılmaktadır. İsmini Kore’den Japonya’ya çay mantarı götüren Dr. Kombu’dan, ‘‘Cha’’sını ise Çince ‘de çaydan almıştır. Bakteri ve mayalardan oluşan çayın önemli içeriği Kombucha denilen çay mantarıdır.
Mantar, düz bir diske benzer, jelatine benzer bir zardan oluşur. Kombucha mantarı çay ve şekerden oluşan besleyici bir solüsyonun içinde yaşar ve bu sıvı içinde sürekli olarak ürer. Mantarımsı tabaka çayın bütün yüzeyine yayılır ve daha sonra kalınlaşır. Mantar sürekli üreme eğilimindedir.
Fermantasyondan sonra, kombucha karbonatlaşır ve sirke, B vitaminleri, enzimler, probiyotikler ve yüksek konsantrasyonda asit (asetik, glukonik ve laktik) içerir. Bu bakteriler, “selüloz üreten bakteriler” olarak bilinirler, yani hücreler için bir kalkan görevi gören selüloz üretirler. Zengin probiyotik içeriği ile sağlıklı bir sindirim sistemi sağlar, sindirim sisteminin doğal florasını korur ve yeniden yapılandırılmasına destek verir.
Genel çalışma, Kombucha’nın esas olarak polifenolik içeriğine atfedilen entero-patojenik bakteriyel enfeksiyonlara karşı güçlü bir antibakteriyel ajan olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir
Kombucha çayı tüketimine ilişkin son deneysel çalışmalar, geniş spektrumlu metabolik ve enfektif hastalıklara karşı önlenmeye uygun olduğunu düşündürmektedir.
Başka bir çalışmada ise antioksidan etkisi ile oksidatif hasarı, hücre ölümünü engellediği ve karaciğer toksisitesine karşı etkili olduğu görülmüştür.
KOMBUCHA’NIN FAYDALARI
- Fermente bir içecek olduğundan dolayı probiyotik ve prebiyotik içeriği yüksektir. Yani bağırsak sağlığımıza iyi gelmektedir.
- Bağışıklık sistemini güçlendir.
- Antioksidan etkisi vardır.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Diyabetli hastalarda kan şekerini düzenlemeye yardımcıdır.
- Kalp sağlığını destekler ve kolesterolü düşürür.
- B12 ve B6 vitaminleri açısından zengin olması, özellikle vegan beslenenler için oldukça önemlidir.
- Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
- Deri hastalıklarının tedavisine yardımcıdır.
- Ödem atımında ve yağ yakımında etkilidir.
- Kanser karşıtı özellik taşır.
KOMBU ÇAYI NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
-3 litre su
-Kombucha Kültürü (mayası)
-300 gr (1.5 su bardağı) beyaz toz şeker
-6 çay kaşığı dolusu (ya da 10 poşet) siyah veya yeşil çay
Hazırlanışı:
3 litre içme suyu kaynatılır. Kaynarken içine 1.5 su bardağı toz şeker ilave edilip 5 dakika daha kaynatılır ve ocak söndürülür. Çaylar üzerine ilave edilir ve 15 dakika demlemeye bırakılır. 15 dakika sonra çaylar temiz bir silikon ya da metal kaşıkla alınır ve çay soğumaya bırakılır. Çay mayalamaya bırakılacak cam kavanoza dökülür. Oda sıcaklığına gelmiş çaya kültür hafifçe soğuk ya da ılık suda yıkanarak çayın üzerine bırakılır ve ağzı hava alacak bir bez ya da peçete ile kapatılır ve ağzına lastik geçirilir.
NOT: Kombu çayının uzun süreli kullanımı etkisi bilinmemekle birlikte, yan etkileri arasında alerji durumu bulantı gibi şikayetlerle karşılaşılabilir.
Kaynakça:
American Nutrition Association “ kombucha tea” (1997).
Bhattacharya D1, Bhattacharya S1, Patra MM1,2, Chakravorty S1,3, Sarkar S1, Chakraborty W1, Koley H, Gachhui R ”Antibacterial Activity of Polyphenolic Fraction of Kombucha Against Enteric Bacterial Pathogens.” pubmed (2016).
Vīna I1, Semjonovs P, Linde R, Deniņa I. “Current evidence on physiological activity and expected health effects of kombucha fermented beverage.” (2014).
Bhattacharya S1, Manna P, Gachhui R, Sil PC “Protective effect of kombucha tea against tertiary butyl hydroperoxide induced cytotoxicity and cell death in murine hepatocytes.” (2014).
Diyetisyen Yekbu KÖSEOĞLU, “KOMBUCHA” (Kasım 2018).
Diyetisyen Emre UZUN, “ Kombu Çayı [Hazırlanışı-Kullanımı-Bilinmeyenleri]” (2016 Dr. Josh Axe, DC, DMN, CNS ” 8 Kombucha Benefits + How to Make This Gut-Friendly Beverage” (3 Ağustos 2017).