Başlangıç / Genel / PCOS VE BESLENME

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir?

İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın semptomları nelerdir? gibi soruların cevabını vermek istiyorum. PCOS santral  sinir  sistemi,    hipofiz,    overler,    adrenal    bezler    ve    ekstra  glandüler  dokular  arasında  etkileşimlerin bozulmasına  bağlı  olarak, doğurganlık çağında kadınlarda en sık görülen endokrin bozukluktur. PCOS kronik  seyreden,  gelecekte  yaşam  kalitesini olumsuz  etkileyebilen  karmaşık  bir  hastalıktır. Karın bölgesi yağlanmasına bağlı oluşan obezite, diabetes mellitus, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, insülin direnci PCOS’lu hastalarda görülebilen olgulardır. Obezite, yüksek androjen salınımı ve insülin direnci PCOS’a zemin hazırlar ve hastaların %70’inde hirşutizm (aşırı tüylenme), adet düzensizliği görülür. Yapılan çalışmalar PCOS’lu hastaların %40-60’ının hafif şişman ve şişman grubunda olduğunu göstermiştir. Bu bireylerin beslenme tedavisi, uygun egzersiz programı, kilo kaybıyla metabolik bulgularının ve adet düzensizliğinin düzeldiği gözlemlenmiştir her ne kadar PCOS hastalığı kilo vermede metabolik bir zorluk olsa da semptomların düzelmesinin yöntemi, bu hastaların büyük çoğunluğunun kilolu olduğu düşünüldüğünde ideal kiloya ulaşmaktır. PKOS’lu kadınlar da  medikal  tedaviye  destek olarak  genel  beslenme  alışkanlıkları  ile  yaşam şeklinin değiştirilmemesi ve fazla olan vücut yağ ağırlığının  azalmaması  sonucunda,  hastalığın komplikasyonlarının  uzun  süreli  önlenememektedir. Obezite, menstrual siklus bozukluğu, hiperkolesterolemi, hirşutizm, cilt ve iştah sorunları, artmış kan glukoz düzeyi ve hormon dengesizliği gibi PCOS’un tipik semptomlarının beslenme tedavisi ile düzeldiği belirlenmiştir.

PCOS Beslenme Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

  1. PKOS’ta  kan  glukoz  kontrolünün sağlanması  için  öğün  atlanmamalı, özellikle kahvaltıya önem verilmeli ve düzenli öğün tüketilmelidir.
  2. Tüketilen karbonhidrat türü kompleks karbonhidratlar olmalıdır. Basit şeker ve glisemik indeksi yüksek besinlerin tüketimi oldukça azaltılmalıdır.
  3. Diyetin posa ve lif içeriği artırılmalıdır. Posa ve lif açısından zengin besinler: sebze ve meyveler, tam tahıl ürünleri, kurubaklagillerdir.
  4. Diyetin protein içeriğinin artırılması insülin duyarlığının artmasına, kilo vermeye ve üreme- endokrin işlevlerinin düzelmesine katkı sağlamaktadır. Ancak PCOS diyetinin protein miktarı artırılmasına dair daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
  5. Diyette yağ tercihi daha çok çoklu doymamış yağ asitlerinden olmalıdır. Omega-3 yağ asitlerinin ek olarak alınması bu hastalar için önerilmektedir. Doymuş ve trans yağ tüketimi oldukça sınırlandırılmalıdır.
  6. Fiziksel aktivite düzeyinin artırılması da düzenli beslenmenin yanında bu hastalar için önemlidir.
  7. Su tüketiminin artırılması ve günlük içilmesi gereken suyun tamamlanması iştah kontrolünün sağlanması ve vücuttaki metabolik işlevlerin sorunsuz bir şekilde yerine getirilmesi için önemlidir.

Kaynakça

BIYIKLI,E,T,ŞANLIER,N.(2013),Polikistik Over Sendromu ve Beslenme, Beslenme ve Diyet Dergisi,41(3),253-257.

NURULLAHOĞLU,N.ve ark.,(2005),Polikistik over sendromlu hastalarda metformin ve diyet uygulamalarıyla serum leptin ve body mass indeks (BMI) değişimleri,Şişli Eftal Hastanesi Tıp Bülteni,39(2),12-18.

KAYA,A.(2009),Polikistik over sendromu ve beslenme,Türkiye Klinikleri Endokrinoloji,2(2),81-9.
SERİNTÜRK,YASEMİN,(2008),Polikistik over sendromu ve beslenme ilişkisi,1 Şubat 2021 tarihinde http://dspace.marmara.edu.tr/handle/11424/22628 adresinden alındı.

Hakkında: Rabia Nur Yüncü

Merhabalar ben diyetisyen Rabia Nur Yüncü, Konya Selçuk Üniversitesi beslenme ve diyetetik bölümünden 2020 yılında mezun oldum. Burdur/Bucak'taki beslenme ve diyet danışmanlık merkezimde danışanlarıma hizmet veriyorum. Güzel mesleğimiz; sürekli kendini yenilememizi, güncel olmamızı ve beslenme ve diyet alanında bütün bilgileri bilmemizi istiyor. Sizlere öğrendiğim bütün bilgileri aktarmaktan ve diğer yazarlarımızdan bilgiler öğrenmekten mutluluk duyacağım.

Buna da bakın

Glutensiz Beslenme

Ülkelerin gelişmişlik düzeyi, sosyo- ekonomik yapıları ve beslenme alışkanlıkları her geçen gün değişmekle birlikte tüm …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.