Kakaonun yapısında karbonhidrat,posa ve yağ bulunur. Aynı zamanda magnezyum demir çinko bakır vb mineralleri bulundurur.Kakaonun çekirdeğinde polifenoller bulunur ve kakaonun flavonid içereği çok yüksektir bu yüzdende fonksiyonel besindir. Bu polifenoller ise kateşin,antosiyanin ve prosiyanidlerdir. Bu polifenollerden prosiyanidler koroner kalp hastalık riskini azaltır.
Kakao yapısındaki polifenolller sayesinde kan basıncını düşürür aynı zamanda antiinflamatuar özellik göstererek LDL oksidasyonunu azaltıp iyi huylu olan HDL düzeyini artırır. Buda KVH riskini azaltır. Aynı zamanda antioksidan,antitümör,antiviral ve antienflamatuar özelliğe sahiptir.
Kakao polifenolleri NO biyoyararlığını artırır. Bu artan NO biyoyararlığı insülin direncine karşıdır.Haftada sadece 30 gram bitter çikolata tüketilerek kalp ritmi düzensizlikleri azaltılabilir.
Aynı zamanda 30 gram çikolata, düzenli olarak diyete eklenirse bel bölgesinde yağlanmayı azaltır. Kakaoda doymamış yağ miktarı daha yüksektir. Buda kalp ve damar hastalıklarını olumlu yönde etkiler.
Sonuç olarak porsiyon kontrolü sağlanarak ve doğru çikolata seçimi yapılarak vücudunuzu birçok olumsuzluktan koruyabiliriz.Çikolatayla barışık olun.
Sağlıklı günler…
Kaynakça:
Merve ATINÇ, İndrani KALKAN- Flavonoidler ve Sağlık Üzerine Etkileri-1İstanbul Aydın Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Güvenliği ve Beslenme Programı-2İstanbul Aydın Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü-Aydın Gastronomy, 2 (1):31-38, 2018
Yasemin ÇAKIR,Nevin ŞANLIER-Kakao ve Çikolatada Bulunan Polifenollerin Kardiyovasküler Sağlık ile İlişkisi-aBeslenme ve Diyetetik Bölümü,Gazi Üniversitesi,Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ankara-Turkiye Klinikleri J Health Sci 2016;1(3):213-22
Healthy Food Guide,sayı:2018/3-SAYFA:24
Healthy Food Guide,sayı:2018/4-SAYFA:68