Öncelikle sağlıklı beslenmenin ne olduğuna bakalım.
Sağlıklı beslenme; yeterli ve dengeli beslenmedir. Vücudumuzun hücrelerinin düzenli faaliyet gösterebilmesi için, besin kaynakları olan yağlar, karbonhidratlar, proteinler , vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda almak durumundayız.
Peki sağlıklı beslenirken ya da diyet yaparken ürettiğimiz bahane veya bahaneler nedir. Bahane; bir şeyin gerçek sebebi gizlenerek ileri sürülen uydurma sebepler diyerek açıklayabiliriz. Sağlıklı beslenirken veya diyet yaparken sürdürebilirliğini bozmak için yapılan çeşitli faaliyetlerdir de denilebilir.
Şimdi de sağlıklı beslenilirken yapılan bahanelere bakalım. Bu bahaneleri birçok şekilde arttırabilirsiniz. Ama biz bu yazımızda en çok yapılan beş bahaneyi ele alacağız.
Çok yoğunum, yemek yemeye vakit bulamıyorum; Uzun mesailer, toplantılar arasında çoğu zaman öğünlerinizi atladığınız dönemler olabilir. Ama iş yoğunluğu diyetinizi bırakmak için geçerli bir sebep değildir.
Sık sık seyahate, tatile çıkıyorum: İş nedeniyle veya tatil amaçlı bir seyahate çıktığınız zaman diyetinize ara vermek yerine açık büfeleri sağlıklı beslenme kurallarına uygun olarak kullanmayı öğrenmelisiniz.
Misafirim geldi, hazırladığım ikramlara karşı koyamıyorum: Bu sefer de, misafirlerinize sağlıklı ve hafif besinler hazırlamayı deneyin.
Metabolizmam yavaş çalışıyor: En sık karşılaşılan diyet bırakma veya başlayamama bahanelerinden biri de metabolizmanızın yavaş olduğunu düşünmenizdir. Kan bulgularınız, beslenme hikayeniz ve kronik hastalıklarınızı diyetisyeninizle paylaşarak metabolizmanızın neden yavaş olduğunu öğrenebilirsiniz.
Pazartesi diyete başlayacağım: Zayıflama diyetten de öte aslında beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesidir. Bu yüzden sağlıklı beslenmeyi hayatınızın geneline yaydığınız zaman diyete başlamanın günü olmayacağını unutmayın.
KAYNAKÇA ;
*Baysal A. Beslenme. 18. Baskı. Ankara: Hatiboğlu Yayınevi, 2018.