Başlangıç / Besinler / Şifalı Yağ: Zeytinyağı

Şifalı Yağ: Zeytinyağı

Zeytinyağı zeytinden elde edilen dayanıklılığı ve tadının güzelliği sayesinde  sıcak ve soğuk yemeklerimizde sıkça kullandığımız şifalı bir yağdır. Peki zaytinyağının faydaları neler? Bunları biliyor muyuz?

  • 100 gram zeytinyağı günlük almamız gereken E vitamini ihtiyacımızın %72 sini karşılar. Zeytinyağı K vitamini için de çok iyi bir kaynaktır. K vitamini; vitamini kemik yapısını destekleyerek kemik kütlesinin artmasına yardım eder. Aynı zamanda beyindeki sinirsel hasarı azaltarak Alzheimer hastalığına karşı da koruyucu etki gösterir.
  • Zeytinyağının antioksidan , antienflamatuvar , antiatherojenik , anti-ülser , antikanserojen , antimikrobiyal , diyabetik , sinir sistemini koruyucu , deriyi koruyucu ve yaşlanmaya karşı etkileri bulunmaktadır.
  • Gıdalarda ve biyolojik sistemlerde lipid oksidasyonunu önlerler.

Kolesterol ve Kalp- Damar Sağlığı Üzerine Etkisi

.Zeytinyağı önemli bir tekli doymamış yağ asidi (oleik asit) kaynağıdır. Kötü huylu kolesterolü düşürür. İyi huylu kolesterolü yükselmesine yardımcı olur.Yapıla çalışmalar zeytinyağının ne kadar doğal işlenmemiş olursa o kadar yararlı bileşenler içereceğini ve kalp-damar sağlığına etkisinin o kadar fazla olacağını belirtmiştir.

Kemik Gelişimine Etkisi

Zeytin ve zeytinyağının içerdiği A,D,E ve K vitaminleri ve çeşitli mineraller kemik gelişiminde etkilidir.

Kanser Önlemedeki Etkisi

Zeytinyağında bulunan (e vitmaini)alfa tokoferol olarfaak bulurnu ve doğal bir antioksidandır. Antioksidanların görevlerş vücumuzda olumsuz etki gösteren serbest radikalleri temizlemektir. Zeytinyağının içerisinde bulunan antioksidanlar dışında kanseri önlemede etkili bileşenler vardır bunlar; skualenler, flavonoidler ve polifenollerdir.

Cilt Üzerine Etkisi

Zeytinyağında bulunan başta e vitamini olmak üzere çok sayıda antioksidanlar, doku ve organların yaşlanmasına geciktirici etki yaparlar.Zeytinyağı cildi nemlendirir ve cilt yaşlanmasına neden olan güneş ışınlarının cilt üzerine oumsuz etkilerine engel olur.Zeytinyağı tüketildiğinde cildimizi içten desteklemekte, Cilt yüzeyine sürüldüğündeyse cildi dışarıdan besleyip korumaktadır.

Zeytinyağı kolay yanmaz!

Çok eskilerden beri Zeytinyağının sadece soğuk yemeklerde kullanılması gerektiği, sıcak yemeklerde kullanılırsa zeytinyağının yanarak kansorejen ürünler ortaya çıkaracağı söyleniyordu. Şimdi o yanlışı düzeltme vakti Zeytinyağı Kolay Yanmaz!  Dumanlanma noktası yağın yandığı sıcaklık anlamına gelir ve yağ bu sıcaklıkta kansorejen ürünlerin ortaya çıkmasına sebep olur.  Fakat IOOC (Uluslararası Zeytinyağı Konseyi), yaptığı açıklamada zeytinyağının dumanlanma noktasının 210°C’ye kadar çıktığını ve en yüksek kızartma işleminin 180-190°C’de olduğu düşünürsek bu durumun sağlık açısından bir sorun yaratmayacağını söyleyebiliriz. Hatta zeytinyağının ısıl işlemlerden diğer yağlara göre daha az etkilendiğini dahi bildirilmiştir.

 

Nasıl tüketmeliyiz?

Diğer tüm besinlerde olduğu gibi zeytinyağının da gereğinden fazlasının tüketilmesi her gün 1 tatlı kaşığından fazla içilmesi zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden zeytinyağını yemeklerinde kullanan kişilerin bir de içerek tüketmelerine gerek yoktur.

UNUTMAYALIM Kİ HER ŞEYİN FAZLASI ZARARDIR. AŞIRI MİKTARDA ZEYTİNYAĞI TÜKETİMİ KİŞİDE DAMAR TIKANIKLIĞINA SEBEP OLABİLİR.

 

Hakkında: Şevval Beyza Kulaksız

Merhabalar! Ben Şevval Beyza KULAKSIZ. Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik öğrencisiyim. Detaylı araştırma yapmayı yeni şeyler öğrenmeyi ve bunları paylaşmayı seviyorum:) Sağlıkla Kalın

Buna da bakın

KUMKUAT NEDİR?

Son Zamanların En Araştırılan Meyvesi Kumkuat Kumkuat Nedir? Kumkuat, Doğu Asya ve Çin’de doğal olarak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.