Başlangıç / Genel / Tüm Özellikleriyle MAGNEZYUM

Tüm Özellikleriyle MAGNEZYUM

Anti-stres minerali magnezyum hakkında bilmeniz gerekenler

Magnezyum Nedir?

 Magnezyum (mg) , canlıların yaşamsal faaliyetlerinde önemli işlevlere sahip, insan vücudunda miktar olarak potasyumdan sonra ikinci sırada bulunan ve metabolizmada 300 civarında enzimin çalışması için gerekli esansiyel bir mineraldir. Yetişkin bir bireyin vücudunda yaklaşık 25 gram magnezyum bulunur. Bunun %60’ı kemik ve dişlerde, %26’sı kaslarda, kalanı ise vücut sıvılarında ve yumuşak dokulardadır.

Magnezyumun Hastalıklar Üzerine Etkileri Nelerdir?

Magnezyum eksikliğinin ateroskleroz, tip 2 diyabet, miyokardiyal enfarktüs, hipertansiyon, kas krampları ve psikiyatrik bozukluklarlarla ilişkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca eksikliğinde iştahsızlık, kusma, uyuşukluk, yorgunluk, halsizlik gibi semptomlar görülebilmektedir.

Magnezyum kan glukoz düzeyini kontrol eden hormonların aktivitesini ve salınımını etkileyebilmektedir.

  • Yapılan çalışmalar magnezyum alımının ortalama kan şekerini düşürdüğü ve diyabet gelişim riskini azaltıcı etkileri olduğunu göstermiştir.

Magnezyum beyin biyokimyasında düzenleyici rol oynar ve depresyonun gelişmesiyle birlikte nörotransmisyon yollarını etkiler.

  • Yapılan çalışmalarda Magnezyum bileşiklerinin ruh halini iyileştirme potansiyeli, çok sayıda klinik sonuçlarıyla kanıtlanmıştır.

Magnezyum, damar genişletici özelliği ile kan basıncını azaltırken kalp damarlarının esnekliğini sağlayarak kalp krizlerini önleyici etki gösterir.

  • Yapılan bir çalışmada yeterli magnezyum alımının kalp hastalığı riskini %20 azalttığı kanıtlanmıştır.

Kronik yorgunluğu veya fibromiyalji tanısı olan bireylerde hücre içi magnezyum seviyesinin düşük olduğu çalışmalarda gözlenmiştir.

  • Yapılan başka bir çalışmada Alzheimer hastalarında magnezyum tedavisinin, beyin hasarını takiben bilişsel işlevin iyileşmesini kolaylaştırdığı sonucuna varılmıştır.

Magnezyum Eksikliğine Sebep Olan Durumlar Nelerdir?

  • Toprağın yeteri kadar magnezyum içermemesi. Yapılan bir çalışmada son 80 yıllık zaman içinde bitkilerin sunduğu magnezyumun %19 daha azaldığı görülmüştür.
  • Düzensiz yemek yeme alışkanlığı
  • Yetersiz ve dengesiz beslenme
  • Hazır yiyeceklere yönelme
  • Magnezyum atılımına sebep olan ilaçların kullanılması
  • Fiziksel ve mental stres
  • Alkol ve kola tüketimi

Günlük Alınması Gereken Magnezyum Miktarları Nelerdir?

YaşMiktar
0-6 ay50 mg
6-12 ay70 mg
1-10 yaş150-250 mg
11-18 yaş300-400 mg
>18 yaş300-400 mg
Hamilelikte+150 mg

Magnezyum Hangi Besinlerde Bulunur?

Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir? - Sağlık Haberleri
  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Tam tahıllar
  • Kuruyemişler
  • Baklagiller
  •  Kakao
  • Kabak Çekirdeği

Kaynakça

Baysal, P. (2017). Magnezyum. A. Baysal içinde, Beslenme (s. 125-127). Ankara: Hatiboğlu Yayınları.

Gröber, U., Schmidt, J., & Kisters, K. (2015). Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients, Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients, 8199–8226.

Serefko, A., Szopa, A., Wlaź, P., Nowak, G., Radziwoń-Zaleska, M., Skalski, M., & Poleszak, E. (2013). Magnesium in depression. Pharmacological Reports, 547–554.

Gönder, M., & Akbulut, G. (2014). Diyabette Krom ve Magnezyumun Rolü. Bes Diy Derg, 252-259.

Bagis, S., Karabiber, M., As, İ., Tamer, L., Erdogan, C., & Atalay, A. (2012). Is magnesium citrate treatment effective on pain, clinical parameters and functional status in patients with fibromyalgia? Rheumatology International, 167–172.

Del Gobbo, L. C., Imamura, F., Wu, J. H., de Oliveira Otto, M. C., Chiuve, S. E., & Mozaffarian, D. (2013). Circulating and dietary magnesium and risk of cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. The American Journal of Clinical Nutrition, 160–173.

Thomas, D. (2007). The Mineral Depletion of Foods Available to US as A Nation (1940–2002). A Review of the 6th Edition of McCance and Widdowson. Nutrition and Health, 21–55

Volpe, S. L. (2013). Magnesium in Disease Prevention and Overall Health. Advances in Nutrition, 378–383

Görmüş, I. Z., & Ergene, N. (2004). Magnezyumun Klinik Önemi. Genel Tıp Dergisi, 69-75.

Rodriguez-Moran, M., & Guerrero-Romero, F. (2003). Oral Magnesium Supplementation Improves Insulin Sensitivity and Metabolic Control in Type 2 Diabetic Subjects: A randomized double-blind controlled trial. Diabetes Care, 1147–1152.

Evrensel, M . (2017). Ortomoleküler Tıp Yaklaşımıyla Magnezyum Takviyeleri . Bilimsel Tamamlayıcı Tıp Regülasyon ve Nöral Terapi Dergisi , 22-25 

Ergün, F. (2019). İnsan Sağlığı Ve Beslenme Fizyolojisi Açısından Magnezyum. Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 26-33

Thakur, G., Bag, M., Sanodiya, B., Bhadauriya, P., Debnath, M., Prasad, G., & Bisen, P. (2009). Momordica balsamina: A Medicinal and Neutraceutical Plant for Health Care Management. Current Pharmaceutical Biotechnology, 667–682.

Hakkında: Zeynep Kara

Merhaba, ben Zeynep Kara, Selçuk Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik 4.sınıf öğrencisiyim. Bildiğim ve yeni öğrendiğim faydalı bilgileri sizlere aktarmak için buradayım. Umarım keyifle okur ve kendiniz için yararlı içerikler bulursunuz.

Buna da bakın

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir? İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.