Öncelikle bu hastalığa neden olan mikroorganizmayı tanımlayarak ile başlamak istiyorum.
CLOSTRİDİUM BOTULİNUM;
Besinlerde botulin denilen bir toksin üreten anaerobik, patojen mikroorganizmadır. Toksini sindirim sistemi üzerinde etkilidir ve öldürücü olabilmektedir. Isıya dayanıklı sporları bulunan bu mikroorganizma doğada yaygın olarak bulunmaktadır.
Bu mikroorganizmadan kaynaklı zehirlenmelere ise Botulizm denilmektedir.
BEBEK BOTULİZMİ;
1 yaşından küçük bebekleri bağırsak florası tam olarak gelişmemiştir. Bu yüzden bebeklerin sindirim sistemi clostridium botulinum sporlarının gelişip çoğalması için uygun ortamdır.
Bebeklere tükettirilen bal veya çevreden sindirim sistemine ulaşan clostridium botulinum sporları, bebek bağırsaklarında çimlenir ve canlı hücreler meydana getirir. Bu canlı hücreler çoğalırken ürettikleri toksinler bebek botulizmine sebep olurlar.
1 yaş ve üzeri çocuklarda bağırsak mikroflorası bu mikroorganizmanın çoğalmasını engellediği için hastalığa sebep olmamaktadır.
Bebek botulizmi vakalarında clostridium botulinum kaynakları bal, mısır şurubu ve toprak olduğu gözlemlenmiştir. (Bazı yörelerde yenidoğan bebekler toprak ile kundaklanmaktadır. Toprakta bulunan clostridium botulinum sporları bebeğin göbek deliğinden veya vücudun başka bölümünden floraya ulaşarak botulizme sebebiyet vermektedir.)
BAŞLICA SEMPTOMLARI;
-Bebekte genel bir halsizlik, meme emmeme, başını tutamama durumu, konstipasyon (kabızlık), refleks kaybıdır.
KAYNAKÇA
MERDOL, Türkan Kutluay. Beslenme ve Diyetetik Açıklamalı Sözlük (2011), (Ankara, Hatiboğlu Yayınevi), 91,245.
Ray,Bibek-Bhunia,Arun. Temel Gıda Mikrobiyolojisi (2016), (Ankara, Nobel Akademik Yayıncılık), 329-331.