Hangi soruya cevap arıyorsun?
Adaçayı (Salvia officinalis), Akdeniz bölgesine özgü olan ve dünyanın dört bir yanındaki mutfak uygulamalarında kullanılan adaçayı bitkisinin yapraklarından yapılır. Adaçayı bir mutfak otu olarak bilinse de, yaprakları, elajik asit (çilek, ahududu ve cevizde de bulunur) ve rozmarinik asit (biberiye ve fesleğende bulunur) gibi antioksidan bileşikler açısından zengindir. Bununla birlikte, vitamin A, C, B-ailesi, K ve E’nin yanı sıra, bakır, lif, kalsiyum, demir ve magnezyumdan zengin olan adaçayı, tıbbi uygulamalarda çok popüler bir bitkidir.
Adaçayının Faydaları Nelerdir?
Adaçayının sağlığımız için birçok faydası bulunuyor. Bunlara göz atacak olursak;
Menopoz Semptomlarını Azaltır
Adaçayı, özellikle sıcak basmaları olmak üzere menopoz semptomlarını hafifletmek için kullanılan en yaygın doğal ilaçlardan biridir. Çalışmalar, bu çayı düzenli olarak kullanan menopozdaki kadınlarda sıcak basmalarda kesin bir düşüş olduğunu göstermiştir. Ayrıca, ruh hali değişimleri ve aşırı aktif mesane gibi diğer menopozal semptomları da azaltır.
Vücudun Detoksifikasyonunu Sağlar
Adaçayı doğal bir diüretiktir ve idrar yoluyla vücuttan daha fazla toksin atımına yardımcı olur.
Soğuk Algınlığına İyi Gelir
Adaçayı tüketimi bronşit, soğuk algınlığı ve grip belirtilerini azaltmaya yardımcıdır. Ayrıca balgam söktürücü etkisi vardır.
Sindirim Problemlerini Azaltmaya Yardımcı Olur
Adaçayı antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleri ile sindirim sistemini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca mide rahatsızlığı, şişkinlik, kabızlık, kramp, şişkinlik ve mide ekşimesi gibi gastrointestinal problemleri azaltır.
Yüksek Kolesterolü Düşürmeye Yardımcıdır
Araştırmalar, adaçayı özünün, vücuttaki trigliserit ve kötü kolesterol miktarını azaltarak, iyi kolesterol seviyenizi artırmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Kaygı Bozukluklarını Azaltır
Adaçayı, sakinleştirici bir etkiye sahip olduğu için, kronik sinirlilik veya anksiyeteyi azaltmaya yardımcı olur.
Kan Şekeri Seviyesini Düzenler
Bu bitki çayı, vücuttaki açlık kan glikoz seviyesini düşürür, bu da pankreas üzerindeki baskıyı hafifletir. Tıpta Tamamlayıcı Terapiler’de yayınlanan bir çalışma, adaçayı özünün, Tip 2 diyabetli hastaların açlık kan glukoz seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ayrıca, diyabeti olmayanlar için, adaçayı etkili bir önleyici tedbir olabilir.
Oral Mukozitleri Azaltır
Kemoterapi ve radyasyon tedavisinin kanser tedavisinde en yaygın yan etkilerinden biri olan ağız mukoziti, ağız tabakasının bozulması ve ağrılı ağız yaraları veya ülser oluşması durumunda ortaya çıkar.
2016 yılında Tıpta Tamamlayıcı Terapiler’de yayınlanan bir pilot çalışma, adaçayı ile ağız durulama işleminin kemoterapi gören kişilerde oral mukozitin hafifletilmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Serbest Radikallere Karşı Antioksidan Etki Gösterir
Adaçayı, vücudun oksidatif strese karşı korunmasına yardımcı olabilecek mükemmel bir güçlü antioksidan kaynağıdır. Ayrıca diyabet, kanser ve zayıflamış bağışıklık sistemi de dahil olmak üzere serbest radikallerin neden olduğu hastalıklara karşı savaşmaya yardımcı olur.
Adaçayının Yan Etkileri Nelerdir?
Adaçayı, tüber ve kafur (yüksek dozda alındıklarında toksik etki yaparlar) içerdiği için aşırı miktarlarda tüketildiğinde yan etkilere neden olabilir. Bu içecekle ilişkili yaygın yan etkilerden bazıları şunlardır:
- Kalp çarpıntısı
- Tansiyon yüksekliği
- Epilepsi nöbetleri
- Karaciğer hasarı
Hamileler, adaçayı tüketmekten kaçınmalıdır. Çünkü adaçayı gebelikte düşük doğuma neden olabilir. Ayrıca emziren kadınların sütünü de azaltabilir. Meme kanseri ve endometriyoz gibi hormona duyarlı hastalığınız varsa adaçayı sakıncalı olabilir. Çünkü adaçayı vücutta östrojen benzeri bir etkiye sahiptir, bu da durumunuzu kötüleştirebilir.
Adaçayını Nasıl Tüketmeliyiz?
Bir fincan kaynamış suya bir tatlı kaşığı adaçayı ekleyin ve fincanın ağız kısmını kapayın. 5 dakika demlendikten sonra tüketebilirsiniz. İsteğe göre bal ilavesi yapabilirsiniz.
Kaynakça:
Complementary Therapies in Medicine , 2016
Journal of Traditional and Complementary Medicine April 2014
Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics February 2003
SFGate, What Is Sage Tea Good For?