Beslenme vücudumuz için iki amaca hizmet eder,birincisi enerji sağlamak ikincisi ise vücut yapısını ve fonksiyonunu korumaktır. Alkol tüketimi fazla olan bireyler, çoğunlukla yetersiz beslenip temel besin kaynaklarını sınırlandırırlar bu yüzden de enerji alımıları yeterli olmaz. Ayrıca, alkol, sindirim, depolama ve besinlerin atılımını etkileyerek beslenme sürecimize müdahale eder (1).
Aynı zamamda mideyi ve bağırsakları kaplayan hücrelere zarar verir ve bazı besin maddelerinin kana taşınmasını engelleyerek besin emilimini bozar (3). Besinler sindirilip emilse bile, alkol tam olarak kullanılmalarını önleyebilir (4).
Alkol ve Enerji Alımı
Gıdalarda bulunan üç temel besin bileşeni – karbonhidratlar, proteinler ve yağlar – daha basit ürünlere dönüştürüldükten sonra enerji olarak kullanılır.
Alkol tüketimi fazla olan bireyler, günlük toplam kalorilerinin yüzde 50’sini alkolden alır ve sıklıkla önemli gıdaları ihmal ederler (3,6).
Alkol Tüketiminin Yol Açtığı Eksiklikler Nelerdir?
Tükettiğimiz besinler uygun vücut fonksiyonları için gereklidir; proteinler, vitaminler ve mineraller vücudumuzun sağlığı için gereken mekanizmaların düzenlenmesinde görev alırlar.
Örneğin Vitaminler, büyümeyi, gelişmeyi ve normal metabolizmayı korumak için gereklidirler çünkü bir çok fizyolojik süreci düzenlerler. Kronik ağır alkol tüketimi, gıda alımının azalması ve bazı durumlarda bozulmuş emilim, metabolizma ve kullanım nedeniyle birçok vitamindeki eksikliklerin ortaya çıkmasına sebep olur. (1,7).
Örneğin, alkol yağ emilimini engeller ve böylece normal olarak diyet yağları ile birlikte emilen A, E ve D vitaminlerinin emilimini engeller (7,8). Ayrıca beyin işlevine katılan diğer vitaminlerin eksikliği ciddi nörolojik hasara neden olabilir.
Alkol tüketimi vitaminlerde olduğu gibi minerallerde de eskikliğiğe yol açar Kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko gibi minerallerin eksiklikleri alkollerde sık görülür.
Eksiklikler alkolle ilgili diğer sorunlara bağlı olarak ortaya çıkar; yağ emilim bozukluğuna bağlı kalsiyum emiliminde azalma; azalmış alım, artan idrar atılımı, kusma ve ishal nedeniyle magnezyum eksikliği (10); gastrointestinal kanamaya bağlı demir eksikliği (3,9); ve diğer besin eksikliklerine bağlı olarak çinko emilim bozukluğu veya kayıpları görülür (11).
Mineral eksiklikleri kalsiyum kaynaklı kemik hastalıklarından çinko kaynaklı gece körlüğüne ve cilt lezyonlarına kadar çeşitli tıbbi sonuçlara neden olabilir. Aynı zamanda alkol, kullanılan ilaçlarla etkileşime girerek karaciğerde ciddi tahribata yol açabilir.
ÖNERİLER ;
Açken alkol tüketmemelisiniz.
Alkolle birlikte ya protein grubu olan et, tavuk, balık, peynir ya da fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişlerden tüketmelisiniz.
Alkol, kullanılan ilaçlarla etkileşime girerek karaciğerde ciddi tahribata yol açabilir.
Alkol almadan önce ve aldıktan sonra bol miktarda su içmelisiniz.
Alkol aldıktan sonraki sabah mutlaka kahvaltı yapmalısınız ve hafif tempolu yürüyüş yapmalısınız.
Kaynakça:
(1) Lieber, C.S. The influence of alcohol on nutritional status. Nutrition Reviews 46(7):241-254, 1988. (2) Korsten, M.A. Alcoholism and pancreatitis: Does nutrition play a role? Alcohol Health& Research World 13(3):232-237, 1989. (3) Feinman, L Absorption and utilization of nutrients in alcoholism. Alcohol Health &Research World 13(3):207-210, 1989. (4) Thomson, A.D., and Pratt, O.E. Interaction of nutrients and alcohol: Absorption, transport, utilization, and metabolism. In: Watson, R.R., and Watzl, B., eds. Nutrition and Alcohol. Boca Raton, FL: CRC Press, 1992. pp. 75-99. (5) Sato, M., and Lieber, C.S. Hepatic vitamin A depletion after chronic ethanol consumption in baboons and rats. Journal of Nutrition 111:2015-2023, 1981 (6) Feinman, L., and Lieber, C.S. Nutrition: Medical problems of alcoholism. In: Lieber, C.S., ed. Medical and Nutritional Complications of Alcoholism: Mechanisms in Management. New York: Plenum Publishing Corp., 1992. pp. 515-530. (7) Lieber, C.S. Alcohol and nutrition: An overview. Alcohol Health & Research World :197-205, 1989. (8) Leo, M.A. and Lieber, C.S. Alcohol and vitamin A. Alcohol Health & Research World 13(3):250-254, 1989. (9) Marsano, L., and McClain, C.J. Effects of alcohol on electrolytes and minerals. Alcohol Health & Research World 13(3):255-260, 1989. (10) Flink, E.B Magnesium deficiency in alcoholism. Alcoholism: Clinical and Experimental Researc .J.; Antonow, D.R., Cohen, D.A.; and Shedlofsky, S.1. Zinc metabolism in alcoholic liver disease. Alcoholism: Clinical and Experimental Research 10(6):582-589. 1986. (11) McClain, C Antonow, D.R., Cohen, D.A.; and Shedlofsky, S.1. Zinc metabolism in alcoholic liver disease. Alcoholism: Clinical and Experimental Research 10(6):582-589. 1986
Amacımız sizlere beslenme ile alakalı en doğru ve en güncel bilgileri aktarmak. Bu yolda emek veren tüm yazarlarımıza sizler adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizleri sosyal medyada takip etmeyi unutmayın.