Hangi soruya cevap arıyorsun?
Sporcu içeceği, aktivite sırasında kaybedilen sıvıyı yerine koymak ve dehidrasyonu önlemek için sıklıkla başvurulan yollardan biridir. Dehidrasyon spor yarışmalarında ve antrenmanlarda sıklıkla görülen bir durumdur. Bu durum toparlanma periyodu sürecinde besin ve sıvı alımı ile karşılanmaya çalışılır.
Sporcu İçeceği
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne göre; Karbonhidrat, sıvı ve elektrolitlerin hızlı bir şekilde yerine konmasını sağlamak amacıyla formüle edilmiş karbonhidrat ve elektrolit içeren ürünler sporcu içeceğidir.
Sporcu İçeceği İçeriği
Glikoz, sakkaroz, maltoz, fruktoz ve glikoz polimerleri içerirler. Karbonhidrat/su oranı en az 2 g/100 ml, en fazla 10 g/100 ml olmalıdır. İdeal oran %6-8’dir. Sodyum ve potasyumun yanı sıra içeceğin türüne göre klor, fosfor, kalsiyum, magnezyum, vitamin C içerebilirler.
Sporcu İçeceği Çeşitleri
Sporcu İçeceklerinin Yan Etkileri
Enerji İçeceği
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne göre; Kafein içeren, taurin, glukoronolakton, inositol, karbonhidrat, aminoasitler, vitaminler, mineraller ve diğer gıda ve bileşenlerini içerebilen, aromalandırılmış alkolsüz içecekler enerji içeceğidir.
Enerji İçeceği İçeriği
Firmalara göre bileşim değişmekle birlikte, kafein, gingseng, şeker, B vitamini, karnitin, ginko biloba, taurin, inositol, guarana tohumu, glukoranolakton, kreatin içermektedir.
Enerji İçeceği Sporcu İçeceği Midir?
Enerji içecekleri, enerji verme amacıyla üretildikleri için sporcu içeceklerine göre, daha yüksek miktarda karbonhidrat ve enerji içeren hipertonik içeceklerdir. İçeriğindeki kafein, taurin ve glukoronolakton uyarıcı olarak bilinen ögelerdir. Kısa süreli enerji artışına neden olurlar. Sporcu içeceği değildirler.
Enerji İçeceklerinin Yan Etkileri
Öneriler
- Dehidrasyonun önlenmesi için, 60 dakikadan az süren, düşük yoğunluklu egzersizlerde normal su tüketimi yeterlidir.
- Enerji içecekleri, egzersiz sırasında kaybedilen sıvının yerine konması amacıyla tüketilmemelidir.
- Enerji içecekleri, yoğun fiziksel aktivite sırasında veya sonrasında tüketilmemelidir.
Kaynakça
-Türk Gıda Kodeksi Sporcu Gıdaları Tebliği (2003/03)
-Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği (2017/4)
-Ersoy G., Egzersiz ve Spor Yapanlar İçin Beslenme.,S:209-251 Nobel Yayın Dağ. Ankara, 2012.
-Demi̇rkan, E , Koz, M , Kutlu, M . "SPORCULARDA DEHİDRASYONUN PERFORMANS ÜZERİNE ETKİLERİ VE VÜCUT HİDRASYON DÜZEYİNİN İZLENMESİ" . SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 8 (2010 ): 81-92
-S. M. Shirreffs., Hydration in sport and exercise: water, sports drinks and other drinks., British Nutrition Foundation Nutrition Bulletin, 34, 374-379., 2009.
-Patterns of energy drink advertising over US television networks, Jennifer A. Emond, et al., J Nutr Educ Behav., published online 6 March 2015.