Başlangıç / Etiket Arşivleri: antioksidan

Etiket Arşivleri: antioksidan

Dördüncü Çikolata Türü: RUBY!

Bitter, sütlü ve beyaz derken artık yeni bir çikolata türü daha ortaya çıktı: Ruby. Bu çikolatayı pastel pembe tonuyla diğer çikolata türlerinden kolayca ayırt edebilmektedir. Rengi gibi tadı da diğerlerinden farklı olan ruby, aslında aroma katılmış ve renklendirilmiş bir çikolata türevi sayılmamaktadır. Rengini ve tadını tamamen yapıldığı ruby kakao çekirdeğinden alan bu çikolatanın, dördüncü tür olarak tanımlanması da bu sebepten kaynaklanmaktadır.

Devamı »

KIRMIZI PANCAR

Kırmızı pancardaki biyoaktif bileşenlerin, insanlarda emilim ve biyoyararlılığı yüksektir. Hastalıklara etkileri konusunda yapılan klinik araştırmalardada, bağışıklık güçlendirici, iltihap azaltıcı olmasının yanı sıra kardiyovasküler hastalıklara ve diyabete karşı koruyucu ve bazı kanser tiplerinin baskılanmasında oldukça etkili olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.

Devamı »

YABAN MERSİNİ

Yaban Mersini Nedir? Yaban mersini (Vaccinium spp.), ılıman iklim kuşağına adapte olmuş bir bitki türü olup botanik olarak meyvesi üzümsü meyveler grubunda yer almaktadır. Üzümsü meyveler içerdikleri fenolik bileşikler sebebiyle sağlıklı diyetin bir parçası olarak görülmektedirler. Özellikle fenolik bileşikler yenilebilir üzümsü meyvelerin renk ve organoleptik özellikler kazanmasında rol oynayan önemli …

Devamı »

Helikobakter Pilori nedir? Beslenme durumuna ve Metabolizmaya Etkisi Nelerdir?

Midemizdeki   şüpheli  misafir… Helikobakter pilori ve Özellikleri? Helikobakter pilori dünya genelinde yaygın olarak görülen patojendir.Gram negatif,kıvrımlı, spiral, hareketli  bir bakteridir. Helikobakter pilorinin   Konakçısı İnsandır.  Midede mukıs tabakası içinde ve gastrik  epitel tabakasının yüzeyine tutunur.  Mide Florasını etkileyerek kolonize olup mide mukoza bütünlüğünü bozmaktadır.           H.pilori  Gastro-duodenal  …

Devamı »

Enfeksiyon Hastalıkları ile Mücadelede Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Merhaba, yaşadığımız süreç içerisinde normal hayatımıza yavaş yavaş geçmeye başladık. Ancak unutmamamız gerekiyor ki hala bu hastalıkla yaşıyoruz. Son günlerde yaşadığımız pandemi süreci aslında bu mücadeleden biri. Tarihten bugüne enfeksiyon hastalıkları ile mücadelemiz tamamen bitmedi. Sağlık bakanlığı HIV kontrol programı; dünya üzerinde 36,9 milyon kişinin HIV ile birlikte yaşadığını belirtmektedir …

Devamı »

Deniz Yosunu: Spirulina Nedir?

Spirulina Nedir? Prokaryotik  bakterilerin fotosentetik grubuna ait olan spirulina, “Arthospira Platensis” ve “Arthospira Maxima” karışımına verilen genel bir isim olup toksik olmayan ve tüketilebilen bir mikroalgdir. Mavi-yeşil algler olarak bilinen spirulina, adını ‘‘spiral’’ kelimesinden almaktadır. Ilıman iklimlerde doğal olarak yetişen, fotosentetik çok hücreli bir siyanobakteridir. Spirulina, Meksika ve Orta Amerika …

Devamı »

Elzem Antioksidan: Glutatyon Nedir?

Glutatyon Nedir? Hücresel yaşamda sürekliliğin devam etmesi biyokimyasal tepkimelerin bir denge içinde olmasına bağlıdır. Bu dengeyi bozacak şekilde ortaya çıkan serbest radikaller hücre hasarını meydana getirip oksidatif stresin oluşmasına yol açarlar. Oluşturulabilecek oksidatif stresi ortadan kaldırmak için serbest radikalleri temizleyebilen ve hücre hasarını engelleyebilen maddeler olan antioksidanlar en etkili silahtır. …

Devamı »

Narın Faydaları ve Merak Edilenler

~Nar Hakkında Sıkça duyulanların Dışında Belki de İlk Kez Duyacağımız Bİlgilerin Derlemesi ~ ✨Nar hakkında bunları biliyor musunuz? •Nar hakkında bildiklerimizin yanında ilk kez duyacağımız bir bilgi ile başlamak istedim… Şimdiden keyifli okumalar diliyorum:) •Bereketi sembolize eden bir meyve olarak bilinen nar eski zamanlarda nazardan koruyucu bir meyve olarak tüketilmekteydi. …

Devamı »