İnsan sağlığı üzerinde sindirim sisteminde bulunan mikrofloranın çok önemli bir rolleri vardır.Bu mikrofloranın patojenlere(zararlı mikroorganizmlara) karşı korunması ve fonksiyonunu yerine getirebilmesinde probiyotik,simbiyotik ve prebiyotik olarak adlandırılan gıda katkı maddelerine ihtiyaç vardır.
Devamı »Eliminasyon Diyeti ve İntestinal İlişkisi
Eliminasyon Diyeti Nedir? Eliminasyon diyeti ;İnflamatuar yada Otoimmün Hastalıkların gıda toleransı ve gaz-şişkinlik problemlerinde teşhis ve tedavi amaçlı uygulanan bir diyet modelidir. İnflamatuar Barsak Hastalığı (İBH) olan hastalarda gıda alerjisi sık rastlanan bir durumdur.Bu hastaların yarısında gıdalara karşı bir duyarlılık söz konusudur. …
Devamı »Alternatif Tıp Tedavisinde Önemli Bir Yeri Olan Berberin Bileşiği ve Yaygın Hastalıklar Üzerine Etkisi Nedir?
Uzun süredir alternatif tıpta önemli bir yeri olan Berberin bileşiği yakın zamanlarda yapılan araştırmalarla da incelenmeye devam etmektedir. Berberinin en olumlu yönlerinden biri olarak ciddi bir yan etkisi bulunmamasıdır. Ayrıca araştırmalarda çeşitli hastalıkların tedavi sürecine eklendiğinde ilaçların tek başına kullanılmasına kıyasla daha olumlu sonuçların alındığı gözlemlenmiştir. Sosyoekonomik düzeyi düşük hastalarda Berberin’in hipertansiyon, hiperlipidemi, tip 2 diyabet için bir seçim olabileceği düşünülmektedir.
Devamı »1 Yaşından Önce Bal Yedirmenin Sonucu: BOTULİZM Nedir?
Öncelikle bu hastalığa neden olan mikroorganizmayı tanımlayarak ile başlamak istiyorum. CLOSTRİDİUM BOTULİNUM; Besinlerde botulin denilen bir toksin üreten anaerobik, patojen mikroorganizmadır. Toksini sindirim sistemi üzerinde etkilidir ve öldürücü olabilmektedir. Isıya dayanıklı sporları bulunan bu mikroorganizma doğada yaygın olarak bulunmaktadır. Bu mikroorganizmadan kaynaklı zehirlenmelere ise Botulizm denilmektedir. BEBEK BOTULİZMİ; 1 …
Devamı »Dirençli Nişasta ve Sağlık Üzerindeki Etkileri
Günümüzde tüketicilerin hızlı tüketilebilen gıdalara olan taleplerinin artması diğer taraftan bedensel etkinliklerinin azalması ve yanlış beslenme alışkanlıkları sonucu; kalp damar hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, aşırı şişmanlık, diyabet ve barsak hastalıkları gibi bazı sağlık problemleri artış göstermiştir (Burdurlu & Karadeniz, 2003). Enzime dirençli nişasta (EDN) kavramının ortaya …
Devamı »Aralıklı Oruç Diyeti (Intermıttent Fastıng)
ARALIKLI ORUÇ (IF) NEDİR? Zaman kısıtlı beslenme olarak tanımlanıp, vücut kompozisyonunu ve genel sağlığını iyileştirmek için zamanı, oruç ve yeme zamanları olarak ayıran geniş bir terimdir. Burada yemeğin çeşidinden çok hangi zaman aralığında yenildiği önemlidir. Bu sebeple diyet değil yeme şekli olarak tanımlanır. Bu yazıda Aralıklı …
Devamı »