Başlangıç / Genel / Hiperkolesterolemide Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hiperkolesterolemide Beslenme Nasıl Olmalıdır?

 

Kolesterol karaciğer tarafından yağlı yiyeceklerden üretilir ve vücudun işlevlerini yerine getirebilmesi için gereklidir. Beyin, sinir, kalp, bağırsak, kaslar ve karaciğer başta olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak bulunur.  Vücutta kolesterolden; hormonlar, vitamin D ve safra asitleri sentezlenir.  Kolesterol kan içinde lipoprotein adı verilen moleküllerle taşınır.

Üç ana kolesterol türü vardır,  bunlardan ilki  kötü kolesterol olarak da bilinen düşük yoğunluklu lipoproteinin (LDL) damar hastalıklarının sebebi olduğunu düşünülmektedir. LDL kolesterolü karaciğerden hücrelere taşır ve miktar hücrelerin kullanamayacağı kadar fazlaysa bu durum tehlikeli birikmelere neden olabilir. İyi kolesterol olarak bilinen yüksek yoğunluklu lipoproteinin (HDL) ise damar hastalıklarından koruduğu düşünülmektedir. HDL kolesterolü hücrelerden alıp parçalandığı ve vücuttan atık madde olarak atıldığı karaciğere geri gönderir.

 

Olması Gereken Değerler Nelerdir ?

Kolesterolün 200 mg’ın altında,

LDL’nin 130 mg’ın altında,

HDL’nin ise 35mg’ın üstünde olması istenir.

Sağlık açısından bu aralıklarda tutulması gerekir.

Kolesterol ve LDL’nin bu değerlerin üzerine HDL’nin ise altına düşmesi başta kardiyovasküler hastalıklar olmak üzere birçok riski beraberinde getirir. Yapılan çalışmalarda kandaki HDL dışı kolesterol konsantrasyonları uzun süreli aterosklerotik kardiyovasküler hastalık riski ile güçlü bir şekilde ilişkili bulunmuştur.

Kolesterol neden yükselir ?

Başlıca sebebi yanlış beslenmedir ancak tiroid bezinin yetersiz çalışması, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları,  şeker hastalığı ve bazı ilaçlar da kolesterol yüksekliğine sebep olabilir. Yanlış beslenme konusunda ise doymuş yağı yüksek bir beslenme hali egemen olmaktadır. Özellikle katı yağ ve paketli ürün kullanımı başlıca etkenlerdir. Bununla beraber hareketsiz bir yaşam biçimi ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar HDL dediğimiz iyi kolesterolü harap etmektedir.

Yüksek Kolesterolde Beslenme Nasıl Olmalı ?

Hayvansal kaynaklı besinler sınırlandırılmalı.

Kırmızı et tüketimi haftada birden fazla olmamalı, balık, tavuk, kurubaklagil gibi kaynaklara ağırlık verilmeli.

Haftada en az 3 gün balık tüketilmeye gayret edilmeli ve pişirme esaslarına da özen gösterilmeli. Yapılan çalışmalarda omega 3 alımının LDL düzeylerini düşürmeye ve kardivasküler riski azaltmaya yardımcı olduğu görülmüştür.

Haftada 3 gün yumurta tüketilmeli, eğer her gün tüketilecekse beyazı tercih edilmeli.

Kaymak, tereyağı, margarin, kuyruk yağı, iç yağı kullamılmamalı.

Mayonez vb soslar, hazır gıdalar, paketli ürünler tüketilmemeli.

Sebze ve meyvelere ağırlık vererek posa alımı artırılmalı.

Tam buğday, çavdar, yulaf gibi tahıl kaynakları tercih edilmeli. Yapılan bir çalışmada 4 hafta boyunca günlük 3 gram β-glukan içeren 70 gram yulaf lapası tüketimi, hiperkolesterolemik yetişkinlerde iltihaplanma ve oksidasyon belirteçlerini azaltmaya yardımcı olduğu görülmüştür. Bu nedenle, yulaf hiperkolesterolemisi olan bireyler için uygun bir diyet önerisidir.

Hareketsiz yaşam tarzından uzaklaşıp aktif bir yaşam tarzı benimsenmeli. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre haftada 3 gün en az 45 dakika orta tempolu yürüyüş yapılmalı.

Kaynakça

Application of non-HDL cholesterol for population-based cardiovascular risk stratification: results from the Multinational Cardiovascular Risk Consortium.

Brunner FJ1Waldeyer C1Ojeda F1Salomaa V2Kee F3Sans S4Thorand B5Giampaoli S6Brambilla P7Tunstall-Pedoe H8Moitry M9Iacoviello L10Veronesi G11Grassi G12Mathiesen EB13Söderberg S14Linneberg A15Brenner H16Amouyel P17Ferrières J18Tamosiunas A19Nikitin YP20Drygas W21Melander O22Jöckel KH23Leistner DM24Shaw JE25Panagiotakos DB26Simons LA27Kavousi M28Vasan RS29Dullaart RPF30Wannamethee SG31Risérus U32Shea S33de Lemos JA34Omland T35Kuulasmaa K2Landmesser U36Blankenberg S37Multinational Cardiovascular Risk Consortium.




Queen’s Printer and Controller of HMSO 2008/cholesterol

Doç. Dr. E. Zeynep Tuzcular Vural/ Yüksek Kolesterol ve Etkileri

Oat porridge consumption alleviates markers of inflammation and oxidative stress in hypercholesterolemic adults.

Pavadhgul P1Bumrungpert A2Harjani Y3Kurilich A4.

Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease.

Jain AP1Aggarwal KKZhang PY.

 

 

Hakkında: Elif Bayar

Herkese merhaba, tam burslu olarak başladığım Beslenme ve Diyetetik bölümünü birincilik ile tamamladım. Eğitimim süresince katıldığım çeşitli seminerler ve stajlar ile bu eğitimimi sağlamlaştırdım. Her hastalığın bir şekilde beslenme ile bağlantısı olduğuna inanmaktayım ve halk sağlığına önem veriyorum. Mezuniyetim sonrası çeşitli okullara gidip ölçümler yaptım ve seminerler verdim. Şimdilerde ise bir performans kulübü ile çalışmaktayım. İnsanları bilinçlendirmek başlıca amacım. Bu amaç doğrultusunda da artık bu platformdayım. Keyifli okumalar :)

Buna da bakın

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir? İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.