Başlangıç / Beslenme Tavsiyeleri / Kış Mevsiminde Hastalıklardan Korunmayı Sağlayan Besinler

Kış Mevsiminde Hastalıklardan Korunmayı Sağlayan Besinler

Kış Mevsiminde Hastalıklardan Korunmayı Sağlayan Besinler

    Havaların soğuması birçok hastalığı beraberinde getiriyor.Nezle , halsizlik , yorgunluk gibi belirtiler hemen hemen herkeste görülmeye başlıyor.

    Çevresel etkiler , stres , mevsimsel değişiklikler , düzensiz ve yetersiz beslenme gibi etkenlerle bağışıklık sistemi zayıflıyor ve vücut hastalıklara açık hale geliyor.
Hastalıklardan korunmak için öncesinde uygun besinler tüketmemiz gerekiyor.
Bağışıklık sistemimizi güçlendirecek,dış etkenlerden koruyacak besinleri bu mevsimde daha da sık tüketmeliyiz.

    Grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi soğukla beraber bağışıklık sisteminin çökmesiyle oluşan durumlarda, bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlere ağırlık vermeniz gerekiyor. Bol bol meyve ve sebze tüketilmesi oldukça önemli.

    Koyu yeşil, sarı, turuncu, kırmızı ve mor sebze ve meyveler (ıspanak, karalahana, brokoli, pazı, roka, yeşil soğan, sivri biber, Brüksel lahanası, turp, şalgam, pancar, kereviz, domates, havuç, limon, kuşburnu, elma, kivi, portakal, mandalina gibi) beslenme düzeni içerisinde sıklıkla yer almalı, her gün minimum 5 – 6 porsiyon tüketilmelidir.

    Kış mevsiminde artan soğuklarla birlikte metabolik uyum sonucu düşen vücut ısısını normal ısı düzeyine çıkarmaya çalışan vücut, daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve organizmada yemek yeme isteği artar. Sindirim sistemi dahilindeki iç organlarda artan kan seviyesi bu organların daha hareketli olmalarına neden olacağından iştah artar.

    Kolesistokinin hormonu seviyelerindeki değişim biyolojik olarak yemek yeme üzerine etki gösteren bir diğer durumdur. Normalde kolesistokinin hormonu vücutta tokluğun oluşmasında etki gösterirken soğuk havada baskılanır ve sonuçta daha fazla yeme isteği ortaya çıkar. Daha yağlı, daha karbonhidratlı, basit şekerden zengin yiyecekler tüketilir.Bunu önlemek için daha sağlıklı yiyecekler tercih edilmelidir.

   Sık sık balık tüketimi içerdiği omega 3 sayesinde soğuk kış günlerinde bağışıklık sistemimizi oldukça koruyucu etkiye sahiptir.
soğuk kış günlerinde hangi besinler bizi hastalıklara karşı korur ?
Peki soğuk kış günlerinde hangi besinler bizi hastalıklara karşı korur ?

SARIMSAK;

Doğal antibiyotik olarak anılan sarımsak soğuk kış günlerinde bağışıklık sistemimizi oldukça güçlendirir.Antioksidandır.Kötü kolesterol (LDL) ü düşürüp , iyi kolesterolü (HDL) yükseltir .

SOĞAN ;

İdrar söktürücü özelliği olan soğan, vücuttaki ödemin atımına yardımcı olmaktadır.

MANTAR ;

Mantarda kanserden koruyan ve bağışıklığı kuvvetlendiren antioksidan olarak da kabul edilen selenyum minerali bolca bulunmaktadır.

YOĞURT;

Probiyotik oldukça önemli. Probiyotikler veya yoğurtta bulunan “Canlı aktif kültürler”, bağırsak ve bağırsak yollarını hastalıklara neden olan mikroplardan uzak tutan sağlıklı bakterilerdir.

KEFİR;

Sağlıklı bağırsak için önemlidir.

Antioksidan ve C vitamininden zengin meyveler tüketin.

NAR;

Bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalıktan vücudumuzu korumaktadır. Yapılan araştırmalar narın anti-tümör etkisi olduğunu bu nedenle kansere karşı koruyucu olduğunu göstermektedir.

TRUNÇGİLLER;

Greyfurt, portakal, mandalina, limon, misket limonunu doğru miktarlarda tüketmek önemlidir.

ZENCEFİL;

Zengin içeriğiyle birçok hastalığa iyi gelen zencefil, bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve vücudu hastalıklara karşı dirençli hale getirmektedir. Son araştırmalarına göre zencefil kronik ağrının azalmasına ve kolesterol düşürücü özelliklere sahip olabilmektedir.

ZERDEÇAL;

Bol miktarda A ve E vitamini içermektedir ayrıca demir, manganez B6 vitamini, potasyum ve bakır bakımında oldukça zengindir.

ET;

Bağışıklığı destekleyici çinko mineralin başlıca kaynağıdır. Çinko eksikliği, az miktarda et tüketen, özellikle vejetaryenler için en yaygın beslenme eksikliklerinden biridir. Çünkü hafif çinko eksikliği bile enfeksiyon riskini artırabilmektedir. D vitamini ve çinko, beyaz kan hücrelerinin gelişimi için çok önemlidir.

YULAF VE ARPA ;

İnsanlarda da bağışıklığı artırır, yara iyileşmesini hızlandırır ve antibiyotiklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olmaktadır.

 

 

Kaynakça:

S Gezgin, N Dursun, M Hamurcu, M Harmankaya,  Plant and Animal Nutrition, 2002
gıdagundemi.com
brandlifemag.com/sağlıkindeposukışmeyveleri
Ayşe Baysal – Beslenme 2009

Hakkında: besinler

Amacımız sizlere beslenme ile alakalı en doğru ve en güncel bilgileri aktarmak. Bu yolda emek veren tüm yazarlarımıza sizler adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizleri sosyal medyada takip etmeyi unutmayın.

Buna da bakın

KUMKUAT NEDİR?

Son Zamanların En Araştırılan Meyvesi Kumkuat Kumkuat Nedir? Kumkuat, Doğu Asya ve Çin’de doğal olarak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.