Başlangıç / Beslenme Tavsiyeleri / Organik Gıda Nedir ?

Organik Gıda Nedir ?

Organik Gıda

Organik ürün; T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, 5262 sayılı Organik Tarım kanununa göre organik tarım faaliyetleri esaslarına uygun olarak üretilmiş ham, yarı mamul veya mamul haldeki sertifikalı ürünü olarak tanımlanır. Hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan işlemler Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşları tarafından kayıt altına alınır, kontrol edilir. Organik  ürünün etiket bilgileri ve organik ürün sertifikası ile izlenebilirliği sağlanmaktadır.

Basit tanımıyla organik gıda yetiştirilmesinde hiçbir kimyasal ve yapay madde kullanılmayan tarım ürünüdür. 

Organik Tarımın Amaçları

Sürdürülebilirlik

Organik tarımın temel amacı sürdürülebilirliktir. Hızla artan dünya nüfusu organik ürünlerin yeterli olup olmayacağı konusunda endişeler oluşturmuştur. Bu, sürdürebilirliği sorgulasa da gelecekteki gıda ve ekosistem güvenliğini sağlamak oldukça önemlidir. Organik tarımın geleceği güvence altında almasının temel nedeni geleneksel, yerli ve genetiği değiştirilmemiş tohumları kullanıyor olmasıdır.

Çevreyi Koruma

Organik tarım, tarımda kimyasal ihtiyaçları azaltarak yenilenemez enerji kullanımını azaltır (örn; yüksek miktarda fosil yakıt üretimi). Organik tarım, topraktaki karbonu tutma yeteneği sayesinde sera etkisinin ve küresel ısınmanın azaltılmasına katkıda bulunur.

Organik tarım tarafından kullanılan pek çok  uygulama (örneğin, minimum toprak işleme, ürün kalıntılarını toprağa geri dönüşü, örtü mahsulleri ve rotasyonların kullanımı ve azot içeren baklagillerin daha fazla entegrasyonu), karbonun toprağa geri dönüşünü artırarak verimliliği arttırır ve karbon tutumunu destekler. Araştırmalar toprakta ne kadar organik karbon tutulursa, ürünlerin iklim değişikliğine karşı o kadar dirençli olduğunu göstermiştir.

Ayrıca organik tarımda kimyasal kullanılmaması hayvanlar için de uygun habitatlar oluşturur. Diğer türleri de korur.

Sağlığı Koruma

Son 15 yılda organik ve geleneksel gıdaların beslenmeye etkisini karşılaştıran en az 15 araştırma yayımlanmıştır. Yapılan bir çalışmada organik mahsuller, organik olmayanlara göre ortalama daha yüksek konsantrasyonlarda antioksidanlara, düşük ağır metal konsantrasyonlarına ve pestisit kalıntılarına sahiptir. Başka bir çalışmada organik gıdalar, geleneksel olarak üretilen gıdalara kıyasla çok daha fazla C vitamini, demir, magnezyum ve fosfor; daha az miktarda nitrat içerdiği bulunmuştur. Organik mahsullerde geleneksel üretimdeki gıdalara göre daha az miktarda ağır metal, daha az protein-ancak daha iyi kalitede- bulunmuştur. Sebze ve meyvelerde B vitamini, beta karoten, mineral ve eser elementler karşılaştırıldığında önemli bir fark bulunamamıştır. Sınırlı sayıda çalışma, bugüne kadar belirlenen minimum farklılıklarla organik ve geleneksel gıdaların yağ asidi kompozisyonunu araştırmıştır. Zeytin ve ayçiçeğinin yağ asidi bileşiminde anlamlı fark yoktur. Hindistan cevizi yağında geleneksel üretime kıyasla organik üretimde doymuş yağ asitlerinde, özellikle de laurik aside küçük artışlar, gösterilmiştir . Yapılan bazı çalışmalarda ise organik ve geleneksel gıdalar arasında tutarlı bir beslenme farklılığı olmadığı sonucuna varılmıştır.

Neden Organik Ürün Tüketmeliyiz ?

Organik ürün tüketerek sağlığımızı korurken toprak, su ve havayı kirletmeden çevre ve canlıları koruyan tarımsal üretim yöntemini de desteklemekteyiz. Bu sayede gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmış olacağız. Organik Tarım güvenilir, GDO’ suz ve hormonsuz ürünler sunar.

Organik Ürünleri Nerede Bulabilirim ?

Organik Gıda Halk Pazarlarında bulabiliriz.

Sıra No 

Pazar Adı

Açıldığı Yıl

 Sıra No

Pazar Adı

Açıldığı Yıl

1

İstanbul Şişli                       

2006

10

Eskişehir Tepebaşı          

2010

2

Bursa Nilüfer           

2006

11

Ankara Çayyolu

2011

3

Ankara Çankaya

2008

12

Konya Meram                 

2012

4

İstanbul Kartal

2009

13

Balıkesir Burhaniye

2013

5

İstanbul Beylikdüzü

2010

14

Kayseri/Talas

2013

6

İstanbul Kadıköy           

2010

15

İzmir/Balçova

2013

7

İstanbul Zeytinburnu

2010

16

İstanbul/Küçükçekmece

2014

8

İstanbul Bakırköy

2010

17

 Kayseri /Kocasinan

2014 

9

İzmir Bostanlı

2010

18

 İzmit

2016

Kaynakça

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı. 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu

 Brantsæter A L, Ydersbond T, Hoppin J A,Haugen M, Meltzer H M. Organic Food in the Diet: Exposure and Health Implications. March 2017, Cilt 1, 38, s. 295-313

Barański, M. et al. Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. Brit. J. Nutr. 2014, 112, s. 794–811.

M., Williams C. Nutritional quality of organic food: shades of grey or shades of green? Proc. Nutr. Soc. . 2002, 61, s. 19-24.

Reganold JP, M. Wachter Jonathan. Organic agriculture in the twenty-first century. Nature Plants. 2016, 2.

Hakkında: Cemre Gülseven

Herkese merhaba, Antalya Metin-Nuran Çakallıklı Anadolu Lisesi 2015 mezunuyum. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2019'da mezun oldum. Akdeniz Üniversitesinde halen yüksek lisansıma devam etmekteyim. Burada sizlerle beslenmeyle ilgili merak edilen konular, doğru bilinen yanlışlar ve sağlıklı öneriler paylaşacağım. Sağlıkla kalın, Sevgiler :)

Buna da bakın

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir? İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.