Başlangıç / Genel / Türk Kahvesi Etkisi Nasıldır?

Türk Kahvesi Etkisi Nasıldır?

Türk Kahvesi Nedir?

Türk kahvesi ,geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez ve sık tüketilen içecek türlerinden biridir. Türkler tarafından keşfedilen pişirme metoduyla hazırlanan Türk kahvesinin , diğer kahve çeşitlerinden oldukça farklı özel bir tadı , köpüğü ,kokusu , pişirilişi ,ikramıyla ,kendine özgü bir kimliği ve geleneği var olmaktadır.

Son zamanlarda , ortalama kahve / kafein miktarının ( günde bir kez 200 mg kafein veya 400 mg ) insan sağlığına zararlı bir etkisi olmadığı da görülmektedir. Kavurma derecesi Türk kahvesinin lezzetindeki en önemli faktörlerden biridir.

Türk kahvesinin karakteristik lezzetine erişebilmek ve ince öğütmek için ,kavrulmadan sonra çekirdekler nemli kalmalı tamamen kurutulmamalıdır. Türk kahvesinin , diğer kahve türleri ve hazırlama stillerine kıyasla daha yüksek miktarda biyolojik olarak aktif bileşenleri ve kafeini içerdiği bulunmuştur.

Biyoaktif aminler ,yaşayan dokularda normal metabolik süreçlere katılan düşük molekül ağırlıklı organik bazlardır.

Besinlerde bulunan mineraller insan beslenmesinde önemli bir role sahip olmaktadır.Bu açıdan ele alındığında Türk kahvesi içerisinde bulunan bileşenlerin sağlık açısından önemli rollere sahip olduğu söylenebilmektedir.

Türk kahvesi dünyada en sık tüketilen içeceklerden olup ve insana ayrı bir mutluluk ve enerji vermektedir.

Türk Kahvesi Bileşenleri Nelerdir?

Türk kahvesi , kafein ve birçok polifenol içeriyor olmaktadır.Türk kahvesi ,merkezi sinir sistemi üstünde etkin bir role sahip kafeini , kafestoller ve kahweol gibi lipidik molekülleri ve polifoneller gibi antioksidan maddeler içermektedir.

Türk kahvesi kafeine ek olarak lipid metabolizmasını düzenlenmesinde yardımcı olan klorojenik asit gibi polifenolleri içermektedir.İçerdiği bu etkin maddelere bağlı olarak serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırmada bir role sahiptir ve DNA onarımı ve detoksifikasyon enzimlerinin aktivasyonunu indüklemektedir.

Ayrıca Türk kahvesi; kolorektol kanser, karaciğer, renol pankreas kanseri geliştirme riskini azaltan moling hücre transformasyonunu önleyen birçok anti-mutojen bileşen içermektedir.

Kafein

Kahve çekirdekleri içerisinde doğal olarak bulunan bir alkaloid olan kafein ( 1,3,7 – trimetilksantin ) kahve bileşikleri içerisinde en çok araştırılan madde olmaktadır. Kafein , pürin alkaloid ailesinden ve metilksantinler grubundan kimyasal bir maddedir. Kahvede bulunan kafein miktarları ,kavrulma derecesine , pişirme yöntemine göre farklılık gösterebilmektedir.

Dilperpen Alkoller

Kahvede bulunan diğer bileşik diterpen alkoller olarak ifade edilen kafestol ve kahveoldür.

Klorjenik Asit

Kahvedeki en önemli polifenol klorojenik asittir ve kahvenin antioksidan özelliği klorojenik asitlerden gelmektedir.

Türk Kahvesinin Sağlık Açısından Önemi Nedir?

Türk kahvesinin aroması ve lezzeti kadar kafein içeriğide üzerinde durulan önemli konulardan biri olmaktadır . Sağlık yönünden önemi ;

Kardiyovasküler mortalite, Koroner kalp hastalığına , Karaciğer hastalıklarına , Fibrosiz progresyonunu , Hipertansiyon , Kolorektol , ve Karaciğer ve Meme kanserine , Diyabet ,insülin duyarlılığına ve glikoz metabolizmasının iyileştirmesine etkisi vardır.

KAYNAKÇA

AKAN H. (2011). Kahve ve sağlık.Mikado Sağlık Yayınları . S:21

Alves RC , Casal S and Oliveira MBPP. Tocopherols in coffee brews: Influence of coffee species , roast degree and brewing procedure . Journal of Food Composition and Analysis 2010; 23 (8): 802-803

Awaad AS , Soliman GA , Al- Shdoukhi IF , Al -Nafisah RS , Al- Shamery J , Al- Samkhan R, Baqer M and Al-Jaber NA . The effect of four coffee types on normotensive rats and normal/ hypertensive human voluunteers . Phytotherapy Research 2011 ; 25 (6) :803-808

Wierzejska R .( 2015) .Coffee consumptıon vs. cancer risk -a review of scıentıfıc data . Rocz Panstw Zakl 66(4): 293-298

Hakkında: ZehraKurucu

Beslenme ve diyet hakkında bilgiler ve makaleler yazmak ve öğrenmektir

Buna da bakın

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir? İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.