Yaşlılık hayatımız boyunca her insanın geçeceği bir yoldur.Tıpkı bebeklik,çocukluk ve gençlik gibidir. Ve bu dönemde vücutta fizyolojik ve biyolojjik değişmeler meydana gelir.Vücut katabolizma sürecine girdiği için emiilim problemleri meydana gelir.İşte bu yüzden vitamin ve mineral tüketimi, belki de genel beslenmeden çok daha büyük önem taşımaktadır. Çünkü özellikle yaşlılık döneminde, vücudun yaşlanmasına bağlı olarak bütün hücreler de yaşlanmaktadır. Hücreleri canlı tutabilmek, yaşlandırmayı geciktirmek, daha kaliteli yaşlanmak için vitamin ve mineral tüketimini dengeli oranda tüketmek çok önemlidir. Vitamin ve mineraller günlük tüketilen besinlerden az yada çok miktarda alınır.Ama tabiki bunların büyük miktarını sebze ve meyve tüketerek karşılarız.Yaşlılarda yetersiz beslenme sonucunda vitamin ve mineral eksiklikleri meydana geldiği için bazı hastalıkların oluşması şaşılacak bir durum değildir. Üstelik bazı hastalıklar da besin alımının bozulmasına ve dolayısıyla vitamin mineral eksilmesine neden olur.Bu yüzden yaşlı beslenmesinde bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir bunlar ise :
- Yaşlılıkta B6,B12 ve D vitamini gereksinmesi artar. Çünkü yaşlıların sindirim sistemlerinden yeteri kadar emilimleri olmadığı için gençlere göre daha fazla alınması gerekir.
- Yaşılılıkla beraber serbest radikal artışı ile beraber vücuttaki DNA yapısı zarar görür.Bu yüzden yaşlılık döneminde antioksidanlara olan gereksinim artar. Bu yüzden yaşlılık döneminde E ve C vitamini fazlaca tüketilmesi gerekir.
- Çinko yaşlılar için önemli bir mineraldir.Çinko yara iyileşmesini,iştah ve tat duyusunda önemli rol oynar.Beslenmenin yanı sıra düzenli bir vitamin mineral desteği, çinko eksikliğinin gelişmesini önleyecektir.
- Magnezyum vücutta sinir, kaslar ve kalp için yaşamsal önemi olan bir mineraldir. Magnezyum eksikliği olan yaşlılarda kas yorgunluğu, titreme, duygusal dengesizlik ve kasılma nöbetleri ortaya çıkabilir. Bu yüzden magnezyumun yeterli alınması kalp krizi riskini en aza indirir.
- Menopoz sonrası kadınlarda, özellikle östrojen alanlarda osteoporoza karşı korunmak için D vitamini ve kalsiyum alımını artırmak gerekir.
Sonuç olarak yaşlılık döneminde vücutta meydana gelen değişiklikler vitamin ve mineral eksikliğine neden olur.Bu durum yaşlıların yaşamlarını olumsuz etkiler.Bu yüzden yaşlılıkta vitamin ve mineral eksikliğine dikkat edilmesi gerekir.
Sağlıklı günler…..
Kaynakça
Yaşlılıkta Vitamin ve Eser Elementlerin Akılcı Kullanımı-Turkiye Klinikleri J Geriatr-Special Topics 2016;2(2)-Aslı TUFAN Geriatri BD,Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi,İstanbul.
Vitaminler Mineraller ve Sağlığımız-Yrd. Doç. Dr. Gülhan Samur Hacettepe Üniversitesi – Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü- Şubat – 2008 ANKARA.
Kalsiyum, D vitamini ve Osteoporoz-Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu Hacettepe Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Şubat – 2008 ANKARA.