Başlangıç / Genel / Diyabet Nedir?

Diyabet Nedir?

diyabet nedir

 

    Diyabet pankreasın insülin salgısının tamamen veya kısmen yetersizliği veya eksikliği sonucunda meydana gelen karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasının bozulduğu bir hastalıktır.

    Birden fazla risk faktörleri vardır. Bunlardan birkaçı ise genetik, hipertansiyon, sedanter yaşam, obezite ve daha birçok nedendir.

Diyabetin Sınıflandırılması

    Diyabet başlama yaşı olarak iki gruba ayrılır.Bunlar juvenil tip ve adult tiptir. Juvenil tip gençlerde adult tip yetişkinlerde görülür.

    Teröpatik olarak ise iki gruba ayrılır. Bunlar: TİP 1 (İNSÜLİNE BAĞIMLI) ve TİP 2 (İNSÜLİNE BAĞIMLI OLMAYAN) diyabettir. Tip 2 diyabet insülin direnci zemininde ilerleyici insülin sekresyon defekti ile karakterizedir. Tip 2 diyabetin alt grubunda sendrom X,MODY ve LADA vardır. MODY geç çocukluk ve erken delikanlılık çağında görülür.

    Glikoz ile uyarılan insülin sekresyonu yetersizdir.LADA ileri yaşlarda  otoimmün özellikte gelişen insüline bağımlı diyabet formudur.İnsülin yetersizliği veya yokluğu sonucu bazı semptomlar gelişir.Bunlar POLİÜRİ, POLİDİPSİ ve POLİFAJİ’dir.

    DM tanımlanması için testler yapılır. Bunlar ise kan glikoz ölçümü, oral glikoz tolerans testi, hemoglobin A1C testleridir.

Bunlarda ise: 

1.APG ≥126 mg/dl(min 8 saatlik açlık)

2.Diyabet semptomları ile birlikte  rastgele ölçülen plazma glikozu  ≥200 mg/dl

3.OGTT sonrası 2 saatlik PG sırasında PG ≥200 mg/dl

4.HbA1C ≥%6,5

 

Diyabet vücutta değişik komplikasyonlara neden olur. Bunlar kendi içinde üçe ayrılır:

  • Akut metabolik komplikasyonlar

 -Diabetik ketoasidoz 

-Hiperglisemik hiperosmolar nonketotik koma 

-Laktik asidoz

-Hipoglisemi

  • Kronik komplikasyonlar

-Nöropati

-Nefropati

-Retinopati

-ASKH

-MI

-Gangrend

  • DM eşlik eden nonspesifik komplikasyonlar 

 

    Sonuç olarak diyabet vücutta türlü rahatsızlıkları beraberinde getiren bir hastalıktır. Obezite,insülin direnci ile ilişkili ve her ikiside diyabeti tetikleyen nedenlerdir. Bunun için beslenmemize fiziksel aktivite yapmaya ve basit şeker alımını olabildiğince minumuma düşürmeye çalışmalıyız. Posalı besinler tüketmeye yönelmeliyiz.

Hep sağlıklı kalmanız dileğiyle sağlıklı günler….?

 

 

 

Kaynakça:

İlhan YETKİN, Hasan SATIŞ, Neslihan KAYAHAN SATIŞ-Bağırsak Mikrobiyotasının İnsülin Direnci, Diabetes Mellitus ve Obezite ile İlişkisi-Türk Diyab Obez / Turk J Diab Obes / 2018; 1: 1-8

Narimana İMANİVA, Şevki ÇETİNKALP-Diyabet Polikliniğine Kayıtlı Tip 2 Diyabetli Olguların Yüzde Yüzünü Değerlendirdik; Kurtarıcımız İnsulin-Türk Diyab Obez / Turk J Diab Obes / 2017; 2: 87-91

Ömercan TOPALOĞLU, Fatih SÜMER, Sedat ÇETIN1, Saim YOLOĞLU, Cüneyt KAYAALP İbrahim ŞAHIN-Alterations of Thyroid Functions in Obesity:Is There any Impact of Co-Existence of Type 2 Diabetes Mellitus?-Türk Diyab Obez / Turk J Diab Obes / 2018; 1: 23-27

Hakkında: Edanaz Adaşıroğlu

Merabalarrrrrr ben 1997 Erzincan doğumluyum. Gazi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü 3. sınıf öğrencisiyim.Öğrendiğim her bilgiyi yeni bir haberi sizinle paylaşmaya hazırım:):)

Buna da bakın

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir? İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.