Günümüzde sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çayın(Camellia sinensis) tarihi Çin’de M.Ö’ye dayanır.Türklerin çay ile tanışması ise XIX. yüzyılda olmuştur. Çay farklı yöntemlerle üretilen siyah, yeşil ve oolong çay olarak 3 kategoriye ayrılmaktadır.Ben size bu yazımda yeşil çaydan bahsetmek istiyorum.
Yeşil çay, Camellia sinensis yapraklarının kıvırma sırasında ısıl işleme(genelde buhar) tabi tutulduktan sonra kurutulması ile elde edilir.Kurutma işlemi sırasında oksijenle tepkimeye girmesine izin verilmez.Yani yeşil çay işlenmemiş ve fermentasyon işlemine uğramamıştır.Yeşil çay dünyada çay tüketiminin %20’sini oluşturmaktadır.Yaygın olarak Çin, Japonya gibi Asya ülkelerinde tüketilmektedir.
Yeşil çay kateşin ve kateşin türevlerini içeren flavonoidlerden oldukça zengindir.Yeşil çayın kuru ağırlığının % 30’unu flavonoidler oluşturmaktadır. Kateşinler renksiz, suda çözünür bileşiklerdir ve çaya acılık ve burukluk verirler.Yeşil çayda bulunan başlıca kateşin türleri; epigallokateşin gallat(EGCG), epikateşin(EC), epigallokateşin(EGC), epikateşingallat(ECG)’dır.Bir fincan demlemiş yeşil çay, 240-320 mg kateşin içerir. Bu miktarın %30-50’sini epigallokateşin gallat oluşturur. Yeşil çayda bulunan kateşinlerin C ve E vitamininden daha fazla antioksidan etkiye sahip olduğunu belirten çalışmalar da mevcuttur.Yeşil çay siyah çay kadar olmasa da kafein içeriğine sahiptir(250 ml yeşil çay 30-40 mg kafein içerir). Son yıllarda giderek popüler hale gelen yeşil çayın sağlık üzerine birçok etkisi bulunmaktadır.
Yeşil Çayın 8 Faydası
1.Yeşil çay kansere karşı kimyasal özelliklerinin çoğunu EGCG aracılığı ile yürütmektedir.Hücre çoğalmasını engelleme ve durdurma, sitokinlerin salınımını azaltma, serbest radikal temizleme, kanser hücrelerinin ölümünü hızlandırma vb. etki ile yeşil çay kansere karşı koruyucu etki göstermektedir.
2.Yeşil çayın obezite üzerine olan etkisini açıklamadan önce belirtmek isterim ki obezite tedavisinde kilo kaybını sağlamak için düzenli fiziksel aktivite yapmak ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak temel hedefimizdir.Yani hiçbir zaman tek bir besin tüketerek kilo kaybı sağlamamız maalesef mümkün değildir.Yapılan epidemiyolojik ve klinik çalışmalar obezite ve çay(özellikle yeşil çay) tüketimi arasında ters orantı olduğunu göstermektedir.Yeşil çayın hem kafein sayesinde hem de kateşinler sayesinde termojenik etki göstererek kilo kaybında etkili olabileceği belirtilmektedir.
3.Yapılan çalışmalar yeşil çayın içeriğindeki EGCG’ın serbest radikalleri temizleme ve demir bağlama kapasitesi ile antioksidan enzimlerin çalışmasını düzenleyerek Parkinson ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara karşı koruyucu olabileceğini göstermektedir.
4.Yeşil çay diş minesine zarar veren bakterilerin oluşumunu baskılayarak ağızda koku oluşumunu önlemektedir.
5.Yeşil çay mide ve on iki parmak bağırsağı ülseri gibi pek çok hastalığa neden olan Helicobacter pylori’nin gelişimini önlemektedir.
6.Çalışmalar yeşil çayda bulununan kateşinlerin insülin salgısını ve biyolojik aktivitesini arttırarak diyabet riskini azaltabileceğini bildirilmektedir.
7.Antiinflamatuar hastalıklar ve artirite karşı koruyucu etkisi ile kemik yoğunluğunu düzenleyici etkisi olduğu yapılan araştırmalarda gösterilmektedir.
8.Yeşil çay entotelyal fonksiyon üzerindeki pozitif etkileri ile kalp ve damar sağlığı üzerinde etkili olabilir.
Kaynakça:
1. Bhardwaj P, Khanna D. Green tea catechins: defensive role in cardiovascular disorders. Chinese journal of natural medicines. 2013;11(4):345-53.
2. Şahin H, Özdemir F. Yeşil çayın sağlık üzerine etkisi. Türkiye. 2006;9:24-6.
3. YILMAZ FT, DEMiREL G, KUMSAR AK. TEA, OBESITY and WOMEN. Çağdaş Tıp Dergisi. 2016;6(2):137-46.
4. Yu Y, Deng Y, Lu B-m, Liu Y-x, Li J, Bao J-k. Green tea catechins: a fresh flavor to anticancer therapy. Apoptosis. 2014;19(1):1-18.