Hangi soruya cevap arıyorsun?
Bilim dünyasının en çok araştırma konularından olan zerdeçal tabi ki bizim de araştırma konumuz oldu. Bu kadar popüler olan bitkiyi araştırmazsak olmazdı…
Zerdeçal, Zingiberaceae familyasına aittir. C. longa; sarı çiçekli, kısa saplı ve dallanmış kahverengimsi-sarı renkte rizomlar taşıyan çok yıllık bir bitkidir. Bu kurutulmuş rizomlardan elde edilen zerdeçal, Hindistan, Çin gibi ülkelerde geleneksel olarak kullanılmaktadır.
Peki zerdeçala sarı rengi hangi madde verir?
Belki de bu kadar popüler olmasını sağlayan en önemli bileşenlerinden biri olan curcumin… Curcumin, sarı renkten sorumlu olup zerdeçalın yumrularından elde edilir. Sadece renkle işi bitmiyor curcuminin. Antioksidan, antiinflamatuar ve antikanser etkiden de sorumludur.
Hadi zerdeçalın ve bileşenlerinin etkilerine detaylı bir şekilde bakalım.
ETKİLERİ
Δ Kanserli hücrelerin çoğalmasını inhibe eder. Curcumin birçok kanser türlerini önlemede kullanılmıştır. Bunlardan bazıları lösemi, boyun kanseri, akciğer kanseri, meme kanseri, gis kanser türleri, lenfoma, melanom, over kanseri, genitoüriner sistem kanserleri… (Hindistan’da çok fazla tüketilen zerdeçal belki de Hindistan’da bağırsak kanserlerinin düşük olmasının nedenidir.)
Δ Antidiabetiktir.
Δ Zerdeçaldan elde edilen çoğu bileşenin antioksidan değeri yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Hatta lipit peroksidasyonu ve oksidasyonu önleme mekanizmalarında E vitamininden daha etkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca vitaminler içerisinde B grubu vitaminlerinden zengindir.
Δ Bilişsel bozukluklarda curcumin koruyucu etki göstermiştir. Alzheimerda curcumin kullanımının faydalı olduğu bulunmuştur.
Δ Deride oluşan yaralarda fibronektin ve kollajen oluşumunu artırırken hidrojen peroksitin yarattığı hasarı da engellediği görülmüştür.
Δ Zerdeçal tozunun bir bardak suya atılıp karıştırılmasıyla oluşan karışımın gargara yapılmasının bir anlık da olsa rahatlama sağlayabileceği saptanmıştır. Zerdeçalın bir müddet kavrulmasıyla elde edilen yapının ağrılı bir diş üzerine konulması ve masaj yapılması ağrı ve orada oluşan şişliğin azalmasını sağlayabileceği görülmüştür.
Δ Antiinflamatuardır. Antiinflamatuar ilaç grubu olan nonsteroitlerle karşılaştırıldığında yan etki bakımından daha uygun ve daha ucuz olduğu saptanmıştır.
Δ Yara iyileşmesinde hızlandırıcıdır.
Δ Antibakteriyaldir ve antimikrobialdir.
GÜVENİLİR Mİ?
Birçok çalışma göz önüne alındığında yüksek doz zerdeçal alımı ki bu doz günlük 12 gram toksik etki yaratmamıştır. Güvenli olduğu söylenmektedir. Gönüllü ve sağlıklı insanlarla yapılan bir çalışmada 10 ve 12 gr curcumin verilmiştir. Oral yolla verilen curcuminlerin toksik bir yanı görülmemiştir; kişilerden sadece birinde baş ağrısı mevcudiyeti iki tanesinde ise sarı dışkı görülmüştür.
Zerdeçal kullanımının herhangi bir alerjik reaksiyon meydana getirmediğine dair kesin bulgular mevcut değildir. Curcuminin deri üzerine kullanımı genelde iyi olmasına karşın bazı hastalarda dermatit, ürtiker, papül-vezikül oluşumuna neden olduğu görülmüştür. Curcumin önerilen dozlarda güvenlidir, fakat bu dozlar aşıldığında toksik özellik gösterebilir. Curcuminin gebelerde, laktasyon döneminde ve çocuklarda kullanımının güvenli olduğuna dair çalışmalar azdır. Toksititesi olmadığı yönünde genel bir tablo söz konusudur fakat yine de çalışmalara devam edilmelidir.
SONUCA gelirsek;
Zerdeçalla ilgili 10.000 aşan makale yayınlanmıştır ve ünü Uzakdoğu’ya kadar duyulmuştur. Böylesi bir bitki tabi ki sofralarımızda olmalı ama aşırıya kaçmadan…
Unutulmayalım ki MUCİZEVİ BİR BESİN YOKTUR.
Kaynakça:
AGGARWAL BB, HARİKUMAR KB. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. Int J Biochem Cell Biol 2009;41(1):40-59.
DUKE, J. 1997: The Green Pharmacy, The Ultimate Compendium of Natural Remedies from the World’s Foremost Authority on Healing and Herbs. pp. 80-81;96.
HAN S, YANG Y. Antimicrobial activity of wool fabric treated with curcumin. Dyes and Pigments 2005;64(2):157-61.
KANT V, GOPAL A, KUMAR D, ET AL. Curcumin-induced angiogenesis hastens wound healing in diabetic rats. J Surg Res. Feb 2015;193(2):978-988.
LİMTRAKUL, P., LİPİGORNGOSON, S., NAMWONG, O., APİSARİYAKUL, A., DUNN, F.W., Inhibitory effect of dietary curcuminon skin carcinogenesis in mice, Cancer Lett, 116, 197-203, 1997.
NA, L.X., ZHANG, Y.L., Lİ, Y., LİU, L.Y., Lİ, R., KONG, T. (2011) Curcumin improves insulin resistance in skeletal muscle of rats. Nutr Metab Cardiovasc Dis, 21 (7), 526-533.
THİYAGARAJAN M, SHARMA SS. Neuroprotective effect of curcumin in middle cerebral artery occlusion induced focal cerebral ischemia in rats. Life Sci 2004;74(8):969-85.
VAREED SK, KAKARALA M, RUFFİN MT, CROWELL JA, NORMOLLE DP, DJURİC Z. Pharmacokinetics of curcumin conjugate metabolites in healthy human subjects. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2008;17(6):1411-7.