Başlangıç / Besinler / Baharatlar / Alerjen Besinler Nelerdir?

Alerjen Besinler Nelerdir?

alerjen besinler nelerdir?

    Alerji Yunanca “ allos” kelimesinden gelir ve bağışıklık sisteminin farklı tip reaksiyonlarını ifade etmek için kullanılır. Besin alerjileri günümüzde oldukça yaygındır. Ve önlem olarak her birey kendi vücudunu iyi tanımalı ve alerjen besinini geç kalmadan tespit etmelidir. Bunun yapılması için bir uzmandan destek almalıdır. 

    Besin alerjileri sonucunda ishal , kabızlık, şişkinlik , bulantı , kaşıntı ,cilt sorunları gibi önemli sağlık sorunları görülmektedir. Ülkemizde ki en yaygın alerjiye sebeb olan besinler ; yumurta , balık ve deniz ürünleri, süt, fındık ve fıstık ,gluten , baharatlar , bal, ve bazı içeceklerdir.

YUMURTA

    Yumurta özellikle çocukluk çağında çok görülebilen bir alerjidir. Yumurtanın beyazına olan alerji, sarısına olan alerjiden daha fazla görülmektedir.

     En çok da yumurta beyazında bulunan ovoalbumin , ovotransferrin , konalbumin gibi maddeler alerjendir. Yumurtaya alerjisi olan bireyler içeriğinde yumurta bulunan tüm gıdalardan uzak durmak zorundadır.

BALIK

    Özellikle balıklar yüksek kalitede protein içerdiğinden beslenmede önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda gıda alerjilerinde en önemli etmen olarak görülmektedir. Balık ve deniz ürünleri alerjisi yaş ilerledikçe azalmaktadır.

SÜT

   İnek sütünün içerisinde yaklaşık 20 farklı alerjen protein yapısı vardır. İnek sütüne bağlı olarak ortaya çıkan reaksiyonlar ve semptomlar ortalama olarak yaşamın ilk 3 ayında oluşmaktadır ve genellikle 2,3 yaşlarında ortadan kalkmaktadır. İnek sütüne alerjisi olan bireyler yalnızca sütten değil süt ve süt ürünlerinden yani tereyağ,yoğurt,margarin,peynir , muhallebi vs den de uzak durmak zorundadır.

YER FISTIĞI VE YAĞLI TOHUMLAR

Tüm yağlı tohumlular genellikle yenildiğinde kendini belli eder fakat badem, kestane ve fıstık bazen sadece soluma yoluyla bile alerjiye sebebiyet verebilmektedir.Bu nedenle tüketirken dikkatli olunmalıdır.

BUĞDAY

   Maalesef beslenmemizde bol miktarda bulunan buğdayda bazen alerjik olabilmektedir. Buğday alerjisi en çok çocuklarda görülmektedir. Belirtileri bazen hafif bazende ağır olabilmektedir. Reaksiyonların ve semptomların yaşanmaması için buğday ve buğday ürünleri tüketilmemelidir. Alışverişlerde etiket içeriğinin incelenmesi gerekmektedir. Yani , kepek, ekmek , bulgur, makarna, erişte, bisküvi, kraker, kurabiye, pasta, un, malt ve malt unu içeren yiyecekler ,nişasta glüten ve glüten içeren tüm besinler diyetinden uzak tutulmalıdır.

SOYA FASÜLYESİ

    Soya fasülyesi de baklagiller grubuna girmektedir ve baklagiller yaklaşık olarak dünyada üretilen tüm bitkilerin %27’ sini oluşturmaktadır. Baklagillerin yapısında fitokimyasal maddeler, proteinler, bol miktarda posa ,düşük seviyede doymamış yağ asitleri ve mikrobesin elementleri yer almaktadır.

    Soya fasülyesinin içerdiği alerjen sayısı yer fıstığına nispeten daha azdır. Baklagiller dünyanın farklı yerlerinde farklı ısıl işlemlere maruz kalırlar , ısıtma, kavurma, kızartma, kaynatma, düdüklü tencere de pişirme gibi. Ve bu ısıl işlem sonucunda alerjen yapıları azalmaktadır. Tabi bu azalma oranı baklagillerin içerdiği yapılara göre türüne göre değişmektedir.

BAHARATLAR

    Ülkemizde birçok aromatik bitki bulunmaktadır. İnsanlığın en eski zamanlarından beri bitkiler tedavide kullanılmaya devam edilmektedir. Zerdeçal , dereotu, karabiber,kimyon, anason,kekik, ebegümeci,nane, kırmızı biber, kakule, Hindistan cevizi, adaçayı, kişniş , tarçın, kereviz tohumu, haşhaş gibi baharatlar alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.

    En fazla alerjen içerenlerden biri hardaldır. Karabiber ise solunum yolunu etkileyebilcek reaksiyonlara sebebiyet verir. Tarçın , nane , hindistan cevizi yağı ise deride alerjik reaksiyonlara sebep olur.

Besin Alerjilerinde Tedavi Nasıl Olmalıdır?

    Hastada alerjiye neden olan besin yada besinler olabildiğince hızlı tespit edilerek alerjiye neden olan besini içermeyen bir diyet şekli önerilmelidir. Ayrıca besin alerjisi riski olan bebeklerin anne sütü ile beslenirken annenin beslenmesine de özellikle önem verilmeli, süt salgılama döneminde annenin anne sütü yoluyla çocuğa duyarlılığın etki edebileceği fıstık, fındık gibi alerjik reaksiyon yapabilecek katı besinlerden uzak durmaya özen gösterilmeli ve 3 yaşına kadar çocuğa fıstık, fındık ve kabuklu deniz ürünlerinin verilmeyerek koruyucu önlem alınması gereklidir.

    Günümüzde besin alerjisinin önleyebilecek herhangi bir ilaç bulunmamaktadır. Oluşan reaksiyonlara müdahale edilmektedir. Ama hastaya herhangi bir acil durum anında ne yapması gerektiği , o an kullanması gereken ilaçları, gidebileceği adresleri ve arayabileceği telefon numaraları yazılı olarak verilebilir.

    Bununla birlikte malesef kesin bir tedavi yoktur. Fakat çeşitli alerji testleri mevcuttur. Fakat testlerin yapıldığı ortamlara bakıldığı zaman testlerin sonuçlarının yanlış yorumlanabileceği ve hastanın gereksiz bir şekilde diyetinde kısıtlamaya gidileceği ihtimali de unutulmamalıdır.

Mürüvvet Yılmaz

Kaynakça:

Akçay, A., Tamay, Z., İnan, M., Gürses, D., Zencir, M., Güler, N. ve Öneş, Ü. 2006. Denizli’deki 1314 yaş okul çocuklarında alerjik hastalık belirtilerinin yaygınlığı (The prevalence of symptoms related to allergic diseases in 13-14- yr-old school children in Denizli). Türk Pediatri Arşivi, 41:81-8

Bayrak, P. 2006. Besin alerjileri. Sağlıkta Birikim, 1: 111-121. Boyano-Martinez, T., Pedrosa, M., Belver, T., Quirce, S. and Garcia-Ara, C. 2013. Peach allergy in spanish children: tolerance to pulp and moleculer sensitization profile. Pediatric Allergy and Immunology. 24: 168-172

Lpata, A. L., O’Hehir, R. E. and Lehrer, S. B. 2010. Shellfish allergy. Clinical & Experimental Allergy, 40(6): 850-858.

Male, D., Brostoff, J., Roth, D. B., Roitt, I. 2008. İmmünoloji. Palme Yayıncılık, 423-493. Neyzi, O. ve Bundak R. 2002. Büyüme-Gelişme’ye giriş. Pediatri. Cilt 1, Nobel Tıp Kitabevi, 79-84, İstanbul. Öneş, Ü., Güler, N. ve Tamay, Z. 2002. Pediatri, Cilt 1, Nobel Tıp Kitabevi, 609-646

Sampson HA. Food allergy. J Allergy Clin Immunol2003;lll(2):S540-7.

Sampson AH. Food Allergy. Part 2: Diagnosis and management. J Allergy Clin Immunol1999;103:981-989.

Sampson HA. Food Allergy. Part 1: Immunopathogenesis and clinical disorders.

Uz, E. ve Türkay, C. 2006. İrritabl barsak sendomunda gıda alerjisi. Güncel Gastroenteroloji, 10: 3844.

Yüksel, H. 2006. Sağlıkta yaşam kalitesi testlerinin pediatrik alerjik hastalıklarda kullanımı. Sağlıkta Birikim, 1: 40-47. llergy Clin Immunol 1999;103:717-72

Hakkında: besinler

Amacımız sizlere beslenme ile alakalı en doğru ve en güncel bilgileri aktarmak. Bu yolda emek veren tüm yazarlarımıza sizler adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizleri sosyal medyada takip etmeyi unutmayın.

Buna da bakın

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir? İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.