Başlangıç / Anne & Çocuk / Anne Sütü ve Mikrobiyota

Anne Sütü ve Mikrobiyota

Mikrobiyota, insan vücudunda farklı anatomik bölgelerde birlikte yaşayan mikroorganizmaların (bakteri, virüs, arkea ve mantarlar dahil olmak) tamamına verilen isimdir. Sıklıkla mikrobiyota kelimesi yerine kullanılmakta olan mikrobiom kelimesi ise belirli bir yerde yaşayan mikrobiyotanın genetik havuzunu ve bunların çevre ile ilişkisini ifade etmektedir.Mikrobiyota analizleri için kullanılan yeni nesil dizileme yöntemleri ile tanımlanması sonrasında geçmişte steril olduğu düşünülen, amniyon sıvısı ve anne sütü gibi birçok vücut sıvısında başta bakteriler olmak üzere mikrobiyota elemanları saptanmıştır.

Bebeğin Mikrobiyotası

Bebekte sağlıklı mikrobiyota gelişimi, annenin mikrobiyotasının sağlıklı olması ile ilişkilidir. Anne sütü ise bebek beslenmesinin altın standardı olarak kabul edilir. Literatürde anne sütünde yer alan mikroorganizmaların bebeğin mikrobiyotasının gelişmesi üzerindeki etkisi çeşitli çalışmalar ile gösterilmiştir.

Anneler gebelik boyunca mikrobiyota sağlama hazırlığına başlar.Yenidoğan anne sütü içerisinde yer alan antikorları, oligosakkaritleri ve gelişmesi için gerekli olan protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve minerallere ilaveten kendi mikrobiyatasının gelişimini arttıracak mikroorganizmaları da alır.

Anne Sütü ve Mikrobiyota Arasındaki İlişki

Emzirilen bebekte baskın mikroorganizma, anne sütü oligosakkaritleri ile birlikte bulunan Bifidobakteriler, mikrobiyomayı besleyen ve zararlı mikroorganizmalardan koruma görevi gören prebiyotiklerdir. Özellikle ilk ay bebeklerin emzirilmesi önemlidir. Anne sütü dışında farklı besinlerle beslenen bebekler patojen mikroorganizmalara ve enfeksiyonlara karşı daha hassas bir yapıya sahiptir. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin intestinal mikrobiyata içeriğinde Bifidobakterilerin arttığı, formül mama (prebiyotik takviyesi olamayan) ile beslenen bebeklerde ise instestinal mikrobiyatanın daha az geliştiği saptanmıştır.

Anne sütündeki mikroorganizmaları inceleyen çalışmaları gözden geçiren LaTuga ve ark. anne sütünde en yaygın olarak Stafilokok, Streptokok, Veillonella, Gemella, Enterokok, Clostridia, Bifido bakteri, Laktobasil, Propioni bakteri, Actinomyces, Corynebacterium, Pseudomonas, Sphingomonas, Serratia, Escherichia, Enterobakter, Ralstonia, Bradyrhizobium ve Prevotella bakterilerinin saptandığını ifade etmektedir.

Yaşanılan çevre, annenin sağlık durumu, obezite, atopi, diyet, immünolojik durum, doğum şekli, gestasyonel yaş, antibiyotik kullanımı ve laktasyon aşaması anne sütü mikrobiyotasının yapısını etkileyen en önemli etmenlerdir.

Kaynakça

Dinleyici M, Anne Sütü Mikrobiyotası,Sosyal Pediatri Özel Sayısı 2020;25-29 Doi: 10.20515/otd.683619

LaTuga MS, Stuebe A, Seed PC. A review of the source and function of microbiota in breast milk. Seminars in Reproductive Medicine. 2014;32(01):068-073

Güney R, Çınar N. Anne Sütü ve Mikrobiyota Gelişimi. J Biotechnol and Strategic Health Res. 2017;1 (Special issue):17-24

Güdül Öz H, Balcı Yangın H. En Önemli Miras Anne Mikrobiyotası. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi 2020; 7(3):285-291. DOI: 10.31125/hunhemsire.834
 

 

Hakkında: Berrak Yeşilduman

Buna da bakın

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir? İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.