Başlangıç / Besinler / Ramazan Ayında Ne Zaman Tartılmalıyız?

Ramazan Ayında Ne Zaman Tartılmalıyız?

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte niyet ettik zayıflamaya. Birçok kişinin hedefinde dini olarak sorumluluğunu yerine getirmekle birlikte kilo vermekte vardır. Uzun süreli açılığa güvenerek ve tabi birde az yiyerek amacımıza ulaşabileceğimizi düşünebiliriz. İşte tam da bu noktada durun. Nedeni ise vücuda yetersiz ve dengesiz enerji vererek doğru bir şekilde kilo kaybını sağlayamayacak olmanızdır. Bu süreçte kilo veren kişiler oluyor fakat daha sonra verdikleri kiloyu tekrar alıyorlar. Sebebi ise ortada. Yanlış beslenme. Bu süreçte kas ve su kaybı oluşur ve ilerleyen süreçte bunu yerine koymak hiçte zor olmaz. Doğru olan yağ kütlesinden kaybı sağlamak. Bu da zamanla olabilecek bir durumdur. İşte bu yüzden doğru beslenerek doğru bir şekilde kilo verin. Şimdi asıl konumuza dönelim.

Ramazan ayında kilo vermeye çalışırken kilo alabilirsiniz. Bu konuda aman dikkat edin derim. Vücudunuz bir süre kalori açığı ile zayıflar. Fakat daha sonra yetersiz besin gelmesiyle birlikte yağ olarak depolayabilir. İşte bu yüzden  bilinçsiz bir beslenme programı ile kaş yapayım derken göz çıkartmayın. Süreci bir uzman kontrolünde sürdürün.

Ne Zaman Tartılmalıyız?

En doğru tartım vakti , sabah uyandıktan sonra iç çamaşırları ile yapılan tartımdır. Sabah aç karnına ve büyük tuvaletinizi yapmış olmanız doğru bir sonuç elde etmek için oldukça önemli. Yatmadan önce tartılmak, her zaman yanıltıcı olur ve motivasyonunuzu düşürebilir. Tartıda göreceğiniz değerler gün boyunca yediklerinizin ve içtiklerinizin bir yansıması olur. Sabah aç karnına tartıldığınızda haliniz ile kıyasladığımızda 1-2 kg kadar daha fazla çıkmanıza sebep olur.

Kıyafet konusunda şunu söylemeliyim evde tartılmanız mümkünse iç çamaşırı ile tartılmanız en doğru sonucu verir ama böyle bir durum mevcut değil ise hafif kıyafetler tercih edin ve her tartımda aynı kıyafetleri giyin.

Regl döneminde gördüğünüz sayılardan korkmayın. Çünkü vücudumuz bu dönemde su tutmaya meyilli. Fazla çıkmamız çok normal. Ne zaman tartılmalıyız bu durumda diye soracak olursanız regl döneminin bitimi itibari ile 3 gün sonrası doğru olur. Diyet sürecinde ise haftada bir tartılmak yeterli olmaktadır.

Ramazan Ayında Ne Zaman Tartılmalıyız?

Ramazan ayında en doğru tartım sonucunu sahurdan 10-12 saat sonrasında elde ederiz. Bu arada daha önceki paragrafta geçen özelliklerimiz geçerlidir. İftardan hemen önce veya sonrasında ölçülmek doğru sonuç vermez.

Öncesinde tartıldığınızda vücudunuzda mineral ve su kaybına bağlı olarak gördüğünüz değer düşüktür fakat doğru değildir. Sonra tartıldığınızda ise yüksek sayıları görebilirsiniz. Besin alımı ile birlikte gördüğünüz değerler motivasyonunuzu düşürmesin.

En sağlıklı ve doğru sonucu vücuttaki değerlerin belli bir düzeyde  olduğu zaman zarfında yapılan tartımdır. Burada sadece kilonuz değil beraberinde kas, kemik, yağ ve su oranlarınız da dahildir. İşte tam da buu yüzden sahur sonrasında 10-12 saatlik zaman dilimini seçmenizi tavsiye ederim.

Keyifli okumalar dilerim.

Kaynakça

Katan  MB, Zock PL, Mensink RD. Dietary oils, serum lipoproteins  and  coronary  heart      disease.  American Jo­urnal  of  Clinical  Nutrition  61:  (6  supplement),  1368, 1995. 
Baysal  A,  Kutluay  T,  Sacır  H,  Taşçı  N,  Başoğlu  S, Türk  Mutfağından Örnekler.  Kültür    Bakanlığı, Yayın­lar Dairesi  Tanıtım  Serisi, 56  1993 
NRC.  Diet  and  Health.  National Academy  Press  Was-hington  DC,  4th  Printing  1992
Hoak  CO  (Guest  Editör)  Workshop  on  dietary  fattyacids  and   thrombosis.  American   Journal  of  Clinical Nutrition 56:  (4  supplement),  1992 
 

Hakkında: Dilek Bozkurt

Merhabalar, ben Dilek BOZKURT. Gümüşhane Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. Mesleğimle ilgili araştırma yapmayı, yeni bilgiler edinmeyi ve bu bilgileri paylaşmayı seviyorum. Bir diyetisyen olarak size şunu söylemek isterim: 'Vücudunuza iyi bakın, yaşamak zorunda olduğunuz tek yer orası.' Keyifli okumalar.

Buna da bakın

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir? İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.