Hepimiz sağlıkla ışıldayan bir cilde sahip olmak isteriz. Sürdüğümüz kremler, serumlar, maskeler ve daha niceleri cilde dışarıdan etki eden yüzeysel etkenlerdir. Cildin sağlığını etkileyen en önemli faktör beslenmedir.
Cildin sağlıklı gözükmesi, yaşlanma etkilerinin hafifletilmesi, akne problemlerinin geçmesi için en büyük etken cilde içeriden ihtiyacı olanı vermektir. Yağlı beslenmenin akne problemlerine, az su tüketmenin cildin çabuk kırışması ve nemsiz kalmasına sebep olduğunu hepimiz biliyoruz. Cildinizin daha sağlıklı genç ve taze gözükmesi için sizde beslenmenizde bir kaç değişiklik yapabilir, sabahları içeceğiniz sebze detokslarıyla cildinize ihtiyacı olan vitamini ve minerali sağlayabilirsiniz.
Cilt sağlığı kişiye özel parmak izine benzetilebilir. Cildinizin durumuna göre ihtiyacı olan vitamin ve mineraller farklı olabilir. Beslenme cilt sağlığını etkileyen önemli bir etkendir. Eksik aldığınız besinler farkında olmadan cildinizde problemlere yol açıyor olabilir. Yeterli beslenme sağlandığında cilt kendini onarır ve kollajen üretimine devam eder.
Kısa kısa besin ögelerinin cilt üzerine etkilerine değinelim.
PROTEİNLER: Tüketilen protein miktarının azalması ciltte ödem ve pigmentsayona (lekelenme) yol açmaktadır.yetersiz protein alındığında kuru, çatlak, elastikiyetini kaybetmiş deri oluşur. Plazma proteinleri, özellikle albümin ozmotik denge için önemlidir, vasküler sistemden su kaybını önler.
YAĞLAR: cildimiz yağ alımı ile doğrudan ilgilidir çünkü hücre zarı lipidlerden oluşur. Besinlerden aldığımız linoleik ve araşidonik asit cilt sağlığı için önemlidir. Uzun süreli az yağ alımı ezgama ile ilişkilidir. Elzem (Esansiyel) yağ asitleri (omega 3-6-9) doğrudan hücre yapısına dolayısıyla da cilt yapısına gider. Ciltlerinde siyah ve beyaz noktalar bulunan kişilerde elzem yağ asitleri yönünden yetersizlik gözlemlenmiştir. Aşırı yağlı beslenmenin ise göz çevresinde yağ bezelerinin oluşumuna ve akneye yol açtığı bilinmektedir.
VİTAMİNLER
A vitamini: A vitamini bakımından yetersiz beslenme sonucu ciltte kuruluk ve lekelenme sorunları ortaya çıktığı gözlenmiştir. Dıştan gelen çeşitli zararlara ve UV (Morötesi, Ultraviyole) ışınlara maruz kalma sonucu ortaya çıkan lekelere karşı koruma görevi görür ve cilt bariyerini güçlendirir. Kollajen üretimini arttırır. Portakal kabuğu görüntüsü olarak bilinen selülit problemine karşı yararlı etkileri olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır.
K vitamini: Cildin kendini onarması için gerekli bir vitamindir. Kanın pıhtılaşma etmenidir. Göz altı lekeleri ve koyu renk halkaların azalmasında etkilidir.
E (alfa tokoferol) ve C (askorbik asit) vitamini: güçlü antioksidan ajanlardır. Her iki vitaminde UVA ve UVB ışınları kaynaklı oluşan cilt hasarlarına karşı iyileştirici etki gösterir. Kollajen üretimini arttırırlar bu yüzden yaşlanma belirtilerinde önemli ölçüde azalmaya sebep olurlar. Vitamin e ve c ciltteki reaktif oksijen türlerini (ROS) veya bunların yan ürünlerini ortadan kaldırır ve zararlı etkilerini önler. Güneş ışınlarına ve güneş yanıklarına karşı koruyucu etki gösterirler.