Hangi soruya cevap arıyorsun?
DİYET İNFLAMATUAR İNDEKS NEDİR?
Diyet inflamatuvar indeksi bir bireyin diyetinin inflamatuvar etkisini değerlendirmek için kullanılan bir indekstir. DII, diyetin iltihaplanma potansiyelini değerlendirmek için hem sağlam bir literatür tabanını hem de bireysel alanların küresel referans değerlerine standardizasyonunu yansıtacak yeni bir araçtır.
DII, kişilerin diyetlerini, inflamatuvar potansiyellerine göre, maksimal olarak, pro-inflamatuvardan anti-inflamatuvarlara kadar bir düzende sınıflandırır.
Yüksek bir DII skoru daha pro-inflamatuar bir diyet gösterirken, düşük bir DII skoru daha anti-inflamatuar bir diyettir. DII, 36’sı anti-inflamatuar olmak üzere 45 gıda parametresinden oluşur.
Bunlar arasında lif, alkol, tekli doymamış yağ asitleri, çoklu doymamış yağ asitleri, omega 3, omega 6, niasin, tiamin, riboflavin, vitamin B6, B12, çinko, magnezyum, selenyum, A vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini, flavonoller, flavanonlar, flavonlar, izoflavonlar, sarımsak, zencefil, soğan, kekik, kekik, safran, zerdeçal, biberiye, öjenol, kafein ve çay bulunmaktadır.
Geriye kalan 9’u, enerji, karbonhidratlar, proteinler, toplam yağ, trans yağ, kolestrol, B12 vitamini, doymuş yağ asitleri ve demir gibi pro-inflamatuar bileşenlerdir.
Kural olarak, DII puanlarının düşük olduğu gıdalar, lezzetli, renkli, besleyici yoğun ve kalori seyrek olma eğilimindedir.Buna karşılık, yüksek DII puanlarına sahip olan gıdalar tatsızdır (tatlı gibi kuvvetli bir tada sahip olsalar dahi), beyaz veya renksiz, besleyici-seyrek ve kalorisizdir .
DII skoru ne kadar büyük olursa, diyet daha fazla iltihaplanır. Daha fazla negatif değer, daha fazla anti-inflamatuvar diyetler göstermektedir.
- DII skoru -8,87’den (maksimum anti-inflamatuvar) +7,98’e (maksimum pro-inflamatuvar) kadar değişebilir .Yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite, sigara kullanımı, bazı ilaçların kullanımı ve diyet gibi bu inflamatuvar sürece bir çok faktör katkıda bulunur .
- Bu nedenle, yaşam tarzı ve beslenme en azından kısmen iltihaplanma ile ilişkili olan sağlık üzerinde önemli bir etkiye sahiptir .
DII Hastalıklar Üzerine Etkisi
Birçok çalışma, birçok kronik hastalığın patofizyolojik süreci içerisinde yer alan bir mekanizma olarak iltihaplanmanın önemli olduğunu göstermiştir. Bu bağlamda , diyet güçlü bir pro-inflamatuar ve anti-inflamatuar etki gösterecek şekilde modifiye edilebilen bir faktördür. DII skoru ,diyetin iltihap kapasitesini değerlendirmek için yararlı bir araç olarak kullanılmıştır. Hastalıklar üzerindeki etkisi incelendiğinde KVH ve DII ilişkisi hakkında 8 tane çalışma sonuçları tutarlıydı, çalışmaların hepsinde doğrudan bir ilişki vardı, bu da daha büyük bir pro-inflamatuar diyetin KVH riskiyle ilişkili olduğu gösterdi. DII skorlarının en yüksek değerlerin takip süresince düşük değerlere kıyasla KVH insidansının daha yüksek olduğu görüldü.
Depresyon
Depresyonla ve DII ilişkiyi gösteren 4 tane çalışmadan Pro-inflamatuar diyetin depresyonla ilişkisi bulunmuş ve pro-inflamatuar bir diyetin olumsuz zihinsel sağlık ile ilişkili olduğunu düşündüren bulgular ile iyi zihinsel sağlık sağlamaya yönelik yeni beslenme psikiyatrisi yaklaşımlarının geliştirilmesine ilişkin klinik ve halk sağlığı açısından önem taşıyabileceği görüldü.
Kanser
Meme kanseri, kolorektal kanser, pankreatik kanser , endometrial kanser ,gastrik kanser,özafagus kanseri ile yapılan çalışmalarda DII yüksekliğinin inflamasyonu arttırmasına bağlı olarak kanser türlerine yakalanma olasılığını arttırdığı görüldü.
Metabolik sendrom
Metabolik sendromla ve DII ilgili yapılan 5 tane çalışmanın iki tanesinde kesitsel bir tasarımla ve prospektif bir çalışmada önemli bir ilişki bulunamamıştır. Yüksek DII skorlarıyla ifade edildiği gibi iltihap önleyici özelliklere sahip bir diyet, metabolik sendrom gelişme riski ile anlamlı şekilde ilişkili bulundu.DII ile obezite üzerindeki etkiye bakıldığında bakılan 2 çalışmada da diyetle indüklenen bir inflamasyonun çoğunlukla fazla kilolu veya obez olan bir popülasyonda obeziteyi, özellikle de abdominal obeziteyi arttırmaya veya sürdürmeye katkıda bulunabileceği hipotezine ulaşılabilir.
Astım
Astımla DII arasındaki ilişki de DII skorunda artmış sistemik inflamasyon ve daha düşük akciğer fonksiyonu görülmüş.Dolayısıyla pro-inflamatuar gıdaların tüketimi,kötü astım durumuna katkıda bulunabileceği düşünülebilir.
Çalışmalar
Bir dizi çalışma sürekli olarak DII skoru ile kardiyovasküler hastalıklar, depresyon,kanser türleri,metabolik sendrom ,obezite ve astım arasında doğrudan bir ilişki olduğunu göstermiştir. Özetle ilk kez doğrudan düzeltilmiş kanıtlar, pro-inflamatuar potansiyeli yüksek diyetlerin( DII değeri yüksek) hastalıkların klinik gelişme olasılığı artışı ile ilişki olduğu görüldü. Bu doğrudan ilişki farklı yöntemler boyunca güçlü ve tutarlıydı.
Yapılan çalışmalara göre düzenli egzersizle birlikte, meyve ve sebze tüketimini artırarak beslenme alışkanlıklarını değiştirmeye gidilebilir.Lif ve fitokimyasallar açısından zengin, bitki esaslı gıdalar , tam tahıl ve daha anti iflamatuar diyet faktörlerinin alımının teşvik edilmesi ve kızartılmış gıdalar , doymuş yağ , trans yağ asitlerinden zengin, işlenmiş et,şekerlemeler ve hazır gıdaların yani pro-enflamatuar faktörlerin alımının azaltılması hastalık risklerini azaltmak için uygulanabilir.
Seçil Kahraman
Kaynakça:
Cavicchia P.P, Steck S. E, Hurley T. G, Hussey J. R, Ma Y,et al. A new dietary inflammatory index predicts interval changes in serum high-sensitivity C-reactive protein. The Journal of nutrition, 2009;139(12),2365-2372.
Shivappa N, Steck S. E, Hurley T. G, Hussey J. R, Hébert J. R.Designing and developing a literature-derived, population-based dietary inflammatory index. Public health nutrition, 2014;17(8), 1689-1696.
Libby,Peter. Inflammatory mechanisms: the molecular basis of inflammation and disease. Nutrition reviews , 2007;65.suppl_3 : S140-S146.
Kantor E. D, Lampe J. W, Kratz M, White E. Lifestyle factors and inflammation: associations by body mass index. PLoS One, 2013;8(7), e67833.
Ahmadi‐Abhari S, Luben R. N, Wareham N. J, Khaw K. T. Distribution and determinants of C‐reactive protein in the older adult population: European Prospective Investigation into Cancer‐Norfolk study. European journal of clinical investigation, 2013;43(9), 899-911
Garcia-Arellano A, Ramallal R, Ruiz-Canela M, Salas-Salvadó J, Corella D,et al. Dietary inflammatory index and incidence of cardiovascular disease in the PREDIMED study. Nutrients,2015; 7(6), 4124-4138.
O’Neil A, Shivappa N, Jacka F. N, Kotowicz M. A, Kibbey K,et al.Pro-inflammatory dietary intake as a risk factor for CVD in men: a 5-year longitudinal study. British J ournal of Nutrition, 2015;114(12), 2074-2082.
Ramallal R, Toledo E, Martínez-González M. A, Hernández-Hernández A, García-Arellano A, et al. Dietary inflammatory index and incidence of cardiovascular disease in the SUN cohort. PloS one, 2015;10(9), e0135221.
Wirth M. D, Shivappa N, Hurley T. G, Hébert J.R. Association between previously diagnosed circulatory conditions and a dietary inflammatory index. Nutrition research, 2016 ;36(3), 227-233.
Graffouillère L, Deschasaux M, Mariotti F, Neufcourt L, Shivappa N,et al. Prospective association between the Dietary Inflammatory Index and mortality: modulation by antioxidant supplementation in the SU. VI. MAX randomized controlled trial. The American journal of clinical nutrition, 2016;103(3), 878-885.
Bondonno N. P, Lewis J. R, Blekkenhorst L. C, Shivappa N, Woodman R. J,et al.Dietary inflammatory index in relation to sub-clinical atherosclerosis and atherosclerotic vascular disease mortality in older women. British Journal of Nutrition,2017; 117(11), 1577-1586.
Shivappa N, Tavani A, Hébert J. R, Rosato V, La Vecchia, C. Dietary inflammatory index and acute myocardial infarction in a large Italian case–control study. European Journal of Public Health,2017.
Sánchez-Villegas A, Ruíz-Canela M, de la Fuente-Arrillaga C, Gea A., Shivappa,N, et al.Dietary inflammatory index, cardiometabolic conditions and depression in the Seguimiento Universidad de Navarra cohort study. British Journal of Nutrition, 2015;114(9), 1471-1479.Vissers L. E, Waller M. A, van der Schouw Y. T, Hebert J. R, Shivappa N,et al.The relationship between the dietary inflammatory index and risk of total cardiovascular disease, ischemic heart disease and cerebrovascular disease: Findings from an Australian population-based prospective cohort study of women. Atherosclerosis,2016;253, 164-170.
Phillips C. M, Shivappa N, Hébert J. R, Perry I. J.Dietary inflammatory index and mental health: A cross-sectional analysis of the relationship with depressive symptoms, anxiety and well-being in adults. Clinical Nutrition,2017.
Wirth M. D, Shivappa N, Burch J. B, Hurley T. G,Hébert J. R. The Dietary Inflammatory Index, shift work, and depression: Results from NHANES. Health Psychology,2017; 36(8), 760.
Akbaraly T. N, Kerleau C, Wyart M, Chevallier N, Ndiaye L, et al.Dietary inflammatory index and recurrence of depressive symptoms: Results from the Whitehall II Study. Clinical Psychological Science, 2016;4(6), 1125-1134.
Huang W. Q,Mo X. F, Ye Y. B, Shivappa N, Lin F. Y, et al.A higher Dietary Inflammatory Index score is associated with a higher risk of breast cancer among Chinese women: a case–control study. British Journal of Nutrition, 2017;1-10.
Shivappa N, Miao Q, Walker M, Hébert J. R, Aronson K. J. Association Between a Dietary Inflammatory Index and Prostate Cancer Risk in Ontario, Canada. Nutrition and cancer,2017; 69(6), 825-832.
Shivappa N, Bosetti C, Zucchetto A, Montella M, Serraino D, La Vecchia C,et al. Association between dietary inflammatory index and prostate cancer among Italian men. British Journal of Nutrition, 2015;113(2), 278-283.
Shivappa N, Jackson M. D, Bennett F, Hébert J. R. Increased Dietary Inflammatory Index (DII) is associated with increased risk of prostate cancer in Jamaican men. Nutrition and cancer,2015; 67(6), 941-948.
Graffouillère L, Deschasaux M, Mariotti F, Neufcourt L, Shivappa N, et al.The Dietary Inflammatory Index Is Associated with Prostate Cancer Risk in French Middle-Aged Adults in a Prospective Study–3. The Journal of nutrition, 2015;146(4), 785-791.
Vázquez-Salas R. A, Shivappa N, Galván-Portillo M, López-Carrillo L, Hébert J. R,et al. Dietary inflammatory index and prostate cancer risk in a case–control study in Mexico. British Journal of Nutrition, 2016;116(11), 1945-1953.
Harmon B. E, Wirth M. D, Boushey C. J, Wilkens L. R, Draluck E, et al.The Dietary Inflammatory Index Is Associated with Colorectal Cancer Risk in the Multiethnic Cohort. The Journal of nutrition,2017; 147(3), 430-438.
Zamora-Ros R, Shivappa N, Steck S. E, Canzian F, Landi S,et al. Dietary inflammatory index and inflammatory gene interactions in relation to colorectal cancer risk in the Bellvitge colorectal cancer case–control study. Genes & nutrition, 2015;10(1), 447.
Cho Y, Lee J, Oh J. H, Shin A, Kim J. Dietary inflammatory index and risk of colorectal cancer: a case-control study in Korea. Nutrients, 2016;8(8), 469.
Shivappa N, Bosetti C, Zucchetto A, Serraino D, La Vecchia C, et al. Dietary inflammatory index and risk of pancreatic cancer in an Italian case–control study. British Journal of Nutrition,2015; 113(2), 292-298.
Ricceri F, Giraudo M. T, Fasanelli F, Milanese D, Sciannameo V,et al.Diet and endometrial cancer: a focus on the role of fruit and vegetable intake, Mediterranean diet and dietary inflammatory index in the endometrial cancer risk. BMC cancer, 2017;17(1), 757.
Lee S, Lee J, Choi I. J, Kim Y. W, Ryu K. W, et al. Dietary inflammatory index and the risk of gastric cancer in a Korean population. Oncotarget, 2017;8(49), 85452.
Shivappa N, Zucchetto A, Serraino D, Rossi M, La Vecchia C, et al. Dietary inflammatory index and risk of esophageal squamous cell cancer in a case–control study from Italy. Cancer Causes & Control,2015; 26(10), 1439-1447.
Shivappa N, Hébert J. R, Rosato V, Serraino D, La Vecchia C. Inflammatory potential of diet and risk of laryngeal cancer in a case–control study from Italy. Cancer causes & control,2016; 27(8), 1027-1034.
Sokol A, Wirth M. D, Manczuk M, Shivappa N, Zatonska K, Hurley T. G.Association between the dietary inflammatory index, waist-to-hip ratio and metabolic syndrome. Nutrition research, 2016;36(11), 1298-1303.
Wirth M, Burch J, Shivappa N, Violanti J. M, Burchfiel C. M,et al. Association of a Dietary Inflammatory Index with Inflammatory Indices and the Metabolic Syndrome among Police Officers. Journal of occupational and environmental medicine/American College of Occupational and Environmental Medicine, 2014;56(9), 986.
Pimenta A. M, Toledo E, Rodriguez-Diez M. C, Gea A, Lopez-Iracheta R.Dietary indexes, food patterns and incidence of metabolic syndrome in a Mediterranean cohort: The SUN project. Clinical nutrition,2015; 34(3), 508-514.
Neufcourt L, Assmann K. E, Fezeu L. K, Touvier M, Graffouillère L,et al.Prospective association between the dietary inflammatory index and metabolic syndrome: Findings from the SU. VI. MAX study. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases,2015; 25(11), 988-996.
Ruiz-Canela M, Zazpe I, Shivappa N, Hebert J. R, Sanchez-Tainta A,et al. Dietary inflammatory index and anthropometric measures of obesity in a population sample at high cardiovascular risk from the PREDIMED (PREvencion con DIeta MEDiterranea) trial. British journal of nutrition,2015; 113(6), 984-995.
Camargo-Ramos C. M, Correa-Bautista J. E, Correa-Rodríguez M, Ramírez-Vélez R. Dietary Inflammatory Index and Cardiometabolic Risk Parameters in Overweight and Sedentary Subjects. International journal of environmental research and public health,2017; 14(10), 1104.
Wood L.G, Shivappa N, Berthon B. S, Gibson P. G, Hebert, J. R. Dietary inflammatory index is related to asthma risk, lung function and systemic inflammation in asthma. Clinical & Experimental Allergy, 2015;45(1), 177-183.