Balık, yaşamın her döneminde sağlığın korunması ve gelişmesine katkıda bulunan bir besindir. İyi kalitede protein, uzun zincirli çoklu doymamış n-3 yağ asitleri (n-3 LCPUFA), D vitamini, iyot gibi besin öğelerini içermesi nedeniyle balıketinin düzenli ve yeterli miktarda tüketimi önerilmektedir. Yaşam boyu sağlıklı ve dengeli beslenme için balık …
Devamı »Anne Sütünü Arttıran (Galaktogog) Besinler Nelerdir?
Anne sütü bebeklerin beslenmesinde en önemli besin kaynağıdır ve anne sütünün yaygınlaştırılması için dünyada çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Annelerin stresi, endişeleri, uyku problemleri emzirmeyi ve anne sütü miktarını olumsuz etkilemektedir. Anne sütünü arttırmak için bebeklerin erken emzirmeye başlanması, sık sık emzirme, memelerin boşaltılması, annelerin yorulmaması gibi …
Devamı »Düşük Doğum Ağırlıklı Bebek Doğuran Lohusaların Gebeliklerindeki Beslenme Durumları
Yenidoğanın 2500 gram ve altında olması düşük doğum ağırlığı olarak anımlanmakta. Düşük doğum ağırlığı; hipotermi, neonatal sepsis, solunum güçlükleri, mide-bağırsak fonksiyonlarında bozulma ve metabolik bozukluklara neden olabilmekte ve neonatal morbidite ve mortalite ile sonuçlanabilmektedir. Uzun vadeli olumsuz etkileri incelendiğinde ise sağlığın daha kötü olması, gelişim sorunları ve eğitim …
Devamı »Prematüre Bebeklerde Beslenme
Prematüre; Hamileliğin 37.haftasından önce doğan bebeklere verilen isimdir. Prematüre bebeklerin çeşitli sağlık sorunları, anne karnında gelişimlerini tamamlayamamaları ve düşük doğum ağırlıkları gibi sebeplere bağlı olarak ciddi anlamda bakım ve beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Prematüre bebeklerin doğum ağırlıkları da tam zamanında doğan bebeklere göre çok daha azdır. Prematüre Bebeklerin Sınıflandırılması …
Devamı »Hamilelikte Beslenme Ve Günlük Kalori Alımı Nasıl Olmalı ?
Sevgili ve değerli anne adayları, hamile olduğunuzu öğrendiniz çok sevindiniz ve herkesin istediği gibi sizde bebeğinizi en sağlıklı şekilde büyütmek istiyorsunuz ama neler yapmalıyım, nelere dikkat etmeliyim, nasıl beslenmeliyim diye kafanızda soru işaretleri oluşuyor olabilir. Bu yüzden bu yazımı dikkatle okumanızı tavsiye ederim. Öncelikle her insanın yapması …
Devamı »Eğer siz de bir anne adayıysanız bunlara dikkat edin!
Sevgili anneler, bebeğinizi kucağınıza almadan karnınızda sağlıklı bir şekilde büyüme ve gelişmesini sağlamak sizin elinizde.Çünkü sizinle beraberken tek beslenme kaynağı sizsiniz. Ve siz ne yiyorsanız bebek de onu yiyor.Bu yüzden beslenme alışkanlıklarınızın ihtiyacınızı karşılayacak şekilde olması ikiniz için de çok önemli. Hem bebeğiniz olması gereken kiloda ve doğru bir gelişme …
Devamı »Hiperemezis Gravidarum
Hiperemezis Nedir? Bu dönem, gebeliğin ilk 12 haftasında görülmekle beraber 20. haftaya kadar uzayabilmektedir. Genellikle ilk 7-8. haftalarda başlar ve 10-11. haftalarda en şiddetli halini alır. Bu dönemde % 7-10 üzerindeki kilo kayıpları ciddi hastane takibi ve tedavi gerektirir ama bunun altındaki kilo kayıplarının görülmesi normaldir. Kişi canı ne istiyorsa …
Devamı »