Karbonhidrat nedir ? Karbonhidratlar vücutta temel enerji sağlayan besin ögesidir ve genellikle besinlerde en fazla bulunan besin ögesidir. Karbonhidratların büyük bir kısmı sindirildikten sonra monosakkaritlere ( glikoz , galaktoz , fruktoz ) ayrıştırılarak emilir , sindirilmeyen disakkaritler , oligosakkaritler ve polisakkaritler ise emilemez ve kalın bağırsağa geçerek posa (diyet lifi …
Devamı »Sağlıklı Bir Ağız İçin Nasıl Beslenmeliyiz?
Diş çürüğü kimyasal olarak dişin herhangi bir yüzeyinde organik ve inorganik bölüm arasındaki dengenin bozulması ile oluşan geri dönüşü olmayan patolojik bir durumdur. Bu nedenle diş çürüğünün oluşumunda diş yüzeyinde demineralizasyona neden olan patolojik faktörler (bakteri ve fermente olabilen karbonhidratlar) ve remineralizayonu sağlayan koruyucu faktörler (flor, ağız hijyeni, beslenme ve tükürük) arasındaki denge çok önemlidir.
Devamı »Karbonhidratların Önemi,Karbonhidratlar Hiç Alınmazsa Ne olur?
Karbonhidratların Önemi Karbonhidratlar, vücudumuzun temel enerji kaynağıdır. günlük almamız gereken enerjinin %55-60’ını karbonhidratlardan karşılarız. 1 gram karbonhidrat, vücutta ortalama 4 kkal’lik bir enerji oluşturur. Beyin, sinir sistemi ve alyuvarlar normal koşullarda, enerji kaynağı olarak yalnızca, bir karbonhidrat olan glikozu yani kan şekerini kullanırlar. Karbonhidratlar çok az alınırsa veya …
Devamı »Fırıncı Mayası & Ekşi Maya
Ekmek. Sevmeyen insan sayısı bir elin parmaklarını geçmez diye düşünüyorum. Sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmezi, sulu yemeklerimizin kadim yoldaşı.. Böylesine sevilirken diyet listelerinin yasaklısı haline geldi, nedeni ise aşikar: Uygun koşullarda üretilmeyen, kaliteli bir şekilde elde edilmeyen unlar, içeriği belli olmayan mayalar.. Ülkemizde, üreticiler kısa sürede ve kapasitenin üzerinde ekmek üretmeyi hedeflediklerinden, …
Devamı »Böbrek Hastalıklarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Böbrekler vücudun metabolik ve endokrin fonksiyonlarında önemli bir role sahiptir. Böbreğin İşlevleri Nelerdir? Metabolik artıkların atımı: Böbrek,protein katabolizmasının ürünleri olan metabolik ürünlerin atımını çoğunlukla glomerüldeki süzülme ile sağlar. Sıvı ve elektrolit homeostazı:Vücut sıvıların [damar içi,hücre içi ve hücreler arası] hacim,konsantrasyon ve bileşimlerinin dengede …
Devamı »İşçi Beslenmesi Nasıl Olmalıdır ?
Yeterli ve dengeli beslenme; bireyin yaşına, cinsiyetine, özel durumuna ve fiziksel aktivitesine göre gerek duyduğu enerjiyi, besin öğelerini ve besin bileşenlerini besinlerle yeterince alması ve vücudunda kullanması olarak tanımlanır. Üretimde ve dolayısıyla ülke ekonomisinde önemli rol oynayan işçilerin sağlığı ve iş güvenliği; yaptıkları işe göre gerekli besinleri; miktar …
Devamı »B1 Vitamini (Tiamin)
B1 Vitamini (Tiamin) B vitaminleri arasında ilk keşfedilen suda eriyen ve vücutta depolanamayan bir vitamin olan tiamin diğer B vitaminleri bulunduktan sonra B1 vitamini olarak adlandırıldı. B1 vitamini yapısında kükürt bulunan amin anlamına gelmektedir. Bitkilerde serbest halde bulunan bu vitamin hayvanlarda ise proteine bağlı olarak bulunur. Doğal olarak bitkiler …
Devamı »