Başlangıç / Etiket Arşivleri: mineral

Etiket Arşivleri: mineral

Suplemanların (BESİN DESTEĞİ) Sağlık Üzerine Olumsuz Etkileri

Supleman (Besin Desteği); vitamin ve minerallerin yüksek dozlara karşılık gelen miktarlarının hap, kapsül, şurup şeklinde kullanılabilir formlarıdır. Besin desteği, beslenmemizde yer alan besinlere ek anlamına gelmektedir. Yeterli ve dengeli beslenmede besin desteğine ihtiyaç yoktur. Besin destekleri genel olarak; vitaminler, mineraller, aminoasitler, esansiyel yağ asitleri, posa, çeşitli bitkiler ve bunların ekstrelerini …

Devamı »

Covid Sonrası Tat Kaybı Sürecine Çinko Çözümü!

Kanser, enfeksiyon, malnütrisyon ve daha birçok hastalıkta tat alma duyusu kaybı yaşanmaktadır. Bu durumda üstüne düşülmesi gereken en önemli konulardan biri de çinko desteğidir. Covid hastalarının birçoğu hastalık süreci ve sonrasında tat ve koku kayıpları yaşadıklarını ve bunların iyileştikten sonrada devam ettiğini belirtiyorlar. Öyleyse Covid'in bu hasarını diğer hastalıklarda kullandığımız çinko desteği tedavisi ile semptomu hafifletebilir miyiz? İyileştirebilir miyiz? Peki çinko nedir? Neden önemlidir? Vücudumuzda ne şekilde çalışır? Hangi besinlerde daha çok bulunur? Takviye alımı nasıl olmalı? Korona virüs için bir tedavi şekline bürünebilir mi?

Devamı »

DONDURMA

Dondurmanın Tarihi Rivayete göre ilk dondurma 3 bin yıl önce Çin’de bulunmuştur. İlk dondurma kar ve şeker karıştırılarak elde edilmiştir. İlk dondurma fabrikaları Amerika’da 19. yüzyılın ikinci yarısında kurulmuştur. Dondurma fabrikasının kurulmasıyla birlikte dondurma sektörünün hızlı gelişimi başlamıştır. İlk dondurma makinesi Amerikalı Nancy Johnson tarafından 1843’te icat edilmiş, modern dondurmacılığın …

Devamı »

Demir Eksikliği ve Beslenme İle İlişkisi Nedir?

Sağlıklı ,yetişkin bir bireyin vücudunda ortalama 3-5 mg kadar demir bulunur.Bunun 2/3’ü kandadır.Kandaki demirin çoğunluğu kırmızı kan hücrelerine rengini veren hemoglobin içerisinde bulunur. Vücuttaki demir miktarı cinsiyet,kg,hemoglobin düzeyi ve vücut demir depolarına bağlı olarak farklılık gösterir. Hemoglobinin yapısında bulunan demir vücutta oksijen taşınması konusunda önemli rol oynar.Demir minerali özellikle de …

Devamı »

Akrodermatitis Enteropatika

    Çinko, hücre ve metabolik fonksiyonları etkileyen metaloenzimlerin temel bir bileşeni olan önemli bir mikro besindir.     Çinko, birçok vücut fonksiyonunda önemli bir rol oynar ve bir enzimin parçası olarak veya 300’den fazla enzimin aktivitesinde bir kofaktör olarak, karbonhidratların, proteinlerin, yağların ve nükleik asitlerin sentezi ve bozunması ile …

Devamı »

Krom Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Krom Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

    Krom, insülin etkisini düzenleyen bir mineral olup bu nedenle karbonhidrat, yağ, protein metabolizmasını etkiler. İnsülinin etkisini artırarak glukozun hücre içine girmesine yardımcı olur.     Krom eksikliği bulunan diyabet hastalarının krom desteği kullandıklarında glukoz kontrollerinin iyileştirildiği görülmüştür. Ancak eksikliği bulunmayan diyabet hastalarının krom kullandığında yararlı olup olmayacağı konusunda …

Devamı »

Vitamin ve Minerallerin Yaşlılıkta Önemi Nedir ?

Vitamin ve Minerallerin Yaşlılıkta Önemi Nedir ?

  Yaşlılık hayatımız boyunca her insanın geçeceği bir yoldur.Tıpkı bebeklik,çocukluk ve gençlik gibidir. Ve bu dönemde vücutta fizyolojik ve biyolojjik değişmeler meydana gelir.Vücut katabolizma sürecine girdiği için emiilim problemleri meydana gelir.İşte bu yüzden vitamin ve mineral tüketimi, belki de genel beslenmeden çok daha büyük önem taşımaktadır. Çünkü özellikle yaşlılık döneminde, …

Devamı »

Arı Poleninin Sağlığımıza Mucizevi Etkileri

Bee Pollen

    Polen, arılar tarafından hasat edilen bir üründür. Kovana polen yükü şeklinde aktarılan polen “arı poleni” olarak adlandırılır. Polen, doğadan toplanan tek protein kaynağıdır. Bu, yavruların gelişimi ve dolayısıyla arı kolonilerinin gelişimi için çok önemlidir. Polen gıda enerjisi oldukça yüksektir. Hatta “sadece mükemmel tamamlanmış yiyecek” veya “hayat veren toz” …

Devamı »

Hamilelikte Beslenme Ve Günlük Kalori Alımı Nasıl Olmalı ?

Hamilelikte Beslenme Ve Günlük Kalori Alımı Nasıl Olmalı ?

   Sevgili ve değerli anne adayları, hamile olduğunuzu öğrendiniz çok sevindiniz ve herkesin istediği gibi sizde bebeğinizi en sağlıklı şekilde büyütmek istiyorsunuz ama neler yapmalıyım, nelere dikkat etmeliyim, nasıl beslenmeliyim diye kafanızda soru işaretleri oluşuyor olabilir. Bu yüzden bu yazımı dikkatle okumanızı tavsiye ederim.     Öncelikle her insanın yapması …

Devamı »

Her Gün Yumurta Yiyince Bakın Neler Oluyor

bir besin maddesi olan yumurta

Eski çağlarda yumurta, iyi şansın ve kıştan sonra baharın gelişini belirten bir simge olarak kabul edilirmiş. Bugün bile , Hristiyan dininde bahar yortusu yumurta ile kutlanır. Peki çok faydalı olan bu besinin içinde neler var? Yumurtanın sarı ve beyaz kısmındaki bileşenler farklıdır. Sarı kısmı yağdan, kolestrolden zengindir. Fakat yağlar doymamış olduğundan …

Devamı »