Başlangıç / Besinler / Arı Poleninin Sağlığımıza Mucizevi Etkileri

Arı Poleninin Sağlığımıza Mucizevi Etkileri

Arı Poleni Yararları Nedir ?

    Polen, arılar tarafından hasat edilen bir üründür. Kovana polen yükü şeklinde aktarılan polen “arı poleni” olarak adlandırılır. Polen, doğadan toplanan tek protein kaynağıdır. Bu, yavruların gelişimi ve dolayısıyla arı kolonilerinin gelişimi için çok önemlidir. Polen gıda enerjisi oldukça yüksektir. Hatta “sadece mükemmel tamamlanmış yiyecek” veya “hayat veren toz” olarak adlandırılır.

    Toplayıcı arılar, polenleri kovanlara “kafesler” adı verilen arka bacakların girintilerinde polen yükleri (az nektar veya bal ile nemlendirilmiş topaklar) halinde taşırlar.
    Antik çağlardan beri arı poleni iyi bir biyoaktif madde ve enerji kaynağı olarak görülmüştür. Sağlıklı ve doğal gıdalar için mevcut talebi dikkate alarak, arı poleninin son yıllarda ticari ilgiyi çekmesi şaşırtıcı değildir; bu da onu en yaygın tüketilen gıda takviyelerinden biri haline getirmektedir. Arı poleninin, proteinler, amino asitler, lipitler, fenolik bileşikler, vitaminler veya mineraller gibi sağlığı geliştiren birkaç bileşik içerdiği geniş ölçüde bildirilmiştir.
   Arı poleni son derece kompleks ve besleyici kimyasal bir bileşime sahiptir . Ancak bileşenleri, coğrafi ve botanik kökenli koşullarından dolayı minimum ve maksimum değerler aralığında değişmektedir.

   POLENDE NELER BULUNUR ?

    Polenin bileşimi, bitkisel kaynaklara ve üretim yöntemine göre farklılık arz etmektedir. Polenin bileşiminde değişik oranlarda mineral maddeler, karbonhidratlar, protein ve lipitler bulunmaktadır. Esas kompozisyonunu ise potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor oluşturur. İz elementler olarak çinko, bakir, nikele rastlanır. Karbonhidratlar olarak indirgenmiş ve indirgenmeyen sekerler ile nişasta bulunur. Ayrıca polenin yapısında organik asitler, serbest amino asitler, nükleik asitler, enzimler, tiamin, niasin, riboflavin, pridoksin, pantotenat, folik asit, biotin bunların yanında vitamin C, karoten, vitamin E ve gelişme regülatörleri bulunmaktadır.

   YAPILAN ÇALIŞMALAR

   1)Bir çalışmada arı poleninden elde edilen ekstratın prostat kanseri hücrelerine karşı savaştığı bulunmuştur.
   2)Bir çalışmada toplam protein, albümin, glikoz, trigliserit, T-kolesterol, T-bilirubin, BUN, kreatinin, ürik asit, GGT, LDH, AST, ALT ve ALP, magnezyum, sodyum, potasyum ve klorür düzeyleri / aktiviteleri kötü yönde giden bir bireye arı poleni tedavisi ile bu değerlerin düzeldiği görülmüştür.
   3)Bir çalışmada yapılan klinik gözlemlerde, arı poleninin yara kapanmasını sağlayan yara iyileşmesi hücresel olayları üzerinde yararlı bir etki sağladığı sonucuna varılmıştır. Mikrobiyolojik çalışmalar, arı poleni merheminin etkili bir antimikrobiyal(mikropları kovucu) aktiviteye sahip olduğunu kanıtlamıştır. Yanık yara tedavisindeki arı poleni merheminin kullanılabilirliğini göstermektedir.
  4)Bu arı kovanı ürünü, insan sağlığı için geniş bir yelpazede faydalı etkileri olan, depresyon ve anksiyolitik özelliklere karşı koruma, hafıza iyileştirme ve antiepileptik etki ile farelerde osteoporozdan kaynaklanan kemik kaybı oranını azaltan sağlıklı bir gıda olarak kabul edilmektedir. Antimikrobiyal, antifungal, antioksidan, antienflamatuvar ve karaciğer koruma özellikleri, çeşitli coğrafi ve botanik ortamlardan arı poleni kullanılarak yapılan çeşitli çalışmalarda da iddia edilmiştir.
   5)Bir çalışma bal ve arı poleninin antihormonal tedavi alan meme kanseri hastalarında menopoz semptomlarını geliştirdiğine dair kanıt sağlamıştır. Bal ve arı poleni, postmenopozal semptomlarla başa çıkmak için başka makul alternatiflere cevap vermeyen ve tedaviyi kesecek olan kadınlara sunulabilir. Ancak hem bal hem de polende bulunan flavonoidlerin meme kanserini önlediği tespit edilmiş olup, meme kanseri öyküsü bulunmayan menopozal problemli kadınlarda her iki ürünün de kullanımını desteklemektedir.

   ARI POLENİNİN FAYDALARI

  – Enerji artırır.
  – Protein, karbonhidrat ve yağ kaynağıdır.
  – Kemoterapi yan etkisinin azaltılmasında rolü olduğu saptanmıştır.
  – Antioksidan olarak görev yapabildiği saptanmıştır.
  – Arı poleni bazı hastalıkların önlenmesi için kimyasal ilaçlara umut verici bir alternatif olabilir. Hiyalüronidaz enzimi inhibe etme yeteneği ve yan etkisi olmayan inflamatuar hastalıkların genel semptomlarını iyileştirme yoluyla antiinflamatuar süreçteki etkinliği kanıtlanmıştır.
  – Kozmetikte Arı Poleni: Arı poleninin cilt durumu üzerindeki yararlı etkisi antik çağlardan beri bilinmektedir.Arı poleninin, cildi hiperpigmentasyon ve oksidatif strese karşı koruyan kozmetiklerin üretiminde kullanımı, Kore bilim adamları tarafından da doğrulanmıştır.
  – Tamamlayıcı Tıp ve Güncel Apiterapı Uygulamaları: Apiterapi; arı ve arı ürünlerinin koruyucu ve bazı hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı uygulama yöntemi olarak kullanılmasını ifade etmektedir. Her geçen gün artan bilimsel çalışma verileri tıp dünyasının ve toplumların dikkatini bu konu üzerine çekmekte ve özellikle Amerika ve Uzakdoğu ülkelerinde başlayan ve dünyada hızla yayılan arı ürünleri ile tedavi yöntemleri hızla kabul görmektedir. Japonya, Doğu Asya ülkeleri, Amerika, Kanada gibi ülkelerde apiterapi merkezleri kurulmuştur. 

    Genel sonuçlar kullanılan arı poleninin, sağlık koruyucu potansiyeli ve antioksidan aktivitesi olan gözle görülür bir bileşik kaynağına sahip olduğunu göstermektedir.

  Dikkat edilmesi gereken nokta ise; arılardan üretilen gıdalar(arı poleni gibi) polen alerjisi olan kişiler için tehlikeli olabilir.

Kaynakça:

Joanna KocotMałgorzata KiełczykowskaDorota Luchowska-KocotJacek Kurzepa, and Irena Musik Antioxidant Potential of Propolis, Bee Pollen, and Royal Jelly: Possible Medical Application(2018 May 2)

Ares AM1Valverde S1Bernal JL1Nozal MJ1Bernal J2.Extraction and determination of bioactive compounds from bee pollen.( 2018 Jan 5)

Wu YD1Lou YJ. A steroid fraction of chloroform extract from bee pollen of Brassica campestris induces apoptosis in human prostate cancer PC-3 cells. (2007 Nov;21)

Eraslan G1Kanbur MSilici S. Effect of carbaryl on some biochemical changes in rats: the ameliorative effect of bee pollen. (2009 Jan)

Paweł Olczyk, 1 , * Robert Koprowski, 2 Justyna Kaźmierczak, 3 Lukasz Mencner, 3 Robert Wojtyczka, 4 Jerzy Stojko, 5Krystyna Olczyk, 3 and Katarzyna Komosinska-Vassev 3 Bee Pollen as a Promising Agent in the Burn Wounds Treatment(2016 May 18)

Jucilene Silva Araújo,1 Emerson Dechechi Chambó,2 Maria Angélica Pereira de Carvalho Costa,1Samira Maria Peixoto Cavalcante da Silva,1 Carlos Alfredo Lopes de Carvalho,1 and Leticia M. Estevinho3,4,* Chemical Composition and Biological Activities of Mono- and Heterofloral Bee Pollen of Different Geographical Origins(2017 Nisan 27)

KARSTEN MÜNSTEDT,1 BENJAMIN VOSS,2 UWE KULLMER,3 URSULA SCHNEIDER,2 and JUTTA HÜBNERBee pollen and honey for the alleviation of hot flushes and other menopausal symptoms in breast cancer patients (2015 May 4)

Vanilda Aparecida Soaresde ArrudaaAline AparecidaSantos PereiraaLeticia M.EstevinhobLigia Bicudode Almeida-Muradiana Presence and stability of B complex vitamins in bee pollen using different storage conditions. (January 2013)

AnaŠarićaTihomirBalogaSandraSobočanecaBorkaKušićaVišnjaŠverkoaGordanaRusakbSašaLikićbDraganBubalocBarbaraPintodDanielaRealidTatjanaMarottia Antioxidant effects of flavonoid from Croatian Cystus incanus L. rich bee pollen.(  March 2009)

M.F.Martín-MuñozaB.BartolomebM.CaminoaaI.BoboleaaM.C.Garcia AraaS.Quircea Bee pollen: a dangerous food for allergic children. Identification of responsible allergens.( September–October 2010)

Yıldıray Aydın [1] , İbrahim Tekeoğlu [2] TAMAMLAYICI TIP VE GÜNCEL APİTERAPI UYGULAMALARI(2018-09-29)

Nuray Sahinler MKÜ Ziraat Fakültesi Dergisi Ari Ürünleri ve Insan Sagligi Açisindan Önemi(2000)

Hakkında: besinler

Amacımız sizlere beslenme ile alakalı en doğru ve en güncel bilgileri aktarmak. Bu yolda emek veren tüm yazarlarımıza sizler adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizleri sosyal medyada takip etmeyi unutmayın.

Buna da bakın

KUMKUAT NEDİR?

Son Zamanların En Araştırılan Meyvesi Kumkuat Kumkuat Nedir? Kumkuat, Doğu Asya ve Çin’de doğal olarak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.