Başlangıç / Etiket Arşivleri: protein

Etiket Arşivleri: protein

Sağlıklı Bir Ağız İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

Diş çürüğü kimyasal olarak dişin herhangi bir yüzeyinde organik ve inorganik bölüm arasındaki dengenin bozulması ile oluşan geri dönüşü olmayan patolojik bir durumdur. Bu nedenle diş çürüğünün oluşumunda diş yüzeyinde demineralizasyona neden olan patolojik faktörler (bakteri ve fermente olabilen karbonhidratlar) ve remineralizayonu sağlayan koruyucu faktörler (flor, ağız hijyeni, beslenme ve tükürük) arasındaki denge çok önemlidir.

Devamı »

YER FISTIĞI (Arachis Hypogaea)

YER FISTIĞI (Arachis Hypogaea)

    Yer fıstığı (Arachis hypogaea), baklagiller familyasına aittir. Yağlı tohumlar ve kurubaklagiller grubunda yer alır. Bir yağ bitkisidir. Sıcak iklimlerde yetişir. Meyvesi toprak altında oluşur. İnsanlar ve hayvanlar için önemli bir besindir. Sap ve yaprakları hayvan yemi açısından oldukça değerlidir.     Yer fıstığının dünyada en çok kullanıldığı şekil, …

Devamı »

Aminoasitlerin Kas Fonksiyonuna Etkileri Nelerdir?

kas

    Aminoasit Nedir ?     Aminoasitler proteinlerin yapı taşıdır. Aminoasitlerin birbirleri ile birleşmeleri peptit bağıyla sağlanır ve bu sayede proteinler oluşur. Proteinlerde 20 tür aminoasit bulunur.      Peptit bağlarında aminoasitlerin farklı dizilimleri sonucu farklı proteinler ortaya çıkar. Hangi aminoasidin daha önce geleceğinin bilgisi DNA tarafından ribozoma ulaştırılır.   …

Devamı »

Böbrek Hastalıklarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

böbrek hastalıkları

                Böbrekler vücudun metabolik ve endokrin fonksiyonlarında önemli bir role sahiptir. Böbreğin İşlevleri Nelerdir? Metabolik artıkların atımı: Böbrek,protein katabolizmasının ürünleri olan metabolik ürünlerin atımını çoğunlukla glomerüldeki süzülme ile sağlar. Sıvı ve elektrolit homeostazı:Vücut sıvıların [damar içi,hücre içi ve hücreler arası] hacim,konsantrasyon ve bileşimlerinin dengede …

Devamı »

İşçi Beslenmesi Nasıl Olmalıdır ?

İşçi Beslenmesi Nasıl Olmalıdır ?

    Yeterli ve dengeli beslenme; bireyin yaşına, cinsiyetine, özel durumuna ve fiziksel aktivitesine göre gerek duyduğu enerjiyi, besin öğelerini ve besin bileşenlerini besinlerle yeterince alması ve vücudunda kullanması olarak tanımlanır. Üretimde ve dolayısıyla ülke ekonomisinde önemli rol oynayan işçilerin sağlığı ve iş güvenliği; yaptıkları işe göre gerekli besinleri; miktar …

Devamı »

Makro Besin Öğeleri ve Günlük Gereksinimde Payları

makro besin öğeleri

Beslenme, büyüme,yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Beslenme hiçbir zaman karın doyurmak anlamına gelmemektedir.     Besinin bileşiminde değişik miktarlarda ‘besin öğesi’ dediğimiz kimyasal öğeler bulunmaktadır.     Beslenme bilimi üzerindeki araştırmalar, insanın büyüme,gelişme ve sağlıklı olarak yaşamını sürdürmesi için 50’den fazla türde besin öğesine gereksinimi olduğunu göstermiştir.İnsanların …

Devamı »

Diyette Kas Kaybının Önlenmesi İçin Nasıl Beslenilmeli ?

Diyette Kas Kaybının Önlenmesi İçin Nasıl Beslenilmeli ?

    Kas miktarımızı arttırıp azaltmayacağımızın en büyük belirleyicisi beslenmedir. Belli besinleri az alıyor oluşumuz veya fazla alıyor oluşumuza göre kas/yağ artışı-azalışı gözlemleriz. Basit olarak vücut pek çok besinin fazlasını yağ olarak depoluyor, ihtiyacı kadarını kaslara gönderiyor. Peki, kaslar ihtiyacını karşılayamazsa ne olur? İşte o konumda kas kaybetmeye başlarız. Atrofi; …

Devamı »

Her Gün Yumurta Yiyince Bakın Neler Oluyor

bir besin maddesi olan yumurta

Eski çağlarda yumurta, iyi şansın ve kıştan sonra baharın gelişini belirten bir simge olarak kabul edilirmiş. Bugün bile , Hristiyan dininde bahar yortusu yumurta ile kutlanır. Peki çok faydalı olan bu besinin içinde neler var? Yumurtanın sarı ve beyaz kısmındaki bileşenler farklıdır. Sarı kısmı yağdan, kolestrolden zengindir. Fakat yağlar doymamış olduğundan …

Devamı »