GASTRİTE NEDEN OLAN FAKTÖRLER
Öncelikle gastritin ne olduğunu öğrenelim. Gastrit, mide mukozasının bir çeşit iltihaplanmasıdır. Gastrit akut veya kronik olabilir.
Gastrit akut: Kanamalı gastrit olarak da bilinen gastrit akut mide rahatsızlıkları içerisinde en sık rastlanan rahatsızlıklardan birisi olmaktadır. Sindirim kanalının üst bölümünde kanamalar oluşmasıyla meydana gelmektedir.
Kronik gastrit: Mide yüzeyindeki uzun süren ve tekrarlayan iltihaptır.
Gastrite sebep olan faktörler:
- Gastritin başlıca nedenleri arasında helikobakter enfeksiyonudur. Bu bakteri mide iç yüzeyinde iltihaplanmaya neden olur. Bu bakterinin bulaşıcı olma ihtimalide vardır. Bakteriyi taşıyan kişilerin yedikleri ve içtikleri şeyleri tüketen kişilere geçme olasılığı vardır.
- Yapılan beslenme hatalarının rolü gastritte büyüktür. Aşırı yemek yeme alışkanlığı, yanlış yöntemle pişirilmiş besinlerin tüketmek.
- Aşırı çay ve kahve içmek.
- Alkol ve uyuşturucu kullanımı
- Baharatlı besinleri sık ve çok tüketmek.
- Çeşitli kimyasal uyarıcılar, bakteriyal enfeksiyonlar veya toksinler
- Aspirin türü ilaçların bilinçsiz kullanımı
- Asitli ve gazlı içecekler
- Stres
GASTRİTTE BESLENME TEDAVİSİ
-Vücutta sıvı miktarını yeterli düzeyde tutmak için, kişi her gün en az 6 bardak su içmelidir.
-Kalsiyum ve B vitaminince zengin, badem, tam tahıl, sebze, deniz sebzeleri ve koyu yeşil sebzeler yemeye özen gösterin.
-Kırmızı etten ziyade, yağsız etler tüketmeye çalışın, soğuk su balıkları, soya peyniri ve fasulye yiyin. Bunlar vücudunuzun ihtiyacı olan proteini size sağlayacaktır.
-Zeytinyağı, bitkisel yağlar kullanın ve ayrıca yüksek şekerli beslenmekten, makarna ile ekmeklerden kaçının. Normal sirkeler yerine elma sirkesi tüketebilirsiniz.
-Ispanak ve havuç suyu için, ayrıca mide enfeksiyonunu yatıştırmak için yoğurt yiyin
-Bol baharttan uzak durmaya özen gösterin.
-Asitli içecekleri hayatınızdan çıkarmalısınız.
GASTRİTTE KAÇINILMASI GEREKEN YİYECEKLER
Sebzeler: çiğ soğan, lahana, brokoli..
Meyveler: portakal, greyfurt, domates, limon..
Et: kızartılmış ve baharatlanmış olanlardan kaçınılmalı
Tahıllar: pirinç, buğday..
İçecekler: çay, kahve, gazlı ve tatlı içecekler..
Mihriban Bozdemir
Kaynakça:
Baysal A, Bozkurt N. Sindirim Sistemi hastalıklarında beslenme, editör. Diyet El Kitabı. Ankara Hatipoğlu yayınevi 2002, 117-151.
Mahan, L.K. Escott-Stump, S. And Raymond J.Krause’s Food and The Nutrition Care Process. Elsevier Published. 13th Edition. USA. 2012: 599-602.