Hangi soruya cevap arıyorsun?
Kilo Koruma Dönemi
Diyet sonrası verdiğiniz kiloları korumakta zorlanıyor musunuz? Araştırmalar diyet yapanların yaklaşık %20’sinin sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi tamamladığını ve bu kilo veren bireylerin beş yıllık süreçte sadece %10’unun kilosunu korumayı başardığını gösteriyor.
Zayıflama süresince uyguladığınız diyet kadar, sonrasında da uygulamanız gereken koruma programı bir o kadar önemlidir. Aslında en önemli süreç diyet sonrasında başlıyor.. Örneğin 6 ay diyet yaptıysanız, 6 ay da koruma programıyla devam etmeniz ve beslenme alışkanlıklarınızı oturtmanız gerekir. Kilonuzun vücudunuzda tam olarak oturması için 1 yıl geçmesi gerekir. Bu süre içerisinde de diyetisyen önerilerini dikkate almaya ve sağlıklı bir beslenme planına devam etmeniz gerekir.
Diyet bir denge işidir. Diyette aldığınız enerjiyi, harcadığınız enerji ile dengelememiz gerekir. Kilo koruma da bir denge işidir. Kilo koruma yöntemi normal öğününüzde almanız gerekenden daha çok kalori aldıysanız bunu dengeleyebilmeyi sağlar. O zaman önce diyet sonrası verilen kiloların neden geri alındığını inceleyelim.
Diyet sonrası neden tekrar kilo alınır?
Eğer kişi kilo kaybı tedavisi sırasında elde ettiği olumlu alışkanlıklarını bırakırsa, fiziksel aktivitesini artırarak kilo verdiyse ve tedavi sonrası bu aktiviteleri terk ederse kilo alabilir. Yine çok düşük enerjili diyet yaparak kilo verdiyse ve devamında aldığı enerjiyi birden artırırsa verdiği kiloları tekrar geri alabilir. O zaman gelin nelere dikkat etmemiz gerektiğini gözden geçirelim:
Kilomuzu korurken nelere dikkat etmeliyiz?
- Koruma döneminde ağırlığın izlenmesi önemlidir, böylece erken müdahalede bulunabilirsiniz. 5-6 kg alıp bunu tersine çevirmektense birkaç kilo daha aldıktan sonra tersine çevirmek daha kolaydır.
- Diyetisyeninizden yardım alın.
- Bardağınız sürekli suyla dolu olsun. Günde en az 8 bardak su içmelisiniz. Su, sağlığın ve her türlü zayıflama diyetinin de temelidir.
- Porsiyonlarınıza dikkat edin. Yemekler ve tatlılar servis edilirken daha küçük tabaklar kullanın.
- Kahvaltı baş rolde olmak üzere düzenli öğünler yapın. Her gün düzenli kahvaltı yapmak kan şekerinizi dengeleyerek açlık krizlerini önleyecek ve gün içinde aşırı yemenin önüne geçecektir.
- Ara öğün yapmayı atlamayın. Ara öğün hem tokluk hissini artırır hem de metabolizmayı canlı tutar.
- Fiziksel aktivenizi artırın.
- Günlük hayatınızda asansör yerine merdiven tercih edin.
- Her gün dışarıda yemek yemeyin.
- Yemeğinizi televizyon başında veya başka bir şeyle uğraşırken değil, sakin bir ortamda yiyin.
Besin seçimleri nasıl olmalıdır?
Diyet sonrası verilen kiloları korumak için besin seçimlerine dikkat etmek gerekir. Beslenme düzeninde rafine edilmiş ve işlem görmüş gıdalara mümkün olduğunca yer verilmemelidir.
- Beyaz ekmek yerine, tam tahıllı ekmek tercih edin.
- Pirinç yerine bulgura yer verin.
- Besin öğeleri açısından zengin tam tahıllı ve lifli gıdalara yer vererek tokluk hissini artırın.
- Süt ürünlerini yarım yağlı olarak tercih edin.
- Yemek yaparken kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemlerinden olabildiğince uzak durun.
- Besinlerinize yağlı soslar eklememeye çalışın.
- Sütlü tatlı ve meyve tatlılarını haftada 1 kez tüketebilirsiniz.
- Hamur işinden uzak durun.
- Fast food tarzı yiyeceklerden uzak durun. Ayda bir kereden fazla tüketmemeye özen gösterin.
Kilo koruma dönemi zor hatta bazen imkansız görünse de bazı alışkanlıkların sağlanması durumunda bu süreç başarı ile tamamlanabilir. Aslında temelimiz sağlıklı beslenebilmek. Şunu unutmamalıyız ki; kilo vermeyi sağlayacak ya da kilo korumaya yardımcı mucizevi bir besin yoktur. Sağlıklı yaşam tarzına uygun dengeli bir beslenme ve düzenli fiziksel aktivite, kilonuzu hayat boyu korumanıza ve sağlıklı olmanıza yardımcı olacaktır.
Sena Günar
Kaynakça:
Yeterli-Dengeli Beslenme ve Sağlıklı Zayıflama Rehberi, Özgür Yayınları 144, İstanbul 2001
Baysal A, Diyet El Kitabı, Yenilenmiş 3. Baskı, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara 1999
Turkish Journal of Endocrinology and Metabolism, 2003