Başlangıç / Besinler / KRİLL YAĞI

KRİLL YAĞI

Krill Yağı Nedir?

Krill yağı, okyanuslarda yaşayan “Euphausia Superba” canlısından elde edilen, EPA ve DHA’da dahil, n-3 yağ asitlerinden oldukça zengin bir yağdır. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından güvenli olarak tanımlanırken, Avrupa Birliği tarafından da “Yeni Besin” olarak tanımlanmıştır. Krill yağının ana içeriği  EPA ve DHA’dan oluşan  n-3 yağ asitleri, yağda çözünebilen antioksidan bir karotenoid olan astaksantin, A ve E vitamini, fosfolipidler ve doymuş yağ asitlerinden oluşur.

Kısaca Krill Yağı ve İşlevleri

  • Krill yağı, çoklu doymamış yağ asitlerince zengin ve biyoyararlılığı yüksek bir deniz ürünüdür.
  •  İçeriğindeki EPA, DHA, astaksantin ve fosfotidilkolin sayesinde antitrombotik, antiaritmik, anti-aterosklerotik ve anti-inflamatuvar etki gösterebilmekte, mental sağlık, glukoz toleransı, kalp damar sağlığı, menstrual sorunlar üzerinde olumlu etkide bulunabilmektedir. 
  • Yüzey alanının dar olmasından dolayı organik kirleticileri içerme oranı da düşebilmektedir.  

Ancak tüm olası olumlu etkilerine rağmen, ilgili kuruluşlar tarafından insan çalışmalarının yetersizliği nedeniyle tedavide net olarak kullanımı önerilmediğinden, uzman eşliğinde kullanılması ve konuya ilişkin uzun süreli insan çalışmalarının yapılması önerilmektedir.

 

Krill Yağı Neden Farklı ?

Balık yağının alışkın olduğumuz parlak altın sarısı renginin aksine krill yağı kırmızı tonlarında bir renge sahiptir. Krill yağı bu kırmızı rengini içeriğindeki doğal antioksidan olan astaksantinden alır.

Krill yağı içerisindeki n-3 yağ asitleri fosfolipidlere tutunduğundan, diğer deniz kaynaklı n-3 yağ asidi kaynaklarından farklılık göstermektedir.

Ayrıca, doğal yapısında bulunan güçlü bir antioksidan olan astaksantin sayesinde, kuvvetli antioksidan etkiye sahiptir.

Krill’in yağ asit örüntüsü karides ve balığa benzemektedir. Ancak balıktaki çoğu yağ asidi trigliserit formdayken, kabuklu hayvanlarda yağ asitlerinin %65’i fosfolipit formdadır. Krill içindeki kolesterol seviyesi balıktan daha yüksek, karidese göre düşüktür.

Krill yağını diğer yağlardan üstün tutan temelde dört bileşen bulunmaktadır. Bunlar; içeriğindeki yağ türünün fosfolipit formda olması, ORAC değerinin (oksijen radikal emme kapasitesi) yüksek olması, omega-3 ve astaksantin içeriğidir.

Krill Yağının Faydaları

  1. Zengin Omega-3 Kaynağıdır

    Krill yağının olumlu etkileri EPA ve DHA içeriğinden ileri gelmektedir. Bir çok araştırma n-3 yağ asitleri tüketiminin artırılması ile antitrombotik, anti-aritmik, anti aterosklerotik ve anti-inflamatuvar etkide artış olduğunu ortaya koymuştur.

  2. Kolesterol Kontrolüne Yardımcı Olur

    Yapılan bir çalışmaya göre krill yağının LDL ve total kolesterolü etkilemeksizin omega indeksinde yükselme ve trigliserit düzeyinde anlamlı düşüş sağladığı saptanmıştır.
    Trigliserit düzeyinin normal düzeyde tutulması fizyolojik açıdan önemlidir. Ancak Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) görüşüne göre insan çalışmalarında krill yağının trigliserit düzeyini düzenlediğine dair yeterli kanıt bulunmamaktadır.

  3. İltihaplı Hastalıkların İyileşmesine Destek Olur

    EFSA’nın eklem sağlığı açısından krill yağı kullanımı konusundaki görüşü, eklem sağlığının ve rahatının sürdürülmesinde krill yağına başvurulabileceği ancak bu durumun kronik eklem hastalıklarında geçerli olmadığı yönündedir. Aynı zamanda krill yağının CRP düzeyini düşük düzeyde tutarak eklem işlevlerinin sürdürülmesinde olumlu etkide bulunduğu, romatoid artrit, osteoartrit gibi durumlarda inflamasyonun azaltılmasında etkili olabileceği bildirilmiştir.

  4. Zengin Antioksidan İçeriğine Sahiptir

    Antioksidanlar, vücudu, serbest radikaller olarak adlandırılan moleküllerin neden olduğu bir tür hücre hasarı olan oksidatif stresden korumaya yardımcı olur.

    Krill yağı, çoğu balık yağında bulunmayan astaksantin adlı bir antioksidan içerir.

  5.  Mental Sağlığı Olumlu Etkiler

    Deniz balığı ve deniz ürünlerinin tüketilmesi akıl sağlığının korunması, bilişsel kapasitenin kontrolü amacıyla birçok medikal otorite tarafından uzun süredir önerilmektedir. Bu besinlerin tüketimi ile sağlanan nörolojk yarar, n-3, n-6 çoklu doymamış yağ asitleri ve antioksidanların yeterli miktarda alınması ile ortaya çıkar.
    Yapılan araştırmalarda krill yağının antidepresan etki gösterdiği, bilişsel işlevlere katkı  sağladığı gösterilmiştir.

Kaynakça

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1100011
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531713002832
http://www.aeo.org.tr/Files/Yayinlar/SEB1-WEB.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917265/

Hakkında: Gül Nisa Özdemir

Merhaba ben öğrenci diyetisyen Gül Nisa Özdemir. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi beslenme ve diyetetik 3. sınıf öğrencisiyim. Beslenme alanında yaptığım araştırmaları sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum Sağlıkla kalın.

Buna da bakın

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir? İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.