- Çocukların yiyecekleri tüketmeleri günlük olarak değişmektedir. Bazı günler fazla yemeleri bu yaş grubunun özelliklerindendir. Bu dönemde çocuk zorlanmadan değişik yemek çeşitlerine alıştırmalıdır.Bu yaştaki çocukların fiziksel aktiviteleri fazladır.
- Çocukluk dönemindeki beslenme alışkanlıklarının yetişkinlik dönemindeki beslenme alışkanlığına etkisi fazladır. Bu yaştaki çocuklar için zorlanmadan değişik yemek çeşitlerine alıştırılmalıdır.
- Çocuk aile ile sofrada yemek yemeye alıştırılmalıdır. Çocuk aile sofrasında sıcak bir ortamda daha iştahlı yiyebilir.
- Taneli çiğnenmesi zor yiyecekler ezilerek verilmelidir. Besinleri küçük miktarlarda sunulmalıdır.
- Öğün atlanmamalı ve öğünler geçiştirilmemelidir. Besin seçimi konusunda çocuk cesaretlendirilmelidir
- Ailenin sakin ve sabırlı olması gerekir.
- Yemeklerde kolay tüketebilmeleri için çocukların sevdikleri besinleri yemek yerine çocukların sağlıklı beslenmesi yeni besinlere alışmaları kolaylaştırılmalıdır.
- Yiyecek ve içeceklerin renk kıvam sıcaklık/tat /lezzet ve besin grupları açısından birbiri ile uyumlu olmalıdır. Aynı öğünde birbirine yakın renkteki yiyecek içecekler bulunmamalıdır.
- Çocuğa kendi kendine yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
- Çocuklar grup içinde aileden ayrı olduğu için farklı davranış sergileyebilirler. Evde yemediği yemeği yuvada ya da dışarıda yiyebilir. Çocuklar için iki öğün arası 4-5 saatten az olduğunda çocuğun fizyolojik açlık duygusu gelişmeyebilir.
- Çocuklara sevmedikleri bir yemek için ısrar edilmemeli yemek önüne koyulmalı 20dk geçmesine rağmen yemiyorsa yemek önünden kaldırılmalıdır .Ailenin bu dönemde sakin ve sabırlı olması önemlidir.
- Günlük seçilen besinler yeterli enerjiyi karşılamanın yanında protein, Ca , Fe , A vitamini gibi esansiyel besinleri almalıdır.
Öğr. Dyt. Meltem Ayer